TALIJANSKO PRVENSTVO UOČI 2021.

Kraj godine na čelu Serie A: Milan juri na Ibrin, a Inter na Lukakuov pogon

Igor Duvnjak

Romelu Lukaku/Foto REUTERS

Romelu Lukaku/Foto REUTERS

Ti nogometni velikani imaju klubove navijača i u Rijeci, kao i Ronaldov Juventus, koji je zaostao za Milanezima, ali Portugalca i njegovu ekipu nikada ne treba otpisati.



RIJEKA Milijuni navijača talijanskih nogometnih velikana su u promjenjivom raspoloženju dočekali Božić i s nadama i strepnjama čekaju iduću godinu na čijem početku 3. siječnja počinje nastavak uzbudljive utrke u Serie A.


Ono o milijunskoj vojsci simpatizera Italije i šire ne treba shvatiti kao floskulu, uostalom i u Rijeci već odavna postoje klubovi navijača Milana, Intera i Juventusa. Baš su tim redom ovi višestruki talijanski, europski pa i svjetski prvaci dočekali božićnu pauzu u tom vječitom nogometnom derbiju dviju talijanskih regija, u Lombardiji tifosi vodećeg Milana i prve pratilje Intera guštiraju u učinku svojih simpatija, sanjajući da će osjetiti vječito neodoljivi okus scudetta, oni u susjednom Piemontu uzdišu zbog silnih Juventusovih propusta kojim su slavne »zebre« dale interistima devet, a milanistima čak teško zamislivih deset bodova fore.


Vječiti mladić


Spominjanje Milana, uz dužnu čast svima, odmah izaziva asocijacije na legendarnog Ibru, vječitog mladića svjetskog nogometa, koji se nazabijao golova za sva ova tri slavna kluba, trenutačno Milan juri na Ibrin pogon. Čovjek koji je nadomak epiteta četrdesetogodišnjaka (rođen 1981.) prošle je sezone po dolasku u Milan poslao poruku u stilu »da ste me prije doveli, borili biste se za scudetto«), a ove sezone dokazuje da to uopće nije bilo razmetanje. Ibra magično djeluje na suigrače, hipnotički na suparnike, a crveno-crni su na čelu ljestvice. Čovjek koji je s 142 gola ušao među 30 najboljih strijelaca u povijesti Serie A, efikasan i samopouzdan, dokazao je vrline i u ovom campionatu, treći je na listi strijelaca s 10 golova. Svoje mjesto u toj momčadi pronalazi i hrvatski reprezentativni napadač Ante Rebić, koji uz ostalo u igri ima zajednički jezik sa slavnim Šveđaninom balkanskih korijena, što za status popularnog »Rebe« u momčadi trenera Stefana Piolija nije nimalo nebitno.


Zlatan Ibrahimović/Foto REUTERS

Zlatan Ibrahimović/Foto REUTERS


Hrvatski dvojac




Inter u toj utrci za velikim gradskim rivalom jureći na golgeterski pogon Romelua Lukakua (drugi je na listi prvoligaškioh strijelaca s 11 golova), ali i majstora Lautara Martineza te, naravno, svih ostalih. Hrvatske ljubitelje nogometa pritom raduje što u momčadi trenera Antonija Contea stalno mjesto imaju dva hrvatska veznjaka, aktualna viceprvaka svijeta, temperamentna radilica, razarač, ali i konstruktor Marcelo Brozović te sjajni dribler i strijelac Ivan Perišić, koji sa suigračima i navijačima sanjaju o pretjecanju lidera i osvajanju naslova.


Ivan Perišić i Marcelo Brozović/Foto: REUTERS

IZAZOVNA 2021. – Ivan Perišić i Marcelo Brozović/Foto: REUTERS


Juventus je u zapećku s velikim bodovnim zaostatkom, ali u sportu, kao i s vremenskim (ne)prilikama, brzo dođe do promjene. Trener Andrea Pirlo, istina, traži rezultat kao da pipka u mraku prema prekidaču, olakotna mu je činjenica što u tom traganju ima vodiča Cristiana Ronalda, golgetera najveće svjetske klase. Trenutačno vodeći na listi strijelaca Serie A (12 golova), uvijek pun motiva kao šipak koštica, vječno gladan golova i uspjeha ne priznaje osrednjost i svakako će dati sve od sebe da povuče ekipu naviše s tek šeste, za Juventus ponižavajuće pozicije u campionatu.


Traže se i pojačanja, nedavno je tako kao ime u obrani spomenut Mohamed Simakan, Francuz iz Strasbourga. Najtrofejniji i najpopularniji talijanski klub, torinsku »Staru damu«, koja u Italiji ima preko 10 milijuna tifosa, uvjerljivo najviše od svih, a u svijetu čak oko 170 milijuna navijača, recimo i u Indoneziji oko 15 milijuna, treba itekako uvažiti. Klub s preko 50 službenih trofeja u raznim natjecanjima, od čega čak 36 scudetta, učinit će sve da se uključi u borbu za vrh i učini je što uzbudljivijom, za sebe i navijače što ugodnijom.