Popuštanje mjera

Učenici strukovnih škola u PGŽ mogu početi s praksom. Ovaj tjedan ih počinje raditi sedam

Ingrid Šestan Kučić

Danas se otvara i Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci / Foto R. BRMALJ/Arhiva NL

Danas se otvara i Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja u Rijeci / Foto R. BRMALJ/Arhiva NL

Zbog dolaska učenika na stručnu praksu i završne ispite Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio upute za učeničke domoveRIJEKA  Ovog tjedna, prema informacijama Stožera civilne zaštite, u Primorsko-goranskoj županiji vrata otvora sedam strukovnih srednjih škola radi priprema učenika za završni ispit iz praktičnih radova. Tako bi se već danas trebala otvoriti Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja.


Prometna škola je najavila samo provođenje vožnje na cesti i poligonu, dok će Graditeljska škola za industriju i obrt i Srednja škola Delnice biti otvorene samo za obavljanje prakse, a Elektroindustrijska i obrtnička škola provodit će pripreme za obranu završnih radova. Željeznička tehnička škola u Brod Moravicama također ovaj tjedan planira započeti s pripremama za završne ispite, a Srednja škola Markantuna de Dominisa na Rabu bit će otvorena samo za dopunsku nastavu.


Upravo zbog dolaska učenika na stručnu praksu i završne ispite Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio upute za učeničke domove i njihov rad za vrijeme epidemije. Uz stroge higijenske mjere u domovima morat će se voditi računa o držanju fizičkog razmaka djelatnika i korisnika od 1,5 metara, a preporuka je i da u sobama boravi po jedan korisnik. Iznimno to mogu biti dva korisnika, a nakon što se odrede parovi korisnika, treba izbjegavati njihovo miješanje. Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima.


OTVORENE ŠKOLE→ Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja (Rijeka)
→ Prometna škola (Rijeka)
→ Graditeljska škola za industriju i obrt (Rijeka)
→ Elektroindustrijska i obrtnička škola (Rijeka)
→ Srednja škola Delnice
→ Željeznička tehnička škola (Brod Moravice)
→ Srednja škola Markantuna de Dominisa (Rab)

 


 


U svim zajedničkim prostorijama, koje nisu nužne za osnovne djelatnosti poput učionica, knjižnica i sportskih igrališta također je potrebno voditi računa o propisanom razmaku, a u takvim zajedničkim prostorima neophodno je primijeniti općenite preporuke za specifične djelatnosti, poput preporuka za knjižnice i preporuka za ugostiteljske objekte. Alternativno, takve prostorije se mogu privremeno zatvoriti, a te usluge, kao što je primjerice prehrana, osigurati u sobi korisnika. Također je potrebno u kućnom redu naglasiti da je zabranjeno okupljanje u sobama te zadržavanje u hodnicima, na stubištima te u ostalim zajedničkim prostorima koji ostaju na raspolaganju korisnicima.Upotrebu zajedničkih toaleta treba organizirati na način da isti korisnici i to u što manjem broju koriste točno određeni toalet. Ako je moguće, preporuča se organizirati odvajanje učenika i studenata prema katovima ili paviljonima. Iako nošenje maski nije nužno preporučuje se kod boravka i kretanja zajedničkim prostorijama doma, a posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima.