Slatke brige

Na Rujevici su donijeli odluku oko vratara, Pandur je prvi izbor, a sjajni Nevistić ide na tržište

Mateo Sučić

Ivan Nevistić i Ivor Pandur

Ivan Nevistić i Ivor Pandur

Ako za Ivora Pandura stigne ponuda koja »izbija iz cipela« sve se ponovo može okrenuti, no u ovom trenutku Rijeka na njega gleda kao na svog prvog vratar



RIJEKA Simon Rožman okupit će danas nogometaše Rijeke koji će u ponedjeljak početi pripreme za novu sezonu, a među igračima koji će se odazvati strategu »bijelih« neće biti 22-godišnjeg Ivana Nevistića. Vratar koji je prošle sezone u dresu Varaždina bio ponajbolji u ligi i sjajnim intervencijama pokazao u kojem smjeru ide razvoj njegovog igračkog talenta, traži novu adresu jer su na Rujevici odlučili stati iza Ivora Pandura i nakon odličnih nastupa u proljetnom dijelu sezone, s posebnim naglaskom na finale Kupa, u njegove ruke povjeriti »jedinicu« u nadolazećoj sezoni.


Kada je Rijeka planirala razvoj vlastitih vratara ova je priča trebala imati isti epilog, ali s nešto drugačijim zapletom i na neki duži rok. Jer struka Rijeke je prošle zime procijenila da je Andrej Prskalo još uvijek prva opcija, da je Ivan Nevistić s 85 nastupa u dresu Varaždina njegov prirodni nasljednik (usporedbe radi Livaković je imao 95 nastupa za Zagreb prije nego što je stao na gol Dinama), a da će Ivor Pandur postati jedinica Rijeke nakon što prođe Nevistićev put i odradi sezonu, dvije kao standardni vratar u nekom od prvoligaških klubova.


Nema greške


Ali, karte su se drugačije raspodijelile, Prskalo se ozlijedio na kraju zimskih priprema i Simonu Rožmanu nije preostalo drugo nego ukazati povjerenje Panduru.




– Da zatvorite oči i žmirećki birate koga staviti na gol ne možete pogriješiti – govorio je tada Gojko Mrčela, trener vratara Rijeke, želeći naglasiti vjeru koju je imao u Pandura i Nwolokora koji su pucali na mjesto ozlijeđenog Prskala.


Priliku je dobio Pandur i iskoristio je na taj način da je Prskalo ostao na klupi i nakon što se oporavio od ozljede. I zakomplicirao priču ljudima koji su promišljali njegov igrački razvoj, poslije 22 vrlo dobra nastupa za prvu momčad posudba Pandura više nije bila opcija, a ostaviti njega ili Nevistića na klupi, uz Prskala koji je također u konkurenciji, značilo bi riskirati da se uništi karijera jednog od dvojice mladih vratara koji pucaju na visoke ciljeve.


Tu je postalo jasno da će Rijeka ovog ljeta prodati Pandura ili Nevistića i nekom od europskih velikana naplatiti njihov potencijal, a nakon što je Pandur vrhunski odradio finale Kupa u Šibeniku i praktički omogućio suigračima da ostanu u utrci za Rabuzina i ta dilema je razriješena. Rijeka je odabrala Pandura, a s Nevistićem će se ići u realizaciju transfera ili nove posudbe. Naravno, to nije zapisano u kamenu, ako zanimanje nekog od velikih klubova za Padura preraste u ponudu koja »izbija iz cipela« sve se ponovno može okrenuti naglavačke, ali u ovom trenutku Rijeka na Pandura gleda kao na svog prvog vratara i baš svi na Rujevici stoje iza njega.


Znaju s vratarima


– Imao sam sreću što su oko mene bili ljudi koji su me usmjerili na pravi način. I direktor i trener su mi dali mirnoću, prilika je došla preko noći, ali iza toga stoji puno godina rada i znao sam da ću biti spreman kada se ukaže. Znam koliko sam uložio u sebe u svim segmentima kroz sve ove godine i bio sam siguran da ću biti pravi. Imao sam mir u glavi, treneri i suigrači pomogli su mi da ga dobijem pa se iz toga izrodila nekakva dodatna sigurnost – rekao je nedavno Pandur.
I za njega i za Rijeku ova bi sezona mogla biti trenutak koji će pokazati do kojih visina seže njegov talent, odnosno još jednom potvrditi da u riječkom prvoligašu itekako znaju razviti vratara. Uostalom, samo u posljednjih šest godina trojica vratara (Vargić, Prskalo, Sluga) upisali su nastup za reprezentaciju, Vargić i Sluga ostvarili su inozemne transfere, a Prskalo je imao ogromnu ulogu u sezoni u kojoj je Rijeka osvojila dvostruku krunu.


– I u budućnosti, baš kao i zadnjih nekoliko sezona, vratari će biti kamen temeljac momčadi u lovu na nove sportske uspjehe, a nakon toga i izlazne transfere od kojih klub dobrim dijelom živi – govorio je Ivan Mance na temu vratarske križaljke koja u ovome trenutku izgleda tako da je Pandur prvi izbor, a Nevistić u Varaždinu čeka ponude za nastavak karijere.


I Nwolokor mora braniti

Kada se govori o riječkim vratarima, ime 24-godišnjeg Nigerijca Davida Nwolokora nerijetko ostaje u drugom planu. Nezasluženo jer je riječ o vrataru koji po svojim kvalitetama i fizičkim predispozicijama definitivno može pronaći svoje mjesto na prvoligaškoj sceni. I on ima iskustva, branio je za Rijeku II u Trećoj HNL, za Šibenik u drugoligaškoj konkurenciji, dok je prvoligaško iskustvo skupljao na golu slovačkog Sereda te BiH premijerligaša Viteza u čijem je dresu prije tri godine dogurao čak i do šireg popisa reprezentacije Nigerije. Nakon što je prošlu sezonu odradio u ulozi trećeg vratara, za njegovu je karijeru u ovom trenutku najvažnije pronaći klub u kojem će braniti, a neke informacije govore da i na Rujevici razmišljaju u tom smjeru.