Novi serijal

Počelo snimanje dokumentarnog serijala “A Porina za životno djelo dobiva…”

Ivana Kocijan

Ovih je dana na inicijativu Unisona - Hrvatskog glazbenog saveza i Hrvatske radiotelevizije, počelo snimanje dokumentarnog serijala »A Porina za životno djelo dobiva...«. Riječ je o prvih dvanaest dokumentarnih filmova o dobitnicima te najprestižnije glazbene nagrade u zemlji, dakle o životu i djelu nekih od najcjenjenijih hrvatskih glazbenikaZapočeo je drugi krug glasanja za 26. Porin. U drugom krugu glasanja koje traje do 12. ožujka u ponoć, Porinovi glasači birat će favorite među nominiranima unutar 36 kategorija. Nakon što završi glasanje, bit će prebrojani online glasovi i oni pristigli poštom, a tko su dobitnici najprestižnije hrvatske glazbene nagrade, saznat ćemo na svečanoj dodjeli koja će biti održana 29. ožujka u riječkom Centru Zamet uz izravan prijenos na Prvome programu Hrvatske televizije i Drugome programu Hrvatskoga radija.


Također, ovih je dana na inicijativu Unisona – Hrvatskog glazbenog saveza i Hrvatske radiotelevizije, počelo snimanje dokumentarnog serijala »A Porina za životno djelo dobiva…«. Riječ je o prvih dvanaest dokumentarnih filmova o dobitnicima te najprestižnije glazbene nagrade u zemlji, dakle o životu i djelu nekih od najcjenjenijih hrvatskih glazbenika. Scenarist i redatelj Toni Volarić te snimatelji Vjeran Hrpka i Domagoj Lozina, oslikat će 12 dobitnika Porina o kojima će do sada malo poznate pojedinosti otkrivati rodbina, prijatelji i suradnici. – Velika je čast, ali i ogromna odgovornost koju je našoj maloj ekipi povjerio Unison.

Slikovito rečeno, gradimo neku vrst spomenika velikim glazbenicima koji su ispisali ili izveli »soundtracke« milijuna života na ovim prostorima, ljudima koji su važan dio glazbenog i općenito kulturnog krvotoka ove zemlje. Nije baš lako riječima opisati kako je to opsežan i osjetljiv posao. Svaki od glazbenika bio je drugačiji karakter, imao specifičan odnos prema glazbi koju nam je ostavio, a nije niti teško zamisliti s kakvom će pozornošću publika koja ih je toliko voljela, gledati filmove, rekao je Volarić.


Emitiranje serijala koji će se snimati u Hrvatskoj i inozemstvu te prikazati mnoge javnosti nepoznate pojedinosti, fotografije i videomaterijale života velikih glazbenika, trebalo bi početi u ovogodišnjoj jesenskoj shemi HRT-a.