Top deset

HBO objavio najgledanije serije u srpnju: Pratite li koju od najpopularnijih?

Sanda Milinković

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Na listi su se pronašle i završene serije, poput "Teorije velikog praska", "Igre prijestolja" i "Černobila". 

HBO Adria je na Facebooku početkom mjeseca objavio top deset najgledanijih serija na platformi HBO GO tijekom srpnja ove godine. Očekivano, “Černobil” se smjestio u top tri, ali prvo mjesto je ipak otišlo “Malim lažima”.


10. Kripton
Na posljednjem se mjestu ljestvice pronašla serija  „Kripton“ koja prati Seg – Ela, Supermanovog djeda. Seg – El je suočen sa životnom dilemom – hoće li spasiti rodni planet Kripton ili ga pustiti da bude uništen, kako bi obnovio sudbinu svog budućeg unuka. Serija na IMDb-u ima ocjenu 7, a radnja se odvija dvije generacije prije uništenja Supermanova rodnog planeta, čija je obitelj El izopćena i osramoćena.


9. Patrola prokletih


Patrola prokletih je tim superheroja od kojih je svaki pretrpio strašnu nesreću. Ista im je podarila supermoći, ali ih i unakazila. Kada njihov mentor “Šef”, biva otet, ekipa kreće u neobične  i urnebesne avanture. Ova superherojska drama iz DC-jeve riznice, na IMDb-u je dobila ocjenu 8.2, a potpisana je i druga sezona.


8. Igra prijestolja


Što reći o seriji za koju vjerojatno svi znaju? Ako ju netko nije gledao, svejedno nije mogao izbjeći franšizu koja će od ove godine ostati upamćena kao genijalna serija s (po mnogima) ne tako genijalnom posljednjom sezonom. Snimala se od 2011. godine, a osim ogromnog broja publike, odnijela je i popriličnu količinu nagrada. Serija prati devet obitelji koje se bore za kontrolu nad Westerosom, dok se drevni neprijatelj nakon tisućljetnoga sna, ponovno probudio. 

Ovaj najkraći mogući opis serije koja je trajala osam godina, privukla milijune gledatelja koji su zbog nje bili u vječnom stanju napetosti, stvorila na milijune obožavatelja diljem svijeta i dobila ocjenu 9.4 na IMDb-u. 


7. Rastava


Sarah Jessica Parker se vratila se na HBO u novoj humorističnoj seriji „Rastava“. Utjelovljuje Frances, ženu koja iznenada počinje preispitivati svoj život i brak te otkriva da su čist prekid i novi početak teži nego što je mislila. Serija je krenula s emitiranjem 2016. godine, a trenutno je u tijeku treća sezona. Ova je komedija dobila ocjenu 6.8 na IMDb-u, a iza sebe ima i dvije nominacije od čega jednu za nagradu “Emmy” te jednu za “Zlatni globus”. 6. Moderna obitelj


Emmyjima nagrađivana humoristična serija “Moderna obitelj”, s jedanaestom sezonom završava svoju dugačku i bogatu karijeru prikazivanja. Serija prati živote triju obitelji Pritchett, Dunphy i Tucker, od kojih svaka ima svoje probleme i brige. To što istima pristupaju srčano, humoristično i na onaj ljudski način s kojim se možemo povezati, donijelo im je brojnu publiku i nagrade.


Serija je od početka prikazivanja 2009. godine osvojila više od dvadeset nagrada “Emmy”, “Zlatni globus” i četiri nagrade Screen Actors Guild” za glumačku postavu. Ocjena na IMDb-u iznosi 8,4. 5. Teorija velikog praska


Još jedna kultna humoristična serija koju smo ove godine ispratili posljednjom, dvanaestom sezonom. Serija o genijalnim znanstvenicima odmaknula se od tipičnih humorističnih sitcoma i napravila fantastičnu reklamu za obrazovanje, edukaciju, učenje i inteligenciju. Radnja serije smještena je u Kalifornij, a glavni likovi su eksperimentalni fizičar Leonard Hofstadter i teoretičar fizike Sheldon Cooper, njihova susjeda konobarica Penny koja želi biti glumica, te Leonardovi i Sheldonovi prijatelji i kolege znanstvenici, Howard Wolowitz i Rajesh Koothrappali.Glavnoj postavi serije su se kasnije pridružile i neuroznanstvenica Amy Farrah Fowler te  Bernadette koja je tijekom studija mikrobiologije radila s Penny, a kasnije se zaposlila u farmaceutskoj industriji. Jim Parsons je za ulogu Sheldona odnio i prestižnu nagradu “Emmy” za najboljeg glumca u komediji. Serija je na IMDb-u ocijenjena s 8,2.


4. Euforija


“Dramska serija o odrastanju „Euforija“ prati skupinu srednjoškolaca dok prolaze kroz ljubav i prijateljstvo u svijetu droge, seksa, trauma i društvenih medija”, stoji u opisu na stranicama HBO-a. Glavna je uloga pripala Zendayji, a na početku gotovo svake epizode stoji upozorenje o “neprimjerenom sadržaju”. 


Rotten Tomatoes ju je opisao kao seriju koja je “ponekad teška za gledati”, ali “balansira brutalnu iskrenost s empatijom”. Serija se inače temelji na izraelskoj seriji iz 2012. godine istog naziva, čija je radnja bila smještena u devedesete. Serija je ostvarila ocjenu od 8,3 na IMDb-u, a privukla je i brojnu publiku, a za sada znamo da stiže i druga sezona. 3. Černobil


Serija o jednoj od najvećih nuklearnih katastrofa u povijesti čovječanstva, opravdala je očekivanja brojne publike. Nije baš sjela Rusima koji snimaju odgovor na ovu verziju serije, u kojoj će prikazati “što se točno dogodilo”.


Petodijelna miniserija u koprodukciji HBO-a i Skya, dramatizirala je priču o nuklearnoj nesreći iz 1986. godine te muškarcima i ženama koji su se žrtvovali kako bi spasili Europu od nezamislive katastrofe. Na IMDb-u je ostvarila ocjenu 9.4, a kod brojne publike probudila želju za sličnim serijama i katastrofama, o čemu smo već pisali. 2. Sluškinjina priča


“Serija prati ženu prisiljenu koja je prisiljena živjeti kao konkubina pod fundamentalističkom teokratskom diktaturom u bliskoj budućnosti u totalitarnom Gileadu, nekad poznatom kao Sjedinjene Države, gdje ženska prava u osnovi ne postoje”, stoji u opisu na HBO-u. 


Prve epizode sporo razvijaju radnju, ali serija je ponekad nevjerojatno teška za gledati. Realni prikaz svijeta u kojem žene nemaju apsolutno nikakva prava, a jedina im je svrha reprodukcija, ponekad je toliko emotivan i “hardcore” da se gleda s onim groznim osjećajem da vas nešto guši u grlu. 


Serija se inače temelji na djelu kanadske književnice Margaret Atwood, “briljantnom distopijskom romanu o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje”, stoji na Školskoj knjizi.1. Male laži


Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley vode glavne uloge u ovoj limitiranoj dramskoj seriji, crnohumornoj priči o trima majkama iz sjeverne Kalifornije. U seriju je nedavno “ušla” i legendarna Meryl Streep.


Prikazuju se njihovi “savršeni” životi, a kako serija ide, shvaćamo da su im situacije sve samo ne savršene. Preokret u seriji je ubojstvo na kraju prve sezone, nakon čega glavni likovi u mnogim stvarima tonu još dublje, a serija “tek kreće”. Serija se temelji na djelu australske spisateljice Liane Moriarty. Radnja i glavni likovi s kojima se lako možemo povezati, donijeli su seriji četiri nagrade “Emmy” i ocjenu 8.6 na IMDb-u. 


Rotten Tomatoes je najbolje opisao radnju serije recenzijom da je riječ o tome “kako malene laži u zajednici između supružnika, djece i učitelja mogu postati smrtonosne”.