Na malim ekranima

Domaće televizije spremno dočekuju srijedu kada će nizom posebnih emisija biti popraćen izborni dan

Marko Dobrecović

U predizbornom izdanju priloga Petkom, prije negoli nas zadesi izborna šutnja, donosimo pregled izbornog programa Hrvatske radiotelevizije, RTL-a, Nove TV i N1Parlamentarni izbori, što će ove godine biti održani u srijedu 17. travnja, uvijek pobude posebno zanimanje medija, a dakako i televizija. Praćenje izborne noći složen je i sveobuhvatan televizijski projekt, ali uvijek, kako i priliči, donese veliku gledanost. Domaće televizije spremno i u najjačem sastavu dočekuju srijedu kada će nizom posebnih emisija biti popraćen izborni dan. U predizbornom izdanju priloga Petkom, prije negoli nas zadesi izborna šutnja, donosimo pregled izbornog programa četiriju velikih domaćih televizija.Mislav Togonal, Foto: Vedran Karuza

Sučeljavanje stranaka


Hrvatska radiotelevizija intenzivno prati i ove parlamentarne izbore. S HRT-a podsjećaju kako je upravo u njihovoj kući 1. travnja ždrijebom utvrđen redoslijed predstavljanja kandidacijskih lista za svaku izbornu jedinicu. Predstavljanje koje je započelo 4., a traje do 15. travnja vrši se u posebnim emisijama na Prvom programu Hrvatskoga radija (premijerno od 7.30 te reprizno od 19.30) te na Četvrtom programu Hrvatske televizije (premijerno od 17.15, reprizno u 21 sat).
U petak u 20.15 se održalo sučeljavanje političkih stranaka koje po HRejtingu barem u jednoj izbornoj jedinici prelaze 4 posto. Na samu izbornu noć specijalnu izbornu emisiju na Prvom programu HTV-a vodit će Zrinka Grancarić i Mislav Togonal, a kao komentatori u studiju priključit će im se ugledni stručnjaci i analitičari Smiljana Leinert-Novosel, Berto Šalaj, Božo Skoko i Pero Maldini.Zrinka Grancarić, Foto: Luka Jeličić

– Vjerujemo da će većina i ovaj put upravo uz naš program saznati izborne rezultate. Točno u 19 sati donosimo prve izlazne ankete, a ono što će biti posebno atraktivno gledateljima jest najsuvremenija augmentativna grafika koja je u pripremi. Tijekom izborne noći HTV-ovi reporteri javljat će se iz Državnog izbornog povjerenstva te iz izbornih stožera stranaka. Iz minute u minutu HTV će donositi najnovije rezultate izbora te će istodobno uslijediti reakcije iz političkih stranaka, stoji u priopćenju HRT-a.


I RTL za izbornu noć priprema svoje snage. Izbore će u studiju pratiti poznata lica RTL-ove informative Damira Gregoret, Ivana Brkić-Tomljenović te Adrian de Vrgna. S RTL-a ističu kako se na teren vraća Andrija Jarak, dok će komentatori u studiju biti Krešimir Macan i Mate Mijić.


Program do ponoći


Prvi put u studiju “RTL-a Danas” rezultate izlaznih anketa dočekat će i predstavnici pet najjačih političkih stranaka. Od početka ovog tjedna RTL donosi debate izbornih kandidata, a sve što je u njima izrečeno, pomno se analizira u novom formatu nazvanom “RTL Detektor” koji pratite na portalu danas.hr. Pravni stručnjaci, kao i oni iz svijeta ekonomije i vanjske politike, analizirat će ono što je rečeno u debati, a sve nejasne i netočne informacije ispravit će i objasniti. Debate uređuje Mirjana Posavac, dok Damira Gregoret tvrdi kako je cilj iskočiti iz utabanih formi.


– Uvijek nam je cilj iskoračiti iz zadanih, utabanih formi i pristupa, tako da je ovo logičan iskorak koji se, sigurna sam, sviđa i našim gledateljima, komentirala je Damira Gregoret.


Uoči početka kampanje RTL je gledateljima pružio ekskluzivne intervjue s Andrejom Plenkovićem i Zoranom Milanovićem, “RTL Danas” donosi sve dnevne političke novosti, a “RTL Direkt” dobio je i termin petkom kada Damira Gregoret i njezini gosti razgovaraju o brojnim pojedinostima. Isto će biti i danas kada “RTL Direkt Izborni specijal” donosi sučeljavanje HDZ-a i SDP-a.Damira Gregoret, Adrian de Vrgna i Ivana Brkić Tomljenović, Foto: Vedran Peteh, RTL

Izborni dan vrhunac je Parlamentarnih izbora 2024. na RTL-u, a počinje “Izvanrednim vijestima” u 11.30 te se nastavlja “Vijestima” u 13.30 i “RTL-om Danas” u 16.30.


Tijekom izbornog dana 17. travnja “Vijesti” će uređivati Leona Šiljeg. Središnju informativnu emisiju “RTL Danas” koja će početi sat vremena ranije nego inače, u 18 sati, uređivat će Ana Bulić. Informativni tim RTL-a na čelu s Bornom Keserovićem donosi izbornu večer koja započinje rezultatima izlaznih anketa od 19 sati.


Kroz izbornu noć gledatelje će voditi Damira Gregoret, Ivana Brkić Tomljenović i Adrian De Vrgna. Središnja informativna emisija RTL-a počinje 17. travnja u 18 sati, a već od 19 sati gledatelje očekuje izborna noć na RTL-u. Točno u 19 sati bit će objavljeni prvi rezultati izlaznih anketa koje će u studiju komentirati stručni komentatori RTL-a, već spomenuti Krešimir Macan i Mate Mijić.


Izborna noć na RTL-u potrajat će do ponoći, a gledateljima će iz minute u minutu donositi sve reakcije iz stranačkih stožera, ali i komentare građana iz svih dijelova Hrvatske. Na teren se za potrebe RTL-ovog izbornog programa vraća i Andrija Jarak, koji će gledateljima iz prve ruke donositi aktualnosti iz jednog od stožera!


Vizualno atraktivno


Voditelj Adrian de Vrgna najavljuje samu izbornu noć.


– Gledatelje očekuju i izlazne ankete od 19 sati, službeni rezultati DIP-a, a tu su i gosti iz ključnih stranaka koje traže povjerenje birača. Svjedočit ćemo njihovim prvim reakcijama. Tu su i naši stručni komentatori te posebni gosti s kojima u izbornoj noći razgovara Ivana Brkić Tomljenović, najavljuje voditelj, reporter i urednik Adrian De Vrgna.


Takozvani “Praznik demokracije”, kada birači biraju zastupnike 11. saziva Hrvatskoga sabora, pomno će se pratiti i na Novoj TV. Televizija koja se diči najgledanijim informativnim programom u zemlji, na dan izbora gledateljima će ponuditi specijalnu studijsku emisiju, rezultate izlaznih anketa, javljanja s ključnih lokacija diljem Hrvatske te sugovornike koji će komentirati tijek izbora.


Na sam dan odluke gledatelji će stanje na biralištima moći pratiti u “Vijestima” u 14 sati, a u 17 sati započinje izborni specijal koji će se nastaviti i nakon središnjeg “Dnevnika Nove TV”. Pod voditeljskom palicom poznatih reportera Sabine Tandara Knezović i Hrvoja Krešića specijal donosi vizualno atraktivan studijski program sa zanimljivim gostima koji će, iz aspekta vlastite ekspertize, komentirati izborni proces i rezultate. S


abini i Hrvoju u studiju će se pridružiti politička komentatorica Nove TV Ivana Petrović, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić, politolog Tihomir Cipek te iskusni političari i nekadašnji sabornici Gordan Maras i Darko Milinović. Gostujuća komentatorica bit će stručnjakinja za komunikaciju Gabrijela Kišiček, poznata po zanimljivim analizama javnih nastupa naših političara.


“Demontaža” i “Krešendo”


Studijska emisija kontinuirano će donositi i javljanja uživo velike mreže iskusnih reportera koji će pokriti različite dijelove Hrvatske, izborne stožere i Državno izborno povjerenstvo. Kada je u pitanju vizualna atraktivnost samog izbornog programa, na Novoj TV su se pobrinuli za atraktivni prikaz izbornih rezultata, koristeći grafike u proširenoj stvarnosti. Kroz pristizanje najnovijih i najvažnijih informacija s terena, Nova TV gledateljima će omogućiti da u svakom trenutku budu informirani o tijeku izbora.


– Ako je mnoge datum održavanja izbora iznenadio, tim Nove TV koji uređuje i prati izbore – zasigurno nije. Prvi smo počeli sa sučeljavanjima i političkim podcastima što su naši gledatelji prepoznali. Stoga Nova TV jedanaeste parlamentarne izbore dočekuje i više nego spremno. Gledateljima ćemo ponuditi provjerene, točne i relevantne informacije kao i širi kontekst aktualnih političkih zbivanja. Na izborima radi iskusan i dobro uigran tim – kako ispred tako i iza kamere i s nestrpljenjem želimo pokazati gledateljima što smo sve za njih pripremili, izjavila je Željka Gulan, urednica izbornog specijala Nove TV.


Predizborni program Nove TV započeo je još u veljači kroz sučeljavanje i razgovore u emisijama “Demontaža” Sabine Tandara Knezović i “Krešendo” Hrvoja Krešića. Brojne epizode ovih formata dostupne su na portalu DNEVNIK.hr, YouTube kanalu Nove TV, ali i na popularnoj platformi Spotify. Uvertira kroz “Demontažu” i “Krešendo” prerasta u televizijska sučeljavanja, a posljednji dan predizborne kampanje Nova TV iskoristit će za sučeljavanje dviju vodećih političkih stranki. Vođe HDZ-a i SDP-a svoju retoriku sučelit će, simbolično, u posljednjim trenucima prije izborne šutnje.Hrvoje Krešić i Sabina Tandara Knezović, Foto: Luka Dubroja

“Izborna noć”


N1 televizija u srijedu nešto prije 19 sati priprema “Izbornu noć” u kojoj će Nina Kljenak, Ilija Radić i Domagoj Novokmet donositi prve rezultate izbora te ih analizirati s gostima u studiju. Pritom dvanaest reporterki i reportera N1 televizije javljat će se iz stožera devet političkih stranaka te Državnog izbornog povjerenstva. Televizija kojoj je informativni program glavni dio emitiranja jedva čeka izbornu srijedu, a reporter N1 i voditelj Izborne noći Ilija Radić za izborne komentatore najavljuje spoj mladosti i iskustva.Nina Kljenak

– Na sam dan izbora, poštujući izbornu šutnju, naši će reporteri s terena donositi najvažnije informacije o izlaznosti i stanju na biralištima te o eventualnim nepravilnostima ako ih bude. Naravno, pratit ćemo i izlaske na birališta glavnih aktera izborne utrke. Budući da su izbori neuobičajeno u srijedu, provjerit ćemo i koliko je poteškoća izazvala takva odluka građanima, prvenstveno radnicima i poslodavcima.


Izborna noć događat će se uz neizostavnu podršku naših sjajnih producenata i snimateljskih ekipa bez kojih ni urednički, ni reporterski zadaci ne bi bili ostvarivi. Uvjeren sam da će vrlo kvalitetan N1 tim i ove izbore našim gledateljima prezentirati u svom prepoznatljivom stilu – profesionalno, informativno i konkretno. Naravno, analiza je neizostavan dio svakog izbornog programa.Ilija Radić

U studiju ćemo tijekom večeri ugostiti niz sugovornika. Nećemo kvariti iznenađenje izborne noći, ali ćemo otkriti da smo pripremili vrlo dobar miks mladosti i iskustva. Bit će tu i bivših političara, i analitičara, i stručnjaka uz koje će praćenje izbornih rezultata biti vrlo zanimljivo. N1 “živi” za izvanredne programe tako da smo mi jednako spremni bili izbori u nedjelju ili u srijedu. Gotovo svakog dana isporučujemo 12 sati programa uživo, tako da ćemo se mi u odnosu na druge televizije sigurno najmanje morati prilagođavati izborima usred tjedna, kaže Radić.


Tijekom predizbornog razdoblja N1 je kroz četiri tjedna donio pet tematskih predizbornih debata gdje se predizborna retorika zadržala na programskim rješenjima koje stranke nude građanima. Novinari N1 s izbornim akterima obradili su teme gospodarstva, borbe protiv korupcije, globalne i nacionalne sigurnosti, socijalna pitanja i zdravstvo. Posljednja velika predizborna debata u programu N1 televizije odvit će se u ponedjeljak u podne, dva dana prije izborne srijede.


Pet tematskih debata


– Naše predizborne debate gledateljima su dale uvid u konkretne programske ideje političkih opcija koje možda u dnevnim informativnim emisijama, kroz vrlo agresivnu političku komunikaciju među kandidatima, nisu dovoljno dolazile do izražaja. U pet debata prostor je dobilo pet političkih opcija koje prema istraživanjima prelaze izborni prag. No, nismo zaboravili ni one manje stranke.


Njima smo otvorili prostor unutar naših informativnih emisija kako bi i njihova poruka mogla doprijeti do birača. Pratili smo i sva događanja na margini kampanje, poput odluka Ustavnog suda i uputa DIP-a, kao i sve druge dnevne političke aktualnosti. Za sve to podršku nam je pružala sjajna ekipa s portala N1info. Oni su se potrudili da sve važno što proizvedemo u programu uživo bude dostupno i onima koji to nisu bili u prilici gledati odmah. Također, svojim analizama i razgovorima sa stručnjacima i analitičarima doprinijeli su kvaliteti praćenja izborne kampanje cijelog našeg tima, zaključuje Ilija Radić.


Izbori se ove godine održavaju u srijedu, što će malo razdrmati televizijski program i promijeniti rutinu gledatelja. No, uz navedene opcije koje možete pratiti u srijedu navečer, televizijskog izbora ne manjka.