Aktualni Shakespeare

Joel Coen se u svom prvom filmu bez brata Ethana, uz pomoć Denzela Washingtona, dohvatio “Macbetha”

T.I.

Zazubice ljubiteljima filma rastu još i više kad se zna da je uz svježu dobitnicu Oscara Frances McDormand, Joel Coen za glavnu ulogu Lorda Macbetha angažirao Denzela Washingtona kojem je ovo prva suradnja s CoenimaKrvava Shakespearova tragedija „Macbeth“ ne prestaje inspirirati filmaše da je iznova adaptiraju za veliko platno. Prva je zabilježena još u vrijeme nijemog filma 1908. godine, a onda su je se kroz desetljeća, između ostalih, hvatali velikani sedme umjetnosti, od Orsona Wellesa, preko Romana Polanskog do Belle Tarra.


Posljednja upečatljiva adaptacija, komorni i mučni film s Micahelom Fassbenderom i Marion Cotillard u glavnim ulogama snimio je australski filmaš Justin Kurzel s kojim je zaradio i nominaciju za Zlatnu palmu u Cannesu.


Posljednji u nizu koji se okušao sa slavnim komadom književnog velikana je Joel Coen, u svom prvom filmu kojeg potpisuje bez brata Ethana. Braća Coen su u dugoj karijeri naslagali više kultnih (Blood Simple, Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, The Man Who Wasn’t There, Inside Llewyn Davis The Ballad of Buster Scruggs…), negoli kino hitova (O Brother, Where Art Thou?, Intorelable Cruelty, No Country For Old Men, Burn After Reading, True Grit…), ali se svakako smatraju jednim od najboljih majstora režije posljednjih tri desetljeća.
Već i iz spomenutih filmova vidljivo je da Coenima nisu strane mračne priče, kakav Macbeth po svojoj naravi jest, pa i ovdje u filmu nazvanom “The Tragedy Of Macbeth”, možemo očekivati spektakularne rezultate. Zazubice ljubiteljima filma rastu još i više kad se zna da je uz svježu dobitnicu Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu  Frances McDormand (koja je i po obiteljskoj liniji kao supruga Ethana Coena dežurna u njihovim filmovima), Joel Coen za glavnu ulogu Lorda Macbetha angažirao Denzela Washingtona kojem je ovo prva suradnja s Coenima. Treba spomenuti da je tu još jedan cijenjeni karakterni glumac Brendan Gleeson u ulozi kralja Duncana.


Sudeći po informacijama sa snimanja, film će imati komorni, gotovo kazališni karakter jer ništa nije snimano u eksterijerima, već u studiju, film je crno-bijeli, a sudeći po prvom traileru i u starom TV 4:3 formatu.


Za kameru je zadužen Bruno Delbonnel, čovjek koji je svoj posao briljantno odradio i u sjajnom, također komornom „Inside Liewyn Davis“, ali i u lepršavom i luckastom omnibusu „The Ballad of Buster Scruggs“, posljednjem djelu braće Coen od prije tri godine.


Svjetsku premijeru film će imati sutra na filmskom festivalu u New Yorku. Što se tiče šire publike, prvo će biti pušten u limitiranu kino distribuciju 25. prosinca, ciljano kako bi se tehnički kvalificirao za utrku za Oscara, a onda će 14. siječnja biti prikazan na Apple + TV platformi.