Glumac i voditelj

Tarik Filipović otkriva: Pišem scenarij za film. Siguran sam da ćemo s njim napraviti “boom”

Mira Jelačin

Foto Pula Film Festival

Foto Pula Film Festival

Radim i na dvije nove predstave, koje pišem sam, uskoro počinjem s radom i u matičnom kazalištu, Kerempuhu. Čovjek je tu da pokušava ostvariti svoje snove – vidjet ćemoTarik Filipović, dobitnik mnogih glumačkih nagrada i priznanja i u Hrvastkoj i u inozemstvu, novi je, a opet stari voditelj najpopularnijeg kviza Hrvatske televizije »Tko želi biti milijunaš?«.


Nakon ljetne pauze, a prije voditeljskog angažmana 19. rujna, Tarik Filipović će vrijeme provesti u Kanadi gdje će 7. rujna nastupiti u Regent Theatreu u Torontu.


Put preko oceana, i to s vašim »izvoznim proizvodom« – hit monodramom »Ćiro«. Je li riječ o turneji?
– Tako je, idem u Toronto. Ovoga puta to nije turneja. Samo je jedna izvedba predstave »Ćiro«, jer ne stižemo više od toga. A i želio sam biti s obitelji, i naprosto posjetiti neke znamenitosti… Ovoga puta u Torontu sam »samo u izvidnici«, no, u istoj organizaciji ćemo raditi Vancouver, Chicago, New York… Misija s »Ćirom« mi je bila obići čitav svijet, a, evo, već sam obišao pola puta (smijeh). Nadam se da ćemo ostaviti dobar dojam i da će nas zvati ponovo.


Angažirani ste na raznim stranama, čitala sam da radite na svom filmu?


– Pa da, to je scenarij na kojemu radim već dosta dugo, ali uslijed obaveza nekako je stajao sa strane. Nakon 5 godina taj mi je scenarij još i bolji. Zbog toga ga jednostavno želim i hoću završiti, i predati Hrvatskom audiovizualnom centru, kako bismo osigurali novce za njegovu realizaciju. Uvjeren sam da bi s njim napravili »boom«, i to ne samo u regiji. Pa, evo, čovjek je tu da pokušava ostvariti svoje snove – vidjet ćemo…


I na daskama koje život znače također pripremate vlastiti scenarij?


– Tako je, radim i na dvije nove predstave, koje pišem sam, uskoro počinjem i na radu u matičnom kazalištu, Kerempuhu, jednu novu predstavu. Maštamo i o novoj sezoni »Bitanga i princeza«. Posla ima, samo da je, daj bože, zdravlja.


Omiljeni ste i u svijetu animiranog filma. »Potraga za Dorom« kao Škrga, »Angry Birds Film« kao Leonard, »Žabac Regi« kao Dražen, »Ledena doba« kao Diego… Što vam znače te uloge?


– To mi je kao neki bijeg od surove realnosti odraslih osoba. (smijeh). Kad se zatvorim u taj studio – a posljednji je bio »Angry Birds«, gdje sam radio zajedno sa svojim sinom – jednostavno to dijete iz mene nije ni otišlo – a u studiju ga ponovno pronađem. Osjećam se kao da sam ušao u malu igraonicu i sve želje dječje ostvarim kao kad pomislite »joooj samo da me nitko ne vidi da se igram s lopticama ili lutkicama«. Naime, ne smatram to poslom, već nagradom i privilegijom. A mojim klincima je to pogotovo cool – još i više kad su bili manji. Mogao sam Oscara donijeti kući ne bi trznuli, ali kad kažu: moj tata je u Angry Birds ili Ledenom dobu, Potrazi za Nemom…, e to je vrh!


I sin vam se pridružio u sinkronizaciji?


– Da. Bio je na audiciji i prošao u ulozi jedne ptičice.


Možda nastavi vašim stopama?


– Pa sve tvrdi kao neće, neće…, ali čini se da je već krenuo mojim stopama…


MILIJUNAŠ JE MOJA PRVA »KVIZAŠKA« LJUBAV 


Dojmovi uoči povratka Milijunaša na male ekrane?


– Uzbuđen sam što se vraćam, naposljetku – taj kviz je moja prva »kvizaška« ljubav, iako nisam pristalica recikliranja, pogotovo ako se pamti po dobrom. Ne sumnjam da ćemo imati svoju publiku. Što se mene tiče, imam istu energiju, a iskusniji sam i zreliji pa vjerujem da ću pametnije i mudrije voditi nego prije.


U čemu je »Milijunaševa« tajna?


– U jednostavnosti. I ta formula ne pali samo kod nas, već u čitavom svijetu. Voditelji su ti koji ga čine posebnijim, no recept je: jednostavno, a savršeno.


S obzirom na glumački poziv, jeste li željeli biti voditelj?


– Nisam ni sanjao o voditeljskoj karijeri – ali na poziv Maje Jurković i Laze Goluže otišao sam na audiciju za »Milijunaša« i prošao…


Natjecatelji čak i u vašem pogledu traže neki ključ. Koja je vaša tajna »lica kamenoga«?


– To je glumačko-pokeraški trening, ha, ha… Ponekad, kada nisam siguran u odgovor pa mi je lakše, onda i ja samo »blejim« u čovjeka i mislim si »možda je C, možda A…«, ali kada znam odgovor… Eh, onda sam na sto muka jer moram ostati hladan… No, bilo je svega – čak sam bio uvjeren da znam točan odgovor, pa me natjecatelji iznenade svojim znanjem…


OLIVER MLAKAR OBILJEŽIO DJETINJSTVO 


Voditeljski uzor?


– Kada me pitate »voditelj« – odmah pomislim na Olivera Mlakara. To je nekako moje djetinjstvo i on je za mene bio pojam voditelja i gospodina.


– Vremena se dakako mijenjaju, neke druge vrijednosti se danas gledaju, neke na moju radost, neke na moju žalost. No Oliver Mlakar je taj koji je obilježio moje djetinjstvo, tako sam zamišljao da treba voditelj treba izgledati, tako se ponašati…


MOŽEŠ ISPASTI GENIJALAC, ALI I NE…


Anegdote? Što najviše pamtite u sedam sezona kviza?


– Pa bilo je tu svega. Naravno, najviše pamtim jedinu osvajačicu milijuna. Miru Bičanić, a i Krešu Linića – koji nije jedini odgovarao na milijunsko pitanje, ali on je jedini koji je rekao da nema pojma, ali da će gađati jer jednom je tu, na tom stolcu. Bilo je tu svega svega – ima puno clipova na You Tubeu gdje natjecatelji, ali i gledatelji dijele svoje dojmove. »Milijunaš« je, znate, sklisko tlo… možeš ispasti genijalac, a može te i pratiti nešto (krivi odgovor) godinama.


Što je sve natjecateljima problem? Trema? Bude li vam žao neiskorištenih prilika?


– Kako ne?! To su oni trenuci kada ne znaš i ono što najbolje znaš. Neki su rođeni za kamere i u studiju se osjećaju kao da su doma, a neke velike kvizaške potencijale trema jednostavno »pojede«, da to tako kažem. A pogotovo se ta pomisao zna javiti kada je čovjek siguran pa počne sumnjati u to, pa možda joker – i potroši joker kad ne treba. Sjećam se kako je pokojni Miočić ispao, pa Morana Zibar. Dakle, bilo je natjecatelja koji imaju znanje za milijun, no nisu ga osvojili.