Craigov nasljednik

Traži se novi James Bond, kladionice sugeriraju neke prilično neobične favorite

Tihomir Ivka

Zadnjih dana naglo su poskočili izgledi još jednog manje poznatog imena u usponu Regé-Jean Pagea, naočitog englesko-zimbabveškog glumca koji je zasluženu pažnju priskrbio hvaljenom novom Netflix povijesnom serijom „Bridgerton“Englezima je klađenje u krvi, klade se na sve pa tako i na to tko će biti slijedeći filmski James Bond nakon demisije Daniela Craiga i četiri filma koji su revitalizirali franšizu i kvalitativno i financijski. Naime, „Casino Royale“, „Quantum Of Solace“, „Skyfall“ i „Spectre“, kombinirano su zgrnuli preko 3 milijarde dolara na kino blagajnama širom svijeta. Peti i zadnji s Craigom u ulozi agenta 007 “No Time To Die” je zgotovljen, ali čeka kraj pandemije da krene put kino dvorana širom svijeta.


Craigova nasljednika čeka težak posao održavanja uspješnosti sad kad je ljestvica podignuta vrlo visoko. Zadnji James Bond „Spectre“ u kinima je igrao prije punih pet godina i otad je bilo mnogo spekalucija oko toga koji glumac će obući Tom Ford odijelo i ući u Aston Martin najslavnijeg tajnog agenta. Ono što daje dodatnu draž u stavljanju oklade je činjenica da postoje favoriti, ali nitko nigdje od onih koji odlučuju iz svijeta filma nije decidirano napisao ili rekao da će to biti baš taj i taj. Odluka i dalje visi u zraku, i bit će donijeta tek nakon prikazivanja finalnog filma s Danileom Craigom u ulozi Bonda čija je premijera zakazana za travanj ove godine.


Odavno na kladionicama najbolje stoji Tom Hardy, njegovo ime se već godinama spominje u ovom kontekstu, pa on prilično uvjerljivo vodi na kladionicama kao favorit koeficijentom 2,2. Za one kojima je kladionica strani pojam, to znači da bi na jednu uloženu kunu u okladu, dobili 2,2 kune nazad u slučaju da Hardy zaista postane James Bond. U ovome se trenutno slažu i Skybet i Ladbrokes kladionica, iako je ne tako davno u jednom trenutku James Norton, glumac zapažen po rolama u engleskim dramskim TV serijama slovio kao favorit. Stasit, plave kose i nobles izgleda, u najboljim godinama (35 naprama Hardyevih 43), Norton se dobro uklapa u sliku hladnokrvnog engleskog gentlemana. Uostalom, prije bi bilo pravilo nego iznimka, još tamo od mladog Seana Connerya, da ulogu Jamesa Bonda preuzima relativno neafirmirani glumac, nego dobro poznata (holivudska) zvijezda kao što je to Hardy.
Ipak, nakon odgađanja premijere filma „No Time to Die“ zbog pandemije Nortonovi izgledi su pali, a Hardyevi narasli. Norton je i dalje drugi na kladionici s koeficijentom 3,25, a iza njega je Idris Elba što također nije nezamislivo rješenje u osvježivanju franšize i ere političke korektnosti. Zašto agent 007 ne bi mogao biti tamnoput, a k tome još i utjelovljen kroz pojavu čovjeka kojeg je magazin „People“ 2018. proglasio najseksi muškarcem na svijetu?


Slična je priča i s Lashanom Lynch, tamnoputom britanskom glumicom koja ima veliku ulogu u iščekivanom „No Time to Die“ kao tajna agentica Nomi koja preuzima titulu agenta 007 dok je James Bond u egzilu. Sama ta činjenica da ona jest 007 barem privremeno, povećava šanse na kladionicama da postane i prva žena James Bond u sljedećim nastavcima. Otud i visoko mjesto na Skybet kladionici. Ako tipujete na ovu tamnoputu filmsku zvijezdu u usponu, uloženo će vam se vratiti osam puta ako zaista postane novi agent 007. Lynch je iza sebe na Skybetu ostavila mnoga slavna imena koje se vezuju uz (slabu) mogućnost da postanu novi James Bond. Između ostalih, tu su Cilian Murphy (koeficijent 10), Michael Fassbender (17), Jamie Bell i Chris Hemsworth (19). Ako stavite kunu na Ewana McGregora, mogli bi dobiti 51 ili na Roberta Pattisona 67 kuna. Drugim riječima, imaju manje šansi da dobiju ulogu od šanse da Goran Ivanišević 2001. godine pobijedi na Wimbledonu. Ali, to je čar klađenja, jer baš Ivaniševićev slučaj dokazuje da je sve moguće.


Na listi Skybeta Lashana Lynch nije jedina žena, tu je dosta visoko Jodie Comer iz serije “Killing Eve” pa onda “Wonder Woman“, izraelska ljepotica Gal Gadot i Emily Blunt. Ladbrokes kladionica ne dijeli mišljenje Skybeta i na njihovoj listi Lashane Lynch nema među izglednim opcijama.


Zadnjih dana naglo su poskočili izgledi još jednog manje poznatog imena u usponu Regé-Jean Pagea, naočitog englesko-zimbabveškog glumca koji je zasluženu pažnju priskrbio hvaljenom novom Netflix povijesnom serijom „Bridgerton“. Koliko je pažnje privukla serija najbolje govori objava Netflixa da je serija gledana u 63 milijuna domaćinstava s pretplatom u zadnjih 28 dana.


Do prije neki dan njegovi su izgledi stajali na neizglednom koeficijentu 41 odnosno, šanse da postane novi James Bond bile su oko 2,4 posto, no ovih je dana Ladbrokes bitno korigirao izglede i koeficijent smanjio na 6, odnosno povećao šanse Pageu na 16,7 posto i ugurao ga među top 5 favorita. Pretpostavke da bi izbor mogao pasti baš na njega sam je potencirao tajnovitom objavom na Twitteru u prosincu. Uz isječak iz serije „Bridgerton“ napisao je “Regency, royalty. Shaken and stirred” referirajući se na martini kakav James Bond voli. Sasvim dovoljno da se Internet užari i špekulacije krenu o tome da Page možda već zna nešto što drugi ne znaju. No, istina je da se i dalje ne zna ništa. Pričekajmo da zadnji nastavak s Danielom Craigom u lozi Jamesa Bonda prođe svoj kino život, onda ćemo znati hoće li novi James Bond biti muškarac ili žena, crnac ili bijelac, Hardy ili Elba, Norton ili Page.