Sve po starom

Aco Petrović uoči nedjelje izborne sjednice Sabora HKS-a: “Promjene je nemoguće očekivati jer nisu realne”

Zlatko Horvat

Aco Petrović/Foto PIXSELL

Aco Petrović/Foto PIXSELL

Ovo će biti jedan od mirnijih Sabora, jedan jedini kandidat ima potpise gotovo svih saborskih zastupnika - kaže Petrović



RIJEKA  U nedjelju će se u Zagrebu, zakazana po žurnom postupku, održati izborna sjednica Sabora Hrvatskog košarkaškog saveza. Donedavni sportski direktor HKS-a Aleksandar Petrović poručio je prije tjedan dana putem twittera:


– S obzirom na to da su karte već promiješane i uglavnom podijeljene, odlučio sam da neću sudjelovati na tom festivalu demokracije. Zahvaljujem svima koji su proteklih dana od mene tražili da se kandidiram – poručio je Petrović.


Tjedan dana kasnije Petrović nije promijenio mišljenje, iako je upućen vapaj da se s vodećih mjesta maknu predsjednik HKS-a Nikola Rukavina i glavni tajnik Josip Vranković.




– Sigurno je da će za predsjednika biti samo jedan kandidat, pa sve i dalje ide u istom smjeru – kaže Aleksandar Petrović.


Puno toga ne štima, od reprezentacije koja je potonula na dno europske košarke, klubova koji grcaju u besparici, pritom ih nema u europskim kupovima… S obzirom na to što je sve prošao kao trener i izbornik, Petrović može biti taj koji će uz pomoć pozitivnih snaga nešto promijeniti nabolje.


– Mislim da sam u šest-sedam mjeseci, u kojima sam radio kao sportski direktor, pokušao preokrenuti neke stvari. S obzirom na već poznatu priču oko izbora izbornika, više nije bilo mogućnosti rada s tim ljudima, pa sam napustio tu poziciju. Mogu pretpostaviti što će se sada događati, isti ljudi će nastaviti raditi svoj posao u sljedeće četiri godine. Nekakve promjene u tom smislu je nemoguće očekivati jer nisu realne.


Kritična masa


Miroslav Nađ, veliki zaljubljenik u košarku, poslao je elektroničko pismo na 450 adresa, u kojem je prozvao Rukavinu i Vrankovića. Protiv prvog se vodi kazneni postupak, dok je drugi pravomoćno osuđen…


– Kritična masa apsolutno ne postoji. Ovo će biti jedan od mirnijih Sabora, jedan jedini kanditat ima potpise gotovo svih saborskih zastupnika. Na samom Saboru ne treba očekivati revolucionaran zaokret. Sebe ne vidim nigdje ovog trenutka. Bio sam iznimno zadovoljan stvarima koje sam operativno radio tijekom tih šest-sedam mjeseci, sportskom politikom. Otvorili su se razgovori s ABA ligom, s našim klubovima, trenerima, sucima. Odabir izbornika mlađih kategorija prošao je bez problema, ali problem je nastao s već opjevanim problemom oko izbornika seniorske reprezentacije. Moj favorit nije prošao i tog trenutka se više nisam vidio za istim stolom s ljudima koji su glasali kontra moje preporuke.


Nije to bio prvi izbor oko kojeg su se lomila koplja. Ispadalo je da izbornik postaje »tko ima vremena«, primjerice Ivica Skelin, Dražen Anzulović, Damir Mulaomerović, dok se još u Rađino doba mjesecima čekao (negativan) odgovor Trinchierija. I sada je postavljen Josip Sesar, trener koji od trofeja ima Kup Krešimira Ćosića s Cibonom.


– Nitko u Hrvatskoj nema mogućnosti platiti stranog trenera. Bavili smo se tada nerealnim stvarima. Mogu govoriti o onome što sam ja radio u potrazi za izbornikom. U prvoj rundi bila su četiri kandidata za izbornika, ali budući da su se približavali prozori, zamoljen sam od predsjednika i tajnika da preuzmem reprezentaciju dok se ne pronađe izbornik. U međuvremenu se spominjao Sesar, no nisam ga predložio, jer sam znao da predstoje završni razgovori s ostalim kandidatima. U igri je bio i strani trener, koji je pristao voditi reprezentaciju. Nažalost, njegov klub ga nije pustio. Početkom travnja, kada su se stvorili uvjeti, kada je Dario Gjergja sve raščistio s belgijskom reprezentacijom, otišao sam u Bruxelles na razgovor s njim. Tada je postao moj prvi favorit. Zašto sam predložio dva kandidata? Vjerovao sam da će respektirati mojeg favorita.


Istanbul


Proteklih mjeseci Petrović je puno putovao, razgovarao s reprezentativcima o nastupima tijekom ljeta. Jer nisu se uvijek svi odazivali.


– To je stvar koju treba njegovati. Zato sam dvaput posjetio Hezonju, bio dvaput kod Jaleena Smitha. Trebalo je lobirati da budu spremni. Ovoga ljeta Hrvatsku čekaju dva natjecanja. Izgleda da smo dodirnuli dno dobivanjem Luksemburga i Islanda, ali prolazom smo u ždrijebu za EuroBasket 2025. godine, u što ne sumnjam. Ono što će biti zanimljivo, a vidjet ćemo tko će od NBA igrača stići, predolimpijski je turnir u Istanbulu. Neće biti nimalo lako jer je domaćin Turska, a samo pobjednik nastavlja natjecanje. Tamo će se naći reprezentacije koje su nam zadale puno problema u posljednje dvije godine i taj turnir će pokazati gdje se ovog trenutka stvarno nalazimo.


Ima li uopće nade za hrvatsku košarku, koja je od olimpijskog srebra prije 31 godinu došla na razinu – Luksemburga.


– Jedna promjena nam može olakšati probleme. Zimi je sada jedan umjesto dva prozora. Nama dva-tri NBA igrača popravljaju krvnu sliku. Vjerujem da više nećemo toliko patiti kao do sad. Ove godine smo dobili kvalitetnu jezgru igrača, kojih prije nije bilo. Prije svega mislim na Tonija Nakića na poziciji četvorke, koji može odigrati sjajno. Pokazalo se da Kapusta može odigrati neke stvari kao jedan od trojice »playmakera«. Ostaje pitanje ostati na Smithu ili trebamo ići u drugom smjeru. Naravno, to je pitanje za izbornika Sesara.


Jusup sjajan klupski trener

– Zar nije čudno da u 30 i nešto godina nisam dobio priliku? Ostao sam svoj i plaćam skupu cijenu – rekao nam je Danijel Jusup uoči sezone i napravio još jedan odličan rezultat sa Zadrom u ABA ligi, dok je reprezentaciju dobio netko drugi.


– Izbornika sam tražio četiri, pet mjeseci, a njegov gnjev je izašao kroz prizmu što nikada nije dobio šansu. Jusup je trener 25 godina i mogu preuzeti odgovornost za ova četiri mjeseca te reći kako ja to vidim. Jusup je sjajan klupski trener, no upitno je kako bi to funkcioniralo u reprezentaciji. Bio sam i na klupskoj i na reprezentativcnoj strani i znam da je to bitno drukčiji posao. Jusupu nitko ne može reći da nije sjajan klupski trener, ali kada bismo ga stavili u okvir reprezentativne selekcije, svako od nas imao bi znak pitanja kraj toga – kaže Petrović.