ANTONIO MIRKO ČOLAK

Bivši igrač Bijelih javio se iz Malmöa: “Škoti su nezgodni, ali vjerujem u prolaz nas i Rijeke”

Denis Frančišković

Antonio Čolak u dresu Malmöa/Foto: REUTERS

Antonio Čolak u dresu Malmöa/Foto: REUTERS

Škoti su dosta agresivni, nezgodni, jaki u skoku, puno trče... No, Rijeka treba igrati svoju igru, nastojati da se protivnik više prilagodi njoj. Nešto je slično i s nama protiv Rangersa, ali vjerujem da i mi i Rijeka možemo proći u sljedeću rundu natjecanja - kaže Čolak



RIJEKA Antonio Mirko Čolak, donedavni napadač Rijeke, koji se prije godinu dana skrasio u PAOK-u, iznova skreće pozornost na sebe, ovaj put u redovima švedskog prvoligaša Malmöa. Posudba Čolaku nije teško pala, svatko onaj tko ga poznaje zna da je riječ o igraču koji se želi dokazivati iz utakmice u utakmice. I to u svakom klubu. U Rijeci je u 92 nastupa zabio čak 51 gol, trenutačno je među vodećim strijelcima švedske lige sa sedam pogodaka, a zabio je i finskom HJK-u u pobjedi (2:1) u prvoj utakmici drugoga pretkola Lige prvaka.


– Jako sam se dobro snašao, a suigrači, klub i navijači olakšali su mi taj početak, pomogli da se brzo prilagodim. Osjećam se baš onako slično kao i u Rijeci – kaže Čolak. – Učinak na travnjaku je zasad jako dobar, treba samo ovako nastaviti. Liga je kvalitetna, sve su to čvrste momčadi, nema lakih utakmica. Mi imamo jako dobru momčad, naš cilj je osvajanje prvenstva.


Čolak je potpisom za PAOK zaključio riječku epizodu i to u trenuku kad je igrao jako dobro, zabijao i dočekao drugi poziv u reprezentaciju.


PAOK opasan




– Nakon mjesec i pol u PAOK-u se promijenio trener, a tad se obično mijenjaju i neke ideje. Pa i igrači. Bio sam želja prvog trenera, a drugi je odlučio pružiti šansu i povjerenje drugim igračima. To sam prihvatio, svi koji me poznaju znaju da sam igrač koji se uvijek bori za svoju poziciju i želi se dokazivati. Uvijek šutim i radim i čekam svoju šansu. Morao sam naći drugi klub da dobijem tu šansu i hvala Bogu, ispalo je sve jako dobro. Posudba? Istina, uz opciju otkupa ugovora. Po tom pitanju razgovori su jako dobri, ali tek su pred nama jako bitne utakmice i mjeseci pa ćemo vidjeti što će donijeti budućnost.


Malmö u Europi također kao i Rijeka na putu ima škotsku prepreku. Prvu utakmicu kvalifikacija Lige prvaka dobio je Malmö 2:1 nakon vodstva od 2:0 u kratkom razdoblju, da bi Čolakova momčad primila pogodak u nadoknadi.


– Utakmica s Rangersima nam je jako bitna i tu želimo daleko dogurati. Šteta za taj primljeni gol. No, igramo jako dobro, s dosta presinga i velikim intenzitetom igre, što je obećavajuće pred uzvrat. Nismo im davali prostora za velike šanse, imali smo sve pod kontrolom, ali eto dobili smo dosta naivan gol. Ako budemo u Glasgowu igrali tako s puno srca i bez »skrivanja«, onda ćemo sigurno ostvariti pozitivan rezultat.


Rijekina prepreka je od Rangersa dosta slabiji, ali nimalo bezazlen Hibernian…


– Gledao sam tu utakmicu, sve je otvoreno, a mislim da je Rijeka mogla i više izvući. Očekujem na Rujevici potpuno drugačiju utakmicu i nadam se da će Tomićeva momčad proći dalje. Škoti su dosta agresivni, nezgodni, jaki u skoku, puno trče… No, Rijeka treba igrati svoju igru, nastojati da se protivnik više prilagodi njoj. Nešto je slično i s nama, vjerujem da i mi i Rijeka možemo proći u sljedeću rundu natjecanja.


Čolak već ima iskustva sa Škotima dok je igrao za Rijeku. Dvaput je zabio Aberdeenu u dvije utakmice (0:2, 0:2) u trećem pretkolu Europske lige.


– Naravno da se sjećam tih utakmica. Nadam se da će Rijeka nastaviti taj pozitivan niz.


Ako Rijeka eliminira Hibernian, na putu bi joj se mogao naći baš PAOK. I to je taj začarani krug Rijeka – Čolak – Škoti – PAOK…


– PAOK je jako težak protivnik, ima kvalitetnu momčad i Rijeku onda očekuje sasvim drugačija utakmica nego sa Škotima. Ako se susretnu, naravno da ću gledati utakmicu pa neka bolji prođe.


Radni mentalitet


Nogomet u Švedskoj u vrijeme pandemije? Riječ je o zemlji koja je bila poprilično liberalna po tom pitanju…


– Stadioni se sve više i više otvaraju navijačima. Situacija je sve bolja i bolja, a nema više zabrane niti za gostujuće igrače. Opuštenije je nego u drugim zemljama, generalno je sve jako dobro.


Odlazak s juga na sjever Europe, iz jedne sasvim drugačije »temperamentne« lige u ligu koja odiše skandinavski i većom disciplinom u svakom pogledu, zasigurno je poseban izazov za svakog igrača.


– Imao sam dosad sreće jer većina mjesta gdje sam sam igrao bila su jako lijepa. Ovdje sam opet na moru, razlika je samo ta vrućina, ali život je jako lijep i ugodan. Mentalitet je sličan njemačkom, znači onaj radni, ali ipak malo opušteniji. Brzo sam se snašao jer znam kako funkcionira taj sistem rada i organizacije. Nije mi trebalo puno vremena za snalaženje u Švedskoj.


Dolazak u Hrvatsku zasad je u drugom planu…


– Nažalost nisam stigao, ali planiram. Daj Bože da dobijem poziv za reprezentaciju, tome se uvijek nadam. To bi naravno bio najbolji trenutak za dolazak. A volio bih i posjetiti svoje prijatelje u Hrvatskoj. Stigao sam tek do obitelji i prijatelja u Njemačkoj. Ovdje prvenstvena sezona traje od travnja do prosinca i nema pune stanke kao kod nas – zaključuje Čolak.