Priče s place

SPASIBA, SPASIBA ‘Slobodno napišite da najjači kupci na riječkoj placi nisu ni Nijemci ni Talijani, nego – Rusi

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Vole se šaliti, prave slavenske duše, kaže nam Renato ĐuranSpasiba, spasiba, vikala je skupina Rusa puni naših proizvoda kupljenih na tržnici koje smo zatekli jučer na placi dobro »očišćenoj« burom. Nalaze se na odmoru, kažu nam, a vjetrovito vrijeme odlučili su provesti na tržnici i kupovini naših domaćih proizvoda.


– Slobodno napišite da su najjači kupci, ne ni Nijemci, ni Talijani, nego Rusi, vole se cjenkati, ali i kupuju na veliko. Vole se šaliti, prave slavenske duše, kaže nam Renato Đuran iz istoimenog OPG-a iz Podravine koji prodaje na tržnici uglavnom vlastite proizvode iz Koprivnice.


I tako Rusi jučer zadovoljni kupovinom bučinog ulja čija je cijena 80 kuna, štoviše, kušali su ga i kupili nekoliko litara. S osmijehom na licu, dobili su popust, a Renato ih još počastio vrećicom mladih oraha koji su po 90 kuna.
– Ovo je novi orah plantažni, veli nam Renato. Neće ga biti u dovoljnim količinama, možda samo četvrtina onog pravog uroda, suša je napravila svoje. Evo i lješnjaka mladih s plantaže, prodajem ga po 100 kuna, nažalost, cijena je visoka u nabavi, pa gorivo…


Jučer je na tržnici bilo moguće naći i prvi kesten iz okolice Karlovca, prodaje se po 50 kuna, no, nije baš bilo gužve na štandu, znatiželjnici su ga samo registrirali, ne i kupovali.


Ribarnica jučer srednja žalost, bura je učinila svoje, nekoliko kašeta srdela, plavčića, plavica i šaruna i tu i tamo koji zalutali inćun.


– Visoki datum, nema još plaća, a ni mirovina, loše vrijeme i posla nema, dobacuje nam jedna prodavačica.


– Ljeti je malo drugačije, ali sada i u narednim mjesecima bit će teže, znamo mi napamet cikluse i navike kod naših kupaca, dodaje ribarica koja je već oko podneva čistila banak.