E-infrastruktura

U Kampusu počinje opremanje podatkovnog centra, vrijednog 54,5 milijuna kuna

Ingrid Šestan Kučić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Jednom izgrađeni podatkovni centri HR-ZOO će u svojim računalnim halama nuditi ukupno 128 IKT ormara prostora za smještaj opremeU sklopu provedbe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji koordinira i vodi Sveučilišni računski centar (Srce) započeli su radovi na uređenju i opremanju podatkovnih centara, preduvjeta za uspostavu buduće nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja.


Riječ je o investiciji koja je vrijedna 54,5 milijuna kuna te obuhvaća prenamjenu postojećih prostora u moderne podatkovne centre spremne za prihvat IKT opreme, a dio toga je i Sveučilište u Rijeci.


Naime, radovi se izvode na splitsko, osječkom i zagrebačkom sveučilištu te na Odjelima Sveučilišta u Rijeci na Kampusu. Navodeći kako početak radova predstavlja važan iskorak prema ostvarenju konačnog cilja projekta HR-ZOO, odnosno prema izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge voditelj projekta i zamjenik ravnatelja Srca, Ivan Marić, ističe da će integracija budućih potreba ustanova, projekata i inicijativa iz sustava znanosti i obrazovanja za udomljavanjem IKT opreme omogućit će višestruke uštede u sustavu.
Jednom izgrađeni podatkovni centri HR-ZOO će u svojim računalnim halama nuditi ukupno 128 IKT ormara prostora za smještaj opreme. Elektro-energetski sustavi koji uključuju dizel agregatska postrojenja, sustave neprekidnog napajanja te sustave hlađenja osiguravat će visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga. Sustavi fizičke i tehničke zaštite dodatno će osigurati sigurnost podatkovnih centara, a centralni sustav nadzora i upravljanja mogućnost online uvida u trenutno stanje pojedinih tehničkih sustava u svim podatkovnim centrima te brzu reakciju.


Paralelno s radovima na podatkovnim centrima, pokrenute su aktivnosti uspostave međugradskih i gradskih telekomunikacijskih kapaciteta kojima će se osigurati povezivanje podatkovnih centara HR-ZOO kapacitetima od 100 Gbit/s te nabava naprednih IKT resursa različitih namjena.


Projekt HR-ZOO strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju i CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.


Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 posto, dok je preostalih 15 posto osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.