Poruke podrške

FIFA pozvala na “zdrav razum” nakon što je igrač Dortmunda dobio žuti karton poslije odavanja počasti Floydu

Hina

Igrači Liverpoola odali su počast Floydu na treningu/Foto Instagram

Igrači Liverpoola odali su počast Floydu na treningu/Foto Instagram

Ovakva poruka FIFA-e u suprotnosti je s dosadašnjom praksom kojom je bilo zabranjeno iskazivanje političkih, vjerskih ili osobnih stavova na opremi



BERN Iz Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) pozvali su organizatore natjecanja u svojim zemljama članicama na korištenje “zdravog razuma” kada su u pitanju igrači koji porukama iskazuju podršku prosvjedima u SAD-a koji su izbili zbog smrti nenaoružanog tamnoputog muškarca Georgea Floyda.


Ovakva poruka FIFA-e u suprotnosti je s dosadašnjom praksom kojom je bilo zabranjeno iskazivanje političkih, vjerskih ili osobnih stavova na opremi koja je od 2014. godine proširena i na odjeću koju sportaši nose ispod dresova.


“FIFA u potpunosti razumije dubinu osjećaja i zabrinutosti koju izražavaju mnogi nogometaši nakon tragične smrti Georgea Floyda. FIFA je više puta iskazala svoju rezolutnost u borbi protiv rasizma i svih oblika diskriminacije te je promicala kampanje protiv rasizma”, stoji u priopćenju FIFA-e.




U nedjelju je engleski napadač Jaden Sancho nakon prvog od svoja tri pogotka koje je postigao u 6-1 pobjedi Borussije iz Dortmunda protiv Paderborna skinuo dres kako bi pokazao majicu s natpisom “Pravda za Georgea Floyda”. Sudac mu je pokazao žuti karton, ali ne zbog poruke na majici već zbog skidanja dresa, a Njemački nogometni savez (DFB) je objavio kako će razmotriti taj incident.


Istoga je dana napadač Borussije iz Moenchengladbacha Marcus Thuran svoja dva gola protiv Uniona iz Berlina proslavio klećanjem na jednom koljenu, pozi koju je prije nekoliko godina popularizirao igrač američkog nogometa Colin Kaepernick koji je također prosvjedovao protiv policijske brutalnosti prema crncima.