Predstavljanje Petrovića

Acu Petrovića odbila već četvorica trenera, sportski direktor objasnio svoj plan za spas hrvatske košarke

Davor Petrović

TEŽAK ZADATAK - Aleksandar Petrović/Foto PIXSELL

TEŽAK ZADATAK - Aleksandar Petrović/Foto PIXSELL

Ukoliko ne profiliramo kvalitetno branjenje picka nećemo se uspjeti vratiti na kompetitivnu razinu. Od toga moramo početi. Prošlo je i vrijeme igranja jedan na pet, poput dinosaura - smatra Petrović



ZAGREB Loš rezultat na nedavnom Eurobasketu ostavio je hrvatsku reprezentaciju bez izbornika, a novoga se ne vidi ni na horizontu. Zapravo, teško se oteti dojmu da bi košarkaški stručnjaci radije gurnuli glavu u lonac vrelog ulja nego prihvatili taj zadatak.


To, samo po sebi, ne bi predstavljalo toliko veliki problem da za pet tjedana ne počinje nastavak kvalifikacija za Eurobasket 2025. godine. Zbog toga je Hrvatski košarkaški savez Aleksandra Petrovića imenovao sportskim direktorom, zaduživši ga za pronalaženje novog izbornika. A taj zadatak je iznimno težak.


– Prošlog utorak kontaktirao sam četiri najbolje opcije, s time da mi je bitno da ih dobijem u istom vremenskom razdoblju, u čemu sam uspio – rekao je Petrović ovog utorka na prigodnoj press konferenciji.




Redom, Igor Miličić ima važeći ugovor s Poljskom do kraja 2023. godine, a Dario Gjergja radi odličan posao s Belgijom, i može izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu.


– Nismo u situaciji pijanog milijardera da ćemo razbiti nečiji ugovor s pola milijuna eura. To su stvari koje su realne. Da ne bi bilo šumova u eteru, htio sam razjasniti tu situaciju. U ovom trenutku na njih je nemoguće računati – objasnio je Petrović.


Idući na redu je bio Nevena Spahiju, ali ispostavilo se da on ima druge planove. Posljednji iz spomenute četvorke je Jurica Golemac koji je pokazao interes.


– Međutim, on u ovom trenutku kao trener koji skuplja iskustvo i ne može raditi dva projekta. Nemoguće je bilo pronaći rješenje u ovom trenutku. Zato sam uzeo sam time-out do 10. listopada, kada ću imati jasniju situaciju što i kako dalje. Tu ćemo vidjeti treba li ići u trajnu potragu ili tražiti privremena rješenja. S vodećim ljudima HKS-a moram prelomiti i odlučiti kojim putem krenuti – ustvrdio je Aco.


Prema njegovim riječima, postoje naznake vrhunskog rješenja, ali tek u lipnju iduće godine. Do tada Hrvatsku očekuje nastavak kvalifikacija za Eurobasket 2025.


– Sada moram vidjeti hoćemo ispratiti ova dva ciklusa kvalifikacija i po njihovom završetku dobiti čovjeka koji bi sljedećih pet godina bio izbornik ili ćemo nastaviti tražiti. Najkasnije do 10. listopada bit će donesena moj prijedlog kojim putem treba krenuti. Apsolutno sam za to da se pronađe perfektno rješenje za duži niz godina jer spržili smo previše trenera spržili. Sada imamo vremena i moramo postaviti stvari na pravi način. Možda ću predložiti kratkoročno rješenje, ali da konačno rješenje po sve nas stigne po završetku sezone – objasnio je sportski direktor HKS-a.


Moguća je i varijanta da on privremeno preuzme klupu do lipnja.


– Nisam u situaciji da predlažem samog sebe i u ovom trenutku ne razmišljam o tome, ali vidjet ćemo. Jednom treneru, čije ime neću spominjati, ponudio sam takav vid suradnje. No, on gleda dugoročno, što je i logično, i kaže da je problem to što može nestati s košarkaške mape – rekao je Petrović.


Uz napomenu da Hrvatska ima tri godine za povratak u korito prepoznatljivosti, Aco je istaknuo da su na nedavnom Eurobasketu sve reprezentacije koje su se branile kroz duboko zoniranje su bile osuđene na propast.


– Ukoliko ne profiliramo kvalitetno branjenje picka nećemo se uspjeti vratiti na kompetitivnu razinu. Od toga moramo početi. Prošlo je i vrijeme igranja jedan na pet, poput dinosaura. Sve reprezentacije igraju s dvojicom, trojicom i prebacuju loptu. Sve reprezentacije koje su imale NBA megazvijezde udarile su u zid zbog taktičkih postavki – ustvrdio je sportski direktor HKS-a.


Prema njegovom planu, sve će trajati pet-šest godina.


– I to bez euforije i depresije. Nakon osam-devet mjeseci želim odabrati hrvatske trenere koji će biti u fokusu u budućnosti. Dozvolit ću si da budem s njima na treningu, da razgovaramo i da im osiguram ljetne igre kao nagradu za kvalitetan rad. Želim u svakoj kategoriji ponuditi najboljima da vode reprezentaciju.


Moramo učiti od boljih. Do kraja 2023. želim imati knjigu od hrvatskoj školi košarke kako bismo pomogli trenerima mlađih kategorija i postavili vertikalu. Važno je raditi na tehnici, a dodatno će dobivati u idućem uzrastu – zaključio je Petrović.