Višestruko nagrađivana

Olivia Colman već je dobila brojne filmske i TV nagrade. Upoznajte ovu glumicu

Šarlota Brnčić

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Colman je dobitnica brojnih priznanja, uključujući tri televizijske nagrade Britanske akademije, četiri nagrade Britanskog nezavisnog filma i dvije nagrade Zlatni globus

Sarah Caroline Olivia Colman, engleska je glumica koja glumi glavnu ulogu, kraljicu Anu, u filmu »The Favourite« (Miljenica), a za koji je već dobila Zlatni globus i nominirana je za Oscara. Dobitnica je brojnih priznanja, uključujući tri televizijske nagrade Britanske akademije, četiri nagrade Britanskog nezavisnog filma i dvije nagrade Zlatni globus. Colman u »Miljenici« glumi jednu od manje poznatih monarha Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća i zbivanja na njenom dvoru. S obzirom da je kraljica narušenog i fizičkog i psihičkog stanja, zemlju iz sjene vodi kraljičina bliska prijateljica i vješta manipulatorica Sarah. Dolazak kraljičine rođakinje, bivše aristokratkinje Abigail, pomrsiti će račune Sarah jer će upravo ona postati nova miljenica kraljice.

COLMAN je rođena u Norwichu, Norfolk, kao kći Mary (Leakey), medicinske sestre, i Keitha Colmana, ovlaštenog geodeta. Privatno se obrazovala u srednjoj školi za djevojčice u Norwichu i Greshamovoj školi, a njezina prva uloga bila je ona Jean Brodie u školskoj produkciji »The Prime of Miss Jean Brodie« u dobi od 16 godina. Glumila je u brojnim televizijskim programima televizijskih kuća BBC, ITV i Channel 4, kao što su »Bruiser«, »People Like Us«, »Look Around You«, »Black Books«, »The Office« i »The Time of Your Life«. Redovito nastupa u komedijama BBC Radio 4, kao što su »Concrete Cow«, »Think the Unthinkable«, »Kuća Miltona Jonesa« i »Dirk Gently’s Holistic Detective Agency«. Ona je također i glas Minke, poljske tajnice u komediji Radija 4 »Hut 33«, smještene u izmišljenoj šifriranoj kolibi stvarnog Bletchley Parka tijekom Drugog svjetskog rata.


Uloga koju je opisala »kao najgore iskustvo u životu« bila je ona Joanne Roberts u filmu »Confetti« iz 2006. godine. Glumila je Alice u komediji iz 2007. »Grow Your Own« i Doris Thatcher u akcijskoj komediji »Fuzz« iz 2007. godine. Odigrala je glavnu ulogu u prva dva filma Paddyja Considinea, kratkometražnom »Dog Altogether« (2007) i njegovom redateljskom debiju »Tyrannosaur «(2011). Za svoju ulogu u ovom drugom, osvojila je nagradu BIFA za najbolju izvedbu glumice u britanskom nezavisnom filmu i nagradu Empire za najbolju glumicu.


Trenutno ju svjetska televizijska publika može gledati kao kraljicu Elizabetu II u hvaljenoj seriji »Kruna« i kao Madame Thenardier u mini-seriji »Les Misérables«. Među njena novija televizijska ostvarenja su i serije »Flowers«, »Broadchurch« i »Noćni menadžer«, od kojih su posljednje dvije emitirane i na Drugom programu Hrvatske televizije.
GLUMILA je i Carol Thatcher u drami »The Iron Lady« iz 2011. godine s Meryl Streep i Jimom Broadbentom, a za koji je nagrađena nagradom filmske kritike za britansku glumicu godine. Zajedno s Rachel Weisz i Colinom Farrellom glumila je u filmu »The Lobster« te za tu ulogu dobila BIFA nagradu za najbolju sporednu glumicu. U remakeu »Ubojstva u Orient Expressu« Agathe Christie iz 2017. godine pojavila se u ulozi Hildegarde Schmidt, sluškinje princeze Dragomiroff.


Inspirirana svojim istraživanjem za film »Tyrannosaur«, Colman je 2014. godine postala pokroviteljica dobrotvorne organizacije u Velikoj Britaniji »Tender«, a koja koristi kazalište i umjetnost kako bi educirala mlade o tome kako spriječiti nasilje i seksualno zlostavljanje. Smatra da prevencija nasilja u obitelji može napraviti stvarnu razliku u životima mladih ljudi. Drugi dobrotvorni rad uključivao je sudjelovanje na Holkham Hall Memory Walku u rujnu 2013. godine u kojem je sudjelovala Colmanova prabaka s demencijom, a majka je bila uključena u vođenje staračkog doma za bolesnike. Također se pridružila dobrotvornim kampanjama za Dan narcisa Marie Curie (skrb za neizlječivo bolesne) i Anthony Nolan (rak krvi).


U KOLOVOZU 2014. godine Colman je bila jedna od 200 javnih osoba koje su potpisale pismo upućeno »The Guardianu«, a koje se protivi neovisnosti Škotske uoči referenduma po tom pitanju u rujnu 2014. godine. U prosincu 2014. Colman je sudjelovala u radijskom dokumentarcu o stanju žena u Afganistanu u ime Amnesty Internationala za BBC. Nekoliko žena koje su svoje priče ispričale novinarki Lyse Doucet nisu se mogle pojaviti jer bi time bili ugroženi njihovi životi, pa je upravo Colman čitala njihove priče kao dio dokumentarca. Upozorila je da Velika Britanija ne smije napustiti afganistanske žene Talibanima.


– Biti učitelj, liječnik, političar… to su važni poslovi, ali oni ne bi smjeli biti opasni. Hrabre žene čijim sam pisanim riječima ja dala glas u dokumentarcu, riskiraju mnogo kako bi obrazovale, oblikovale i promijenile budućnost njihove zemlje. Ujedinjeno Kraljevstvo ne smije ih sada prepustiti talibanima, istaknula je Colman, koja je od 2001. u braku s Edom Sinclairom s kojim ima troje djece, dva sina i jednu kćer.