Kadrovske rošade na RTL-u

VRUĆA TELEVIZIJSKA JESEN Što će sad Mirjana Hrga?

Siniša Pavić

Snimio  Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Programski čelnici RTL-a procjenjuju kako će Mirjana Hrga dati više informativnom programu kao vrsna reporterka i jednom tjedno će obavljati veće intervjue s važnim ljudima iz svijeta politikeJesen je došla s Mirjanom Hrgom, ona televizijska jesen čiji su nacrti uredno iscrtani po našim ponajvećim televizijskim kućama, ali se svejedno još uvijek slabo otkrivaju dok PR timovi ne procijene i ne odluče koji je to tajming idealan za objavu detalja o programskim adutima. No, vijest da Mirjana Hrga od rujna više neće voditi RTL-ovu središnju informativnu emisiju RTL Danas, niti joj biti urednica, probila se kroz sva embarga i tako najavila, kako se to u nas uvriježilo kazivati, vruću televizijsku jesen. 


 Zbog čega odlazi Hrga iz RTL-a Danas i je li odlazak uopće valjan termin za ono što joj navodno Uprava RTL-a predlaže!? S obzirom na posvemašnju šutnju što Uprave, što Mirjane Hrge koja je na godišnjem odmoru, na službena pojašnjenja valjat će pričekati dok se ne dogodi najavljeni, novi krug razgovora na spomenutoj relaciji Uprava – Hrga. Samo neslužbeno

Sve što se do sada dalo doznati neslužbenog je karaktera. Navodno programski čelnici RTL-a procjenjuju kako će Mirjana Hrga dati i više informativnom programu kao vrsna reporterka i ona koja će jednom tjedno obavljati veće intervjue s važnim ljudima iz svijeta politike.


Od ono malo poruka s RTL-a vrijedi notirati onu da razloge smjene Mirjane Hrge s mjesta voditeljice i urednice RTL Danas, ne treba tražiti u rezultatima gledanosti emisije unatrag godinu i pol koliko joj je i Hrga na čelu. Možda nije promašeno potrebu programskog čelništva za kadrovskom rošadom gledati i kroz činjenicu da će u svom jesenskom izdanju RTL Danas dobiti dodatnu minutažu i od 4. rujna trajati 60 minuta.
Imati vrsnu reporterku na terenu kad emisija traje sat vremena i ne čini se nelogičnim. Pače, sve je tim logičnije ako ste pobornik teze da je Hrga na RTL dovedena ne bi li se pokrio čim veći dio političkog spektra i političkih preferencija u gledateljstva, da na neki način bude protuteža onom što radi Zoran Šprajc u RTL Direktu, ili pak neke vrsta RTL-ova Mislava Bage sposobna dovesti pred kamere baš svakog.


Vremena su se, međutim, ipak malčice promijenila, ni Bago više nema potrebu biti ‘onaj stari Bago’, pa ako je RTL kao što se tvrdi u lovu na urbane i mlađe gledatelje, lako je moguće da toj ciljanoj publici Mirjana Hrga kao voditeljica središnje informativne emisije i nema neko veliko značenje te im je potrebnija kao reporterka. Što god bilo, na potezu je, čini se, Hrga. Hoće li ponudu Uprave prihvatiti, ili u džepu ima neke druge varijante koji bi je možda vratile na neke od televizija na kojima je već radila, ostaje vidjeti.


Što se pak tiče jeseni na RTL Televiziji, poglavito informativnog programa, vrijedi kazati kako se, od ponedjeljka 4. rujna, u program RTL-a vraća istraživački magazin »Potraga«. Pet puta tjedno, svakog radnog dana u 19:30 tim istraživačkih novinara donosit će priče o »aktualnim slučajevima prevare i nepravde, borbi malog čovjeka za čist zrak, vodu i okoliš te pravosudnim i političkim aferama i neriješenim slučajevima«. Tim je isti: Danka Derifaj kao urednica, voditeljica i reporterka uz novinarke Ana Trcol i Amela Čilić te nedavno im pridružene Marijanu Čikić i Andreja Dimitrijevića.


Jesenska shema


Hoće li, možda, Hrga na HRT!? S HRT-a na ovu temu muk, baš kao i na većinu tema vezanih uz jesen na malim ekranima. Muk do 12. rujna, kada bi se, kako neslužbeno doznajemo, na Prisavlju trebalo dogoditi veliki predstavljanje jesenske programske sheme. A baš kako je priča o iskusnoj novinarki najavila jesen, tako bi, sve se čini, aduti HRT-ove jeseni mogle biti novinarke. Javnost je za sada doduše tek doznala da će u udarnom terminu na Prvom programu svoj talk show od jeseni imati Tončica Čeljuska.


Talk show dugogodišnje novinarke i glavne urednice kanala HRT 4 zvat će se »U svom filmu«, trajat će 50 minuta i u njemu će se, kako je pisano, istaknute goste prikazati u nekom drugom, sasvim novom svjetlu od onog na kakvo smo ih navikli gledati. Ljudi jake osobnosti pričat će svoju priču o uspjehu, znanstvenici, poslovni ljudi, olimpijci…


Neslužbeni izvori kazuju da to nije sve što se tiče novih formata što nas od jeseni čekaju na HRT-u, a vode ih žene. Mirna Dvorščak će raditi uradak za mlade zvan »Daj petak«, Uršula Tolj pak zabavan i glazbeni »Koktel bar«. O ostalome, 12 rujna. Pri tom je teško  očekivati da će prezentacija jesenske sheme otkriti primjerice i hoće li ili ipak neće nova sistematizacije ne vidjelo ne bi li zaživjela nova organizacija posla za koje malo tko, osim samog čelništva, na Prisavlju ima simpatija.


Glumica Nives


Što se tiče jeseni na Novoj TV, za sada je bjelodano samo da će Nova imati na programu domaću telenovelu znakovita imena »Čista ljubav«. U njoj mahom znana glumačka lica, radnja koja se temelji na buđenju duhova iz prošlosti, Nives Celzijus kao glumica…  Koliko je mudro forsirati domaće kraj publike koja je do krajnjih granica odana turskoj telenoveli što je nesmiljeno vrti baš Nova TV, ostaje vidjeti. Onima koji rade na Nova TV ostaje vidjeti što im to novi vlasnik United Group nosi, promjene ili održavanje istog, do sada uspješnog, pogona.