"Tell Me Who I Am"

Šokantna priča o blizancima: Od brata skrivao užasnu istinu o zlostavljanju, s jako dobrim razlogom

P. N.

Foto Screenshot Netflix

Foto Screenshot Netflix

Novi dokumentarac na Netflixu "Tell Me Who I Am" otkriva kako je Marcus osmislio ogromnu laž da sakrije istinu o njihovom teškom djetinjstvu i šokantnom seksualnom zlostavljanju koje je provodio član njihove obiteljiKada je Alex Lewis otvorio oči nakon nesreće s motorom, jedina osoba koju je prepoznao bio je njegov brat blizanac Marcus. Alex je pretrpio tešku ozljedu glave koja je osamnaestogodišnjaku izbrisala sjećanja te umanjila osjećaj shvaćanja svijeta koji ga okružuje. Isti je sada gledao očima djeteta, prenosi News18.


Narednih mjeseci, Alex se oslanjao na Marcusa. Blizanac mu je pomogao shvatiti sve, od toga čemu služi kuhinja do prisjećanja gdje su išli na odmore dok su bili djeca. Postojao je samo jedan problem – Marcus nije govorio cijelu istinu.


“Tell Me Who I Am”


Novi dokumentarac na Netflixu “Tell Me Who I Am” otkriva upravo to – Marcus je osmislio ogromnu laž da sakrije istinu o njihovom teškom djetinjstvu i šokantnom seksualnom zlostavljanju koje je provodio član njihove obitelji. 
Rođen u bogatoj aristokratskoj obitelj, Alex se vraća u obiteljsku vilu smještenu u Sussexu nakon nesreće 1982. godine. Kod kuće prihvaća neobična ponašanja i pravila svojih roditelja, majke Jill i očuha Jacka. Jillin prvi suprug i otac blizanaca, John Lews, tragično je poginuo u prometnoj nesreći kada su dječaci imali tek tri dana.


Jack je vrlo strog i sklon ljutim ispadima, dok je njihova majka hladna i udaljena. Dječake je tjerala da spavaju u šupi od njihove četrnaeste godine i zabranila im je ključ od kuće. Pošto Alex nema nikakvih sjećanja o svojim prijateljima i obitelji, oslanja se na Marcusa da popuni praznine u njegovom životu.


Alex se u dokumentarcu šali sa svojom djevojkom kojoj kaže da je “izgubio djevičanstvo s istom djevojkom, dva puta”. Marcus je Alexu ispričao detalje njihova djetinjstva, govoreći mu o sretnim razdobljima i putovanjima u Francusku. 


Umjetna fasada se počela raspadati


Ali, istina je da obitelj zapravo nikada nije išla na ljetovanja te da su njihovi roditelji uvijek bili hladni i nisu pokazivali ljubav prema blizancima. “Nacrtao sam sliku normalne obitelji. Ali to nije bila istina. To je bila fantazija koju sam stvarao za njega”, kaže Marcus.


Fasada sretne obitelji koju je Marcus naslikao za Alexa, počela se raspadati 1990. godine kada je njihov otac umro od raka gušterače. U danima koji su prethodili njegovoj smrti, Jack je pozvao oba dječaka i zamolio ih da mu oproste zbog njegova ponašanja.Alex je upitao što imaju za oprostiti. Marcus je odbio prihvatiti očevu ispriku. Pet godina kasnije, Jill umire od tumora na mozgu, a manjak emocija kod Markusa, u Alexu izaziva sumnju. 


Kada su napokon dobili pristup kući za koju im nije bio dozvoljen ključ, oglasili su se alarmi. Marcus i Alex (sada stari trideset i dvije godine) otkrivaju zapise u staklenkama te papire zašivene na stražnje strane zavjesa. 


Najgore ih snašlo u majčinoj sobi


Istražujući tavan, Marcus i Alex pronalaze božićne poklone od rođaka i prijatelja. Isti su naslovljeni na blizance, ali roditelji su ih okrutno sakrivali godinama. Da stvar bude još gora, ormarić u kupaonici je bio prepun seksualnih pomagala. No, najgore ih je snašlo dok su istraživali majčinu sobu.


Kopajući po njezinim stvarima, Alex i Marcus otkrivaju zaključani ormarić skriven u Jillinom ormaru. Tamo pronalaze fotografiju koja prikazuje gole blizance (na fotografiji imaju deset godina) s otkinutim glavama. Ovo strašno otkriće je za njih dvojicu bilo previše veliko da bi se ignoriralo.


Alex je tada tražio da mu se odgovori na pitanje – je li ih majka zlostavljala. “Stavio je ruke oko mene i rekao da je to istina. I tada smo plakali. Obojica”, prisjeća se Alex.


Unatoč tome, Marcus desetljećima nije htio Alexu reći ništa više o tome što im se događalo dok su bili djeca. Iako je između njih dvojice stajala Pandorina kutija, braća su ostala u bliskim odnosima. Obojica su se oženili i svaki od njih ima dvoje djece, a zajedno vode hotelsku kompaniju. 


Tek je sada otkrivena čitava istina


Tek u emotivnim scenama Netflixovog dokumentarca, Marcus (sada star pedeset i četiri godine) napokon otkriva širinu užasa koje im je radila njihova majka. Uz to, otkriva i srceparajući razlog zbog kojeg je to čuvao kao tajnu.


Marcus kaže da je bio “poklon”, to što je njegov brat izgubio pamćenje i to ne samo za Alexa, već i za njega. “Alex je izgubio pamćenje zbog nesreće, a ja sam ga izgubio namjerno. Bio sam slobodan, mogao sam se riješiti svih stvari koje mi je radila”, kaže Marcus.


Marcus je tada otkrio užasavajući istinu – ne samo da ih je majka seksualno zlostavljala od desete godine, već ih je “davala” i pedofilima koji su ih silovali i zlostavljali. “Dirala bi nas  – radila je stvari koje niti jedna majka ne bi nikada trebala raditi svome djetetu”, dodaje.


Jill bi u različitim prigodama vodila po jednog blizanca u kuće svojih prijatelja. Tamo bi ostala na večeri i piću prije nego bi otišla, ostavljajući dijete preko noći. “Ujutro bi došla i pokupila me te odvezla kući, nikada pričajući”, kaže Marcus.


Zlostavljanje je prestalo kada je Marcus sa četrnaest godina uspio pobjeći jednom muškarcu koji ga je pokušao silovati i vratio se kući usred noći. Jill nikada nije priznala što se dogodilo, ali blizanci više nisu bili zlostavljani niti od strane majke niti od strane njezinih prijatelja.


“Želimo da to bude razgovor, a ne tabu”


Alex i Marcus su 2013. godine prvi puta izašli u javnost sa svojom pričom. Učinili su to u razgovoru s britanskim novinama The Times i u biografiji koja je izašla iste godine. Unatoč tome što je priča plijenila puno pažnje, Marcus nije htio Alexu reći sve detalje sve dok nisu snimili dokumentarac.


U intervjuu za Decider Alex i Marcus kažu da su odlučili reći svoju priču Netflixu da bi smanjili stigmu oko zlostavljanja djece.


“Želimo da to bude razgovor, a ne tabu. Možda će se o filmu pričati tijekom večere i prijatelj će vam reći da je bio zlostavljan kao dijete. Mislim da bi to bila odlična stvar. Ljudi se ne bi trebali sramiti nečega što se dogodilo u prošlosti, što nije njihova krivnja.”


Unatoč traumi koju su proživjeli kao djeca, oboje kažu da su nastavili voditi vrlo ispunjen život i nastavili imati blizak međusobni odnos. “Postigli smo završetak ovoga, što je više od svega što sam ikada mislio, dok smo zajedno radili film. To je nevjerojatan poklon kojeg nam je ovaj film dao”, zaključuje Alex.


Film je dostupan na Netflixu.