Glumica

ELLE FANNING Mlada zvijezda oduševljava i na ekranu i na crvenom tepihu

Ana Braškić

Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Foto: REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Elle mlađa sestra Dakote Fanning, i upravo je zahvaljujući njoj imala i svoj filmski debi. Naime, prije nego je napunila tri godine, dva puta je glumila mlađu verziju Dakotina lika, prvi put u drami »Ja sam Sam«, a drugi u mini-seriji »Taken«Violet je sramežljiva tinejdžerica koja želi pobjeći iz svog malog grada i slijediti svoju strast – pjevanje. Uz pomoć slučajnog mentora, ulazi u lokalno natjecanje u pjevanju koje će testirati njezin integritet, talent i ambiciju, kratak je to sadržaj filma »Teen Spirit« u kojoj naslovnu ulogu igra hvaljena mlada glumica Elle Fanning. Mlađa sestra Dakote Fanning ove je godine bila članica žirija filmskog festivala u Cannesu, i kao takva je ušla u povijest kao najmlađa članica žirija ikad. Dok je boravila u Cannesu, modne je kritičare svakodnevno oduševljavala novom modnom kombinacijom.


Vratimo se nakratko filmu »Teen Spirit«. Prvi nacrt scenarija Maxa Minghelle iz 2009. smješten je u Poljskoj i 90 posto dijaloga je na poljskom jeziku. Bilo je za očekivati da će glavna uloga biti dodijeljena nepoznatoj glumici, ali se pokazalo da je veliki izazov pronaći nekoga tko bi mogao pjevati, plesati, govoriti dva jezika i glumiti. Na kraju su producenti iz kompanije Mister Smitha odlučili objaviti film bez navođenja glumaca i tako je Elle Fanning prvi put čula za projekt.


U TO je vrijeme bila zainteresirana za ulogu u filmu u kojem je također mogla i pjevati pa je poslala Minghellu videozapis svog nastupa s francuskim glazbenikom Woodkidom na Montreux Jazz Festivalu 2016. godine. Glumica se mjesecima pripremala za ulogu, blisko surađivala s izvršnim glazbenim producentom Mariusom de Vriesom i izvodila sve pjesme uživo.
Producent Fred Berger vjeruje da će gledatelji uživati gledajući i slušajući Fanning u ovoj ulozi. Glumi od svoje četvrte godine i gledatelji je vole, ali je nisu imali priliku vidjeti u ovom svjetlu.


»Lik Violet prolazi slična iskustva koja sam prolazim i ja kao umjetnica koja još uči i razvija se. Svi želimo biti najbolji u onome što radimo, pa tako i Violet.«, kazala je Fanning.


Već smo spomenuli da je Elle mlađa sestra Dakote Fanning, i upravo je zahvaljujući njoj imala i svoj filmski debi. Naime, dva puta je glumila mlađu verziju Dakotina lika, prvi put u drami »Ja sam Sam«, a drugi u mini-seriji »Taken«. Za obje uloge nije imala niti pune tri godine. Kao četverogodišnjakinja dobiva prvu ulogu u filmu koji s njenom sestrom nije imao veze. Bila je to komedija »Tata u akciji«. Kao dijete glumila je još u filmovima »Because of Winn-Dixie«(2005), »Babel« (2006), »Phoebe in Wonderland« (2008), a 2010. glumila je hvaljenom i nagrađenom filmu Sofije Coppola »Negdje«. Godinu dana kasnije odglumila je lik Alice Dainard u SF drami J. J. Abramsa »Super 8«, za koji je dobila brojne pohvale. Slijedili su filmovi »Kupili smo Zoo«, »Ginger & Rosa«, a 2014. uz Angelinu Jolie glumi u Disneyjevom hitu »Gospodarica Zla«. Nezavisnim filmovima okrenula se 2015. godine kada je odigrala ulogu u filmu »3 Generations«. Slijedili su filmovi »Neonski demon« (2016), »Žene 20. stoljeća« (2016), »Mary Shelley« (2017) i »Opčinjen« (2017) koji ju je ponovo povezao sa Sofijom Coppola.


ELLE Fanning rođena je 9. travnja 1998. u Conyersu. Majka Heather Joy bila je profesionalna tenisačica, a otac Steven J. Fanning, igrao je bejzbol. Njen glumački talent prepoznat je kada je dobila ulogu Ruth u filmu »Vrata prema dole« gdje su joj partneri bili Jeff Bridges i Kim Basinger. Producenti su prvo planirali angažirati jednojajčane blizanke, no Fanning ih je toliko oduševila da su koristili samo nju. Nekoliko sljedećih angažmana ponovo ju je spojilo sa sestrom Dakotom. U ožujku 2008. sestre Fanning dobile su uloge sestara u filmu »Čuvarica moje sestre«, no nakon što je Dakota doznala da zbog uloge mora obrijati glavu, angažman su odbile, a njihove uloge preuzele su Abigail Breslin i Sofia Vassilieva.

Prošle godine uz zvijezdu Igre prijestolja, Petera Dinklagea glumila je u filmu »I Think We’re Alone Now«, koji je režirao Reed Morano. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu. Prošle godine uz Bena Fostera glumila je u trileru »Galveston«. Prošle godine snimljen je i film koji upravo dolazi u kina »Teen Spirit«. Prije dvije godine odigrala je ulogu u filmu Woodyja Allena, »Kišni dan u New Yorku«, koji će tek ove godine stići u kina. Ove godine u kina stiže i nastavak »Gospodarice zla« u kojem je reprizirala ulogu princeze Aurore. U post produkciji su još dva njena filma – »All the Bright Places«, koji režira Brett Haley, a temeljen je na istoimenoj priči Jennifer Niven, te »Molly« redateljice Sally Potter, u kojoj su joj partneri Javier Bardem i Salma Hayek.