Predstava u režiji Eduarda Milera

U HNK-u Ivana pl. Zajca premijerno izveden “Macbeth”

Kim Cuculić

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

U naslovnoj ulozi Macbetha nastupio je Ozren Grabarić, gost iz Zagreba, a Lady Macbeth utjelovila je nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak



RIJEKA  U HNK-u Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena Shakespeareova tragedija “Macbeth” u režiji Eduarda Milera. U naslovnoj ulozi Macbetha nastupio je Ozren Grabarić, gost iz Zagreba, a Lady Macbeth utjelovila je nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak. Posebnost je ovog uprizorenja “Macbetha” što su sve ostale uloge povjerene ženskoj glumačkoj ekipi. U predstavi glume Jelena Lopatić kao Banquo, Ivna Bruck kao Macduff, Aleksandra Stojaković Olenjuk kao Malcolm i Prvi ubojica, Ana Marija Brđanović kao Časnik i Treći ubojica, Leonora Surian Popov kao Duncan, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović kao Fleance, Treća utvara i Liječnik, Ana Vilenica kao Lady Macduff , Nika Grbelja kao Macduffov sin te Sabina Salamon kao Danalbain i Drugi ubojica.

Foto galerija: Premijera "Macbetha" u Zajcu Foto: Ana Križanec



Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Žanina Mirčevska, scenografiju i video Atej Tutta, kostimografiju Jelena Proković, izbor glazbe Eduard Miler, koreografiju Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, a oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić. Asistentica redatelja je Maja Ležaić, asistentica kostimografkinje Saša Dragaš, a lektorica Zrinka Kolak Fabijan. Predstava je rađena prema prijevodu Mate Marasa.


U priči iz 1606. godine, koja više od četiri stoljeća intrigira i fascinira publiku, vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj. Ohrabren svojom vlastohlepnom ženom i vođen makijavelističkom premisom da cilj opravdava sredstvo, Macbeth ubija škotskog kralja, a potom i sve ostale koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka…




Shakespeare je napisao “Macbetha” kao svojevrsnu posvetu kralju Jamesu I., prvom škotskom kralju iz dinastije Stuart koji je zavladao Engleskom, a kraljem postao nekoliko godina prije nego što je drama prvi put izvedena.