Trener svih trenera

NIKAD ISPRIČANA PRIČA U kinu Kaptol Boutique premijera filma o Miroslavu Blaževiću, Ćiro prvi put otvoren do kraja

Davor Petrović

FRANCUSKA 1998. - Ćiro je odveo Vatrene do bronce/Foto Arhiva NL

FRANCUSKA 1998. - Ćiro je odveo Vatrene do bronce/Foto Arhiva NL

Sarajevski novinar Sabahudin Topalbećirević napravio je taj dokumentarac koji kroz razgovore s tridesetak sugovornika priča životnu priču trenera svih trenera, koji vodi tešku životnu borbu



ZAGREB Uz dužno poštovanje prema svim trenerskim velikanima iz ovog dijela Europe, Miroslav Blažević je ipak stručnjak koji je svojom karizmom obilježio jednu epohu. Stoga nije ni čudno da se u Zagrebu s velikim nestrpljenjem očekuje večerašnja hrvatska premijera filma »Miroslav Ćiro Blažević – Nikad ispričana priča« u kinu Kaptol Boutique.


Sarajevski novinar Sabahudin Topalbećirević napravio je taj dokumentarac koji kroz razgovore s tridesetak sugovornika priča životnu priču trenera svih trenera, počevši od izuzetno teškog djetinjstva i mladosti u Travniku, preko legendarnog naslova prvaka s Dinamom 1982. godine i brončane medalje s Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, do današnjih dana.
– Nakon dugo, dugo razgovora Ćiro je odlučio podijeliti ono što nikad nije podijelio.


Ekskluzivne priče, koje nikada nije ispričao. O odrastanju, siromaštvu, o odnosu s Franjom Tuđmanom, o odnosu reprezentacije BiH u Hrvatskoj, o treniranju u Prištini, u Iranu, Kini, o životnoj filozofiji… O svemu što svaki čovjek treba znati o tome tko je zapravo bio Ćiro Blažević – rekao je medijima u BiH Topalbećirević, koji Blaževića poznaje od 1983. godine.


DOKUMENTARAC NIKOG NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM – Miroslav Blažević


Jedan put




Taj film je zajednička produkcija Sport Kluba i Simposara, a premijerno je prikazan prije dva mjeseca u sarajevskom Domu mladih, u sklopu desetog međunarodnog simpozija o sportu. Na žalost, Ćiro zbog narušenog zdravstvenog stanja nije mogao biti prisutan. Situacija je i sada ista, što znači da se gotovo sigurno neće pojaviti u dvorani kina Kaptol Boutique.


– Ne znam koliko će ovaj film zaintrigirati ljude. Malo je nezgodno što ću baš ja to reći i zahvaliti mome prijatelju Bahi što me želio ovjekovječiti. No, znam jedno, svi vi koji budete imali ljubaznosti da nas gledate vjerojatno ćete nešto naučiti i gotovo sam uvjeren da ćete shvatiti da nema beznadežnog slučaja. Film govori o jednom putu koji može svakom mladom, ambicioznom čovjeku pokazati kako se iz jedne neimaštine, ne mogu to drukčije nazvati, dođe do situacije koja vam omogućava sretnu starost. Prema tome, nađite strpljenja da pogledate ovaj film. Ja ću prvi put biti otvoren do kraja, iskren, jer samo tako mogu biti uvjerljiv – poručio je Blažević uoči sarajevske premijere.


Svi koji su vidjeli film tvrde da se radi o emotivnom djelu koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Opet, takav je i Ćiro. Bez obzira što mislili o njemu, on je čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag na zadnja četiri desetljeća, i to ne samo zbog nogometa. Na žalost, ove godine su ga opet uhvatili ozbiljni problemi sa zdravljem.


– Samo nekoliko dana nakon snimanja posljednjeg kadra filma, nazvao me Ćiro i rekao da je teško bolestan. To je stvarno nevjerojatno… Zbog toga nije mogao biti s nama na svjetskoj premijeri njegovog dokumentarca. Nakon filmova koje sam napravio s dvije legende, Draganom Džajićem i Ivicom Osimom, raditi s Ćirom bilo je kao šlag na torti – objasnio je Topalbećirević sredinom listopada u Sarajevu.


Najtrofejniji hrvatski nogometni trener prije sedamnaest godina je u Univerzitetskoj klinici u Innsbrucku podvrgnut uspješnom operativnom zahvatu karcinoma, a nekoliko mjeseci kasnije dijagnosticiran mu je melanom u početnoj fazi. I taj problem je riješio operacijom. Međutim, nedavno je saznao da je pred njim još jedna teška borba s karcinomom. Kako je sam istaknuo, dijagnoza je izuzetno teška i zabrinjavajuća.


Divovi


– Već izvjesno vrijeme nema ni Tomislava Ivića, ni Đalme Markovića, ni Otta Barića, ni Vlatka Markovića. Nema više ni puno mlađeg Cice Kranjčara. Otišli su naši nogometni i trenerski divovi, pa ne mogu ni ja ostati za sjeme. Pomiren sam sa situacijom, jedino još želim otići bez bolova. Oduvijek imam strašno nizak prag tolerancije na bol – otkrio je Blažević hrvatskim medijima prije mjesec dana.


Situacija nije niti malo bezazlena, ali treba imati na umu da je trener svih trenera vrlo često znao pobjeđivati izuzetno teške suparnike, i to u situacijama kada su mu rijetki davali bilo kakve izglede za uspjeh. Na kraju krajeva, nije nikakva tajna da je Ćiro jednostavno fenomen.