Izidor Pelajić

Zoran Vakula je dobio pojačanje, i to kakvo! Upoznajte meteorologa koji je danas imao debi na HRT-u

Ivana Kocijan

Fotografije Davor Kovačević

Fotografije Davor KovačevićRIJEKA – Meteorolozi na Hrvatskoj televiziji danas su dobili novo pojačanje. U emisiji »Dobro jutro Hrvatska« voditelji Davor Meštrović i Ljiljana Vinković te njegov kolega Zoran Vakula predstavili su Izidora Pelajića, meteorologa Državnog hidrometeorološkog zavoda koji će za emisije HRT-a pripremati meteorološka izvješća te osvježavati vremenske prognoze u aplikaciji HRT METEO.


Predstavili ste se kao novo meteo-lice na HRT-u, emisiji »Dobro jutro Hrvatska« i »Vrijeme« nakon »Dnevnika 1« . Kako je došlo do ovog angažmana?


– Nakon nekoliko godina bavljenja prognozom vremena na DHMZ-u i dvije godine prisutnosti u eteru Hrvatskog radija i nekih lokalnih ili regionalnih postaja (Radio Duga Resa, Jaska, Mrežnica, Našice, Dubrovnik i Sljeme) stiglo je vrijeme i za prognozu na nacionalnoj dalekovidnici. Obje institucije, DHMZ i HRT, imaju značajan interes u prognozi vremena, svaka sa svoje strane.
DHMZ brine o prognozama i upozorenjima na opasne vremenske prilike i u interesu mu je da kvalitetnu informaciju o vremenu pravodobno prenese do široke javnosti, a s druge strane HRT pruža platformu za prijenos tih informacija koje su mnogim ljudima vrlo zanimljive pa time i rado gledane i slušane.Postoji obostrana želja i korist od suradnje. Prema ocjeni stručnjaka iz Službe za jezik i govor HRT-a, osobito mr.sc. Višnje Modrić koja je godinu dana naporno radila sa mnom, postao sam dovoljno »televizičan« i slušljiv za ulazak u nacionalni televizijski program. Sve je naravno koordinirao glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula, uz asistenciju voditelja Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a Lovre Kalina.


Kako izgleda vaš posao »u uredu«, a kako će izgledati ovaj pred malim ekranima?


– Vrlo slično, zapravo. Kada na DHMZ-u radim operativu, osobito u ulozi glavnog dežurnog sinoptičara, posao je vrlo sličan poslu koji se radi na HRT-u. Naravno bitna su razlika grafički materijali koji se pripremaju i to što ću morati voditi više računa o podočnjacima i vremenu, ne samo u meteorološkom smislu.


*Cijeli razgovor s Izidorom Pelajićem pročitajte u subotnjem izdanju Novog lista, u kojem nam je otkrio i kakvo nas vrijeme očekuje u ostatku ljeta