Vremenska prognoza

Za vikend hladna fronta, a onda stiže ozbiljan toplinski val, evo kakve se temperature očekuju

Portal Novi list

Foto Mateo Levak, Screenshot Istramet

Foto Mateo Levak, Screenshot Istramet

Stiže nam velika promjena vremena.Iznadprosječne temperature u kojima uživamo već danima u subotu će nakratko prekinuti hladna fronta, prognozira Istramet. Svi one koji se nadaju konkretnoj kiši, mogli bi ostati razočarani.


“Suša uzima maha i prema svemu sudeći uzet će svoj danak već u prvoj trećini klimatološkog ljeta”, pišu.

No, već s prvim danom lipnja očekuje nas izraženo zatopljenje. Štoviše, piše Istramet, prijeti nam i prvi ozbiljan toplinski val i to odmah na početku klimatološkog ljeta.


Prijete meteorološki ekstremi


“Prodor izrazito vrućeg afričkog zraka mogao bi zahvatiti veći dio jugozapadne i središnje Europe te Balkan.


Ciklonalna aktivnost danima će se zadržavati oko britanskog otočja, što će omogućiti konstantan prodor vrućeg zraka s jugozapada, direktno iz afričkog kontinenta.


Temperature zraka porasti će iznad prosjeka više od 10 °C, stoga nam prijete i meteorološki ekstremi. 


Pošto do lipnja ima još 5 dana, nadamo se ublažavanju prognoza o prvom ozbiljnom toplinskom valu s temperaturama iznad 35 °C” piše Istramet, najavljujući da će situaciju pratiti idućih dana.


Što očekuje Rimeteo?


Prodor hladnog zraka za vikend očekuje i Rimeteo. Najavljuju da bi se temperature mogle spustiti s iznadprosječno toplih u prosječne ili malo ispod prosjeka za doba godine.


Osim zahladnjenja Rimeteo očekuje da bi ipak moglo bi biti i povremenih oborina koje su, ističu, svakako i više nego potrebne gotovo cijeloj Hrvatskoj.“Ova promjena donosi vrlo ‘školski’ primjer zimskog zahladnjenja kada se anticiklona kod Azora uzdigne prema sjeveru i time po svojoj prednjoj strani spusti hladan zrak prema središnjoj Europi, naravno uz pomoć ciklone kod Skandinavije.


Slično će se dogoditi i ovaj put, ciklona se trenutno nalazi oko Islanda, a anticiklona je smještena nad Azorskim otocima.


Već tijekom petka ciklonalni sustav će se pomaknuti nad Skandinaviju, a otvorit će se put za uzdizanje grebena anticiklone koji će pohrliti prema Grenlandskom anticiklonalnom bloku.


Lokalno izraženije oluje


Hladan zrak kojeg je ciklona ovih dana akumulirala nad sjevernim Atlantikom, započet će spuštanje u niža područja po desnom rubu anticiklone koja će se preko Irske uzdizati sve više prema Islandu.


Time će hladan zrak već početkom subote doći do sjeverne strane Alpa od kuda će se početi prelijevati po istočnom rubu prema našem području uzrokujući nestabilnu frontu koja će dodatno ojačati nailaskom nad toplo Mediteransko more pa su vjerojatno moguće lokalno izraženije oluje.Osim bure koja će probiti odmah nakon fronte, uslijedit će stabilizacija tijekom nedjelje, no ne zadugo jer bi novih poremećaja u obliku kišnih nestabilnosti moglo biti i početkom idućeg tjedna pošto bi hladan zrak trebao probiti i sa zapadne strane Alpa što bi ponovno aktiviralo ciklone na području Genove”, piše Rimeteo.


Najavljuju detaljniju prognozu vremena u idućem tjednu, ali spominju mogućnost za slabe nestabilnosti tijekom dana u srijedu i četvrtak, koja će biti produkt Azorske anticiklone, ali i visinske ciklone.


Vrijeme u subotu


Rimeteo najavljuje da u subotu stiže fronta, kiša i popratno zahladnjenje koje bi ponegdje moglo donijeti i za 10°C niže temperature u odnosu na petak.


Zapuhat će jaka do olujna bura, lokalno s orkanskim udarima.


Istramet za subotu najavljuje djelomice sunčano vrijeme, u drugom dijelu dana i navečer uz mjestimičnu kišu i pljuskove, naročito na sjeveru Istre.


 


Tijekom dana ne očekuju se značajnije količine kiše, međutim u noći na nedjelju kiša će biti češća pojava.


Zapuhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s i na Kvarneru ponegdje s olujnim udarima.


Jutarnje temperature zraka od 15 do 20 °C, dnevne vrijednosti između 23 i 28 °C.


Prognoza za nedjelju


Pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu, naročito u noći i prijepodne. Obilnije količine kiše nisu izgledne.


Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka od 11 do 16 °C, dnevne vrijednosti većinom između 19 i 22 °C, najavljuje Istramet.