Sve je drugačije

Toronto International Film Festival ove godine prvi put u hibridnom obliku

Stjepan Hundić

TIFF je čitav program prebacio u virtualni svijet



TORONTO – Prvi put u svojoj 45-godišnjoj povijesti Toronto International Film Festival održava se u hibridnom obliku: filmofili i lokalna publika u filmovima će moći uživati u kompleksu kinodvorana i festivalskom epicentru Bell Lightboxu kao i na projekcijama na otvorenom, dok će ostatak (profesionalnog filmskog) svijeta festival pratiti u digitalnom obliku. Tako će prvi put tisuće predstavnika medija, distributera, producenata i drugih igrača filmske industrije sa svih strana svijeta, ali isto tako i kanadskih filmofila koji se odluče za gledanje filmova online, ovogodišnje izdanje TIFF-a pratiti iz svojih redakcija, ureda i dnevnih soba.


Samo 50 naslova


Filmski festival u Torontu za sada je jedini od velikih svjetskih filmskih smotri koji je čitav program prebacio u virtualni svijet. Sundance u siječnju i Berlinale u veljači posljednji su od najvažnijih festivala koji su se ove godine održali u »starom normalnom«. Cannes je otkazao ovogodišnje izdanje odbacivši mogućnost digitalnog izdanja, dok su organizatori venecijanske Mostre hrabro odlučili održati fizičko izdanje uz potrebne epidemiološke mjere. Zbog strogih mjera u Kanadi i ovogodišnji se TIFF održava u mnogo manjem opsegu nego što smo navikli.


Filmski program najmasovnije svjetske proslave sedme umjetnosti i holivudskog entertainmenta, koja u deset festivalskih dana prikaže preko 300 filmova i popuni oko 400 tisuća sjedala na projekcijama – ove godine čini tek pedeset naslova. Razlog tome je ne samo izbjegavanje prevelikih gužvi na festivalskim lokacijama već i posljedica pandemije koja je teško pogodila globalnu filmsku industriju: velik broj filmova je nedovršen, mnoge najavljene kinopremijere su odgođene ili otkazane, a za TIFF posebno je bolno što je pandemija ne samo masakrirala holivudsku produkciju već i zarobila najveće zvijezde koje se ne miču iz svojih raskošnih domova. Tako ove godine nema glamura, paparazza i razuzdanih partyja, a na crvenim tepisima ispred velebnih festivalskih dvorana Roy Thomson Hall, Princess of Wales Theatre, Elgin Theatre i Winter Garden Theatre nećemo gledati najpoznatije holivudske face niti će ovogodišnje izdanje otvoriti lov na Oscare što je zaštitni znak TIFF-a.




Slavnih imena će biti, ali isključivo u virtualnom obliku. Među njima su i dobitnici ovogodišnje nagrade TIFF Tribute Award za uspješne karijere Anthony Hopkins, Kate Winslet i Mira Nair, koji će svoje nagrade »primiti« online, a svo troje na festivalu predstavlja i nove uratke: u komornoj drami »The Father Hopkins« tumači starca koji boluje od demencije; Kate Winslet gledamo u kostimiranoj istospolnoj ljubavnoj drami »Ammonite« u kojoj joj je partnerica Saoirse Ronan, dok slavna indijska filmašica Mira Nair predstavlja BBC-jevu miniseriju »A Suitable Boy« o djevojci razapetoj između obiteljske tradicije i osobne slobode u Indiji nakon osnivanja Pakistana.


Ženski glas


U seriji razgovora koji će također biti isključivo online publika će, između ostalih, moći vidjeti i Denzela Washingtona, koji će govoriti o svojim redateljskim iskustvima i Halle Berry koja će predstaviti svoj redateljski prvijenac »Bruised«, dramu o MMF borkinji koja se želi vratiti u ring dok se istovremeno bori za skrb nad svojim sinom. Na poziv organizatora da svojim (digitalnim) prisustvom putem tiskovnih konferencija, razgovora s publikom i predavanja pomognu da 45. TIFF i u ovim zahtjevnim vremenima bude najbolja moguća proslava filma odazvao se niz slavnih i uspješnih filmaša i glumaca okupljenih pod egidom Festival Ambassadors,​ među kojima se ističu Darren Aronofsky​, ​​Natalie Portman​, Isabella Rossellini,​ ​Wim Wenders​​ i drugi.


TIFF je jedan od stjegonoša ravnopravnosti spolova i manjina u (ne samo) filmskoj industriji, što ovogodišnje izdanje itekako pokazuje: gotovo polovica programa, točnije 46 posto filmova i serija u ovogodišnjem programu režirale su ili korežirale žene. TIFF, koji se održava od 10. do 19. rujna, otvorio je film »David Byrne’s American Utopia«. Hrvatska kinematografija nema predstavnika na ovogodišnjem TIFF-u.