Tribute Awards

Među nagrađenima u Torontu Kate Winslet i Anthony Hopkins

Stjepan Hundić

Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Photo by Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Kinematografija je danas marginalizirana i gubi svoj pravi smisao, izjavio je Martin ScorseseTORONTO – »Kinematografija je danas marginalizirana i gubi svoj pravi smisao, film je postao nešto kao brza hrana koja se konzumira kod kuće onako usput«, izjavio je legendarni američki filmaš Martin Scorsese u svom kratkom ali strastvenom govoru kojim je najavio ovogodišnju dodjelu priznanja Tribute Awards na 45. Međunaradnom filmskom festivalu u Torontu.


Tribute Awards, priznanje koje je TIFF uveo prošle godine, dodjeljuje se proslavljenim filmašima, glumcima, producentima i ostalim zaslužnim filmskim radnicima, ali i mladim novim nadama i talentima koji će oblikovati budućnost filma, a kao i čitav festival i dodjela je organizirana virtualno.


Laureati


Među najpoznatijim ovogodišnjim laureatima su slavna Kate Winslet, legendarni Anthony Hopkins, najpoznatija indijska filmašica Mira Nair te Chloe Zhao, kineska redateljica i scenaristica koja živi i radi u SAD-u koja je na upravo završenoj 77. Mostri osvojila Zlatnog lava za film »Nomadland« koji se prikazuje i na TIFF-u. Virtualnu dodjelu nagrada svojim su sudjelovanjem upotpunila i neka od najvećih holivudskih imena kao što su Jodie Foster, Colin Farrell, Nicole Kidman i Natalie Portman te poznati meksički filmaš i četverostruki oskarovac Alfonso Cuaron, kao i kanadski redatelj Denis Villeneuve koji potpisuje novu verziju spektakla »Dina«.
»Javljam se s drugog planeta gdje je wi-fi poprilična misterija, taj planet se zove južna Engleska«, duhovito se ispričala Kate Winslet zbog kašnjenja u uključivanje u ZOOM tiskovnu konferenciju nakon dodjele Tribute Awards nagrada. Ljubav između britanske oskarovke i TIFF-a traje već četvrt stoljeća; u Torontu je njezin prvi film »Božanska stvorenja« u režiji Petera Jacksona 1994. godine osvojio jednu od nagrada.
Winslet je na TIFF-u predstavila svoj novi film »Ammonite«, kostimiranu romansu dviju žena (partnerica joj je Saoirse Ronan) smještenu na južnim obalama Engleske sredinom 19. stoljeća. »Ova uloga je jedno od najljepših iskustava u mojoj glumačkoj karijeri«, otkrila je Winslet koja ja poznata kao velika zagovornica prava na seksualnu jednakost i slobode od svih vrsta seksualne diskriminacije pa dodala: »Sretna sam što ovakvim glumačkim angažmanima mogu dati mali obol u borbi za slobodu i prava LGBTQ osoba.«


Glumački veteran


Anthony Hopkins se u virtualnu tiskovnu konferenciju uključio iz svog kalifornijskog doma, kazavši da i njemu nedostaju susreti s kolegama i druženja dok sjedi u svojoj zadimljenoj sobici. »Jako mi je neobično što nisam u Torontu kako bih predstavio svoj novi film. Kate i ja upoznali smo se davno na jednoj dodjeli Zlatnih globusa i od tada pratim njezin rad i divim joj se«, kazao je Hopkins. Njegov novi film komorna je drama »The Father« u kojoj glumac tumači starijeg muškarca s dijagnozom Alzheimerove bolesti o kojemu se uz mnogo muke brine njegova kći koju tumači Olivia Colman. Oboje glumaca briljantno su utjelovili ljude u teškoj obiteljskoj i životnoj situaciji pa se već govori o nominacijama za Oscare. »To je vrlo teška i tragična priča, dubokih i snažnih emocija«, otkriva Hopkins, pohvalivši svoju kolegicu i partnericu u filmu.


Glumački je veteran prije dvije godine zagazio u deveto desetljeće života, no i dalje je pun kreativnog duha i energije, redovito snima, a slobodno vrijeme provodi aktivno i ispunjeno.


»Kad ne snimam, vrijeme uglavnom provodim kod kuće, pandemija me natjerala kao i sve nas. Bavim se slikanjem, čitam mnogo i svaki dan barem četiri sata sviram klavir, jedan od najdražih kompozitora mi je Rahmanjinov. Volim biti aktivan i vježbati um. Moram priznati da me ugodno iznenadila ova nagrada, nekako ne očekujem da me se u ovim mojim godinama i dalje sjećaju i dodjeljuju mi nagrade. Volim TIFF, imao sam sreću da su mnogi moji filmovi bili prikazani na festivalu u Torontu koji je jedna velika masovna proslava filma s fantastičnom publikom, a istovremeno i vrlo intimno iskustvo jer se možete družiti s kolegama i ljudima koje cijenite i volite.«