Utrka za Oscara

Kina za Oscara za najbolji strani film kandidirala sportsku dramu o odbojkaškoj reprezentaciji

T.I.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Žiriji širom svijeta rijetko šalju sportske filmove filmove kao nacionalne kandidate za Oscara. Ove godine stiže izuzetak, i to iz jedne od najvećih kinematografija na svijetu i ovogodišnjeg najvećeg svjetskog kino tržištaFilmovi sa sportskom tematikom često su i relativno lako dolazili do nominacija i nagrada Oscar. Od „The Pride Of The Yankees“ davne 1942. pa preko „The Hustlera“ s Paulom Newmanom, „Rockya“  iz 1976, pa izvanrednih „The Hoosiers“ i „Breaking Away“ o košarkaškim, odnosno biciklističkim autsajderima koji na kraju ipak pobjeđuju, od Scorseseovog „Razjarenog bika“, sjajne bejzbolaške filmske bajke „Polje snova“ s Kevinom Costnerom, do novovjekih napetih sportskih drama „Djevojka od milijun dolara“, „Boksač“, „Blind Side“, „Moneyball“, Akademija ima dugu povijest sklonosti prema sportskim temama u nominiranim i nagrađenim filmovima.


S druge strane, u konkurenciji filmova na neengleskom jeziku jedva da se sjećamo sportskih filmova koji su ušli u krug nominacije najboljih, a nekako se čini da su žiriji širom svijeta rijetko slali ovakve filmove kao nacionalne kandidate za Oscara. Ove godine stiže izuzetak, i to iz jedne od najvećih kinematografija na svijetu i ovogodišnjeg najvećeg kino tržišta s obzirom da je na Zapadu koronoavirus poremetio sve društveno uvjetovane biznise među kojima je onaj kinoprikazivački među najgore pogođenima. Riječ je, dakako o Kini.


Jučer je Kina objavila da je njihov ovogodišnji kandidat za Oscara za strani film „Leap“, istinita priča o nacionalnom odbojkaškom timu i to ne o samo jednom razdoblju, već njihovoj borbi za svjetski vrh kroz desetljeća. Točnije, od svjetskog prvenstva 1982. do njihovog trijumfa na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.  Priča se vrti oko legende tog sporta Lang Ping koja je Kinu do svjetskog vrha prvo početkom osamdesetih vodila kao igračica, a posljednjih sedam godina kao selektorica nacionalne reprezentacije.
Zanimljivo, ovogodišnji ponos kineske kinematografije koji je zasigurno dobio blagoslov Komunističke partije usko je vezan uz Hong Kong koji i dalje šalje svoj film za nominaciju za Oscara neovisno o Kini. Naime, film je producirala hongkonška producentica Jojo Hui koja stoji i iza drame za mlade “Better Days”, kandidata Hong Konga za Oscara, a redatelj filma „Leap“ Peter Chan također je iz Hong Konga.