Obećavajući podaci

Nedjeljni gost Rujevice primio je najviše golova, zabija dosta pogodaka, ali još više promašuje…

Davor Petrović

Lindon Selahi i Josip Pivarić/D. KOVAČEVIĆ

Lindon Selahi i Josip Pivarić/D. KOVAČEVIĆ

Za ofenzivno orijentirane momčadi s lošim bodovnim učinkom u nogometu postoji uzrečica koja kaže da napad ne može zabiti koliko obrana može primiti



ZAGREB  Opće je poznato da od svojeg plasmana u elitni rang natjecanja 2009. godine Lokomotiva nije uživala u prevelikim simpatijama nogometne javnosti zbog očigledne povezanosti s Maksimirskom 128. Uostalom, dovoljno je sjetiti se svojedobno vrlo gustog prometa igrača u oba smjera. U međuvremenu je na Kajzerici stasao respektabilan klub, o čijoj ozbiljnosti više nego dovoljno govore odlični rezultati mlađih dobnih kategorija, a spone s Maksimirom više nisu tako jake. Povrh toga, Lokosi već dugo imaju pozitivan stav i finesu u najavama svojih nadolazećih utakmica, tražeći detalje kojima se drugi ne bi zamarali, što su potvrdili i ovoga tjedna, uoči gostovanja na Rujevici.


«Na posljednjem ovogodišnjem gostovanju u Rijeci, zadnjem gdje je na snazi monetarna valuta HRK, odajemo počast heroini Rijeke i legendi riječkog Korza Miroslavi Golubović«, objavila je Lokomotiva na svojim službenim kanalima društvenih mreža.


Statistika


Potegne li se analogija, najpoznatija rečenica Babe Kune, ona koju su brojne generacije Riječana čule barem jednom u životu, može se parafrazirati na učinak društva s Kajzerice u ovoj sezoni. Naime, statistika HNL-a vrlo jasno pokazuje da je Lokosima više od svega potreban gol. U mreži suparnika.




Da ne bi bilo zabune, momčad pod stručnim ravnanjem Silvija Čabraje dosta zabija, ali još više promašuje. Brojke vezane uz ovu sezonu jasno govore da je Lokomotiva u prvih dvanaest kola SuperSport HNL-a za svojih 17 postignutih golova uputila 177 udaraca, s time da je 61 išao unutar okvira. U prosjeku, to po utakmici iznosi 14.75 udaraca za 1.41 gol.


Naravno, dio sasvim sigurno otpada na neprecizne pokušaje s distance, no ta brojka je svejedno više nego respektabilna, pogotovo za klub koji ne spada u Veliku četvorku hrvatskog nogometa. Tome još treba dodati i obećavajuće akcije koje završavaju bez kvalitetnog zadnjeg pasa. Ukratko, Lokomotiva nastoji njegovati lepršavi, napadački nogomet, i to joj uglavnom dobro ide, ali realizacija je ispod razine igre.


Obrana


Savršeno je jasno da takav gard na terenu za sobom povlači i veću izloženost obrane. U tom segmentu su, pak, suparnici Lokosa prilično učinkoviti. Naime, društvo s Kajzerice je u prvih dvanaest kola vadilo loptu iz svoje mreže u 23 navrata i po tom kriteriju je na dnu HNL-a. Za takav učinak njihovim suparnicima je bilo potrebno 136 udaraca, od čega ih je 56 išlo u okvir.


Za primjer je dovoljno pogledati statističke podatke iz dva ogleda sa Šibenikom (1:2, 1:1). Lokomotiva je na tim utakmicama uputila 37 udaraca na gol, s time da ih je 12 išlo unutar okvira, a kod Šibenčana te brojke iznose 13, odnosno četiri.


Za ofenzivno orijentirane momčadi s lošim bodovnim učinkom u nogometu postoji uzrečica koja kaže da napad ne može zabiti koliko obrana može primiti. Bez obzira na najviše primljenih golova u prvih 12 kola, u Lokomotivinom slučaju nije pretjerano reći da obrana ne može spasiti koliko napad može promašiti.