Đir po placi

Šljive na riječkoj tržnici idu i po 20 kuna: ‘Mraz je učinio svoje, ove godine ih gotovo nema…’

Slavica Kleva

I ovo što sam imala 300 kila, gotovo da je slučajno, jer Bertoša iz Kaldira, OPG od kojeg sam šljivu i prodala, pukim slučajem je imao nekoliko nasada stabala u udolini i ta stabla nisu stradala od mrazaNema je ove godine, a neće je ni biti. Mraz je učinio svoje i zato šljive nema ove godine – kazala nam je Snježana koja drži štand s voćem naslonjen na drugi paviljon.


– Jučer sam imala 300 kila šljiva, bistricu i prodala sam je u dva dana. Točno, skupa je jer je nema, bila je po 20 kuna, dodaje, svjesna da je po sistemu ponude i potražnje i ovako visoka cijena za šljivu pronašla put do kupca. Ove druge šljive, uglavnom ubrane na slavonskim poljima, su po 14 kuna po kilogramu, ima ih i po 10, no, još prošle godine šljiva se na veliko mogla kupiti po 8 kuna. No, mraz nije samo pokosio šljivu, stradale su i jabuke, kaže nam sugovornica, ni nje baš neće biti.


– I ovo što sam imala 300 kila, gotovo da je slučajno, jer Bertoša iz Kaldira, OPG od kojeg sam šljivu i prodala, pukim slučajem je imao nekoliko nasada stabala u udolini i ta stabla nisu stradala od mraza. Sve drugo mu je uništio mraz, kaže nam Snježana koja je jučer ponudila i prvu mandarinu po 20 kuna za kilogram. I sama kaže da je malo kiselkasta, ali takve su prve.
– Bistrica je doista ukusna šljiva, mala, slatka, odlična za pekmez, još više za jesti, ali je uistinu skupa. Ne isplati se kuhati marmeladu jer, kad se sve izračuna, gotovo da je ista cijena kao kad kupiš u trgovini. Znam da je domaće domaće, ali doista je skupo, cijena je u odnosu na prošlu godinu skočila i više od sto posto, kazala nam je jedna sugrađanka u prolazu, komentirajući visoke cijene pojedinog voća i povrća. Doista, primjerice, mahuna je i dalje skupa, uglavnom po 30 kuna, na jednom štandu i 34 kune, batat 20 i 24 kune, suha »nova« smokva između 60 i 70 kuna za kilogram.


Ribarnica u dobrom izdanju, no, ribarice se žale da nema kupaca. Bilo je jučer srdela po 20 kuna, na jednom mjestu i haringe, velike srdele po 10, inćuna je bilo po 20 kuna, škombri, oni svježi, po 80, dan stariji, 60 kuna. Oslić je po 60, rep žabe 180, romb 140, kozice po 100. Škampi od 100 do 240 kuna, sipa je 80, kokot također po 80, salpe po 60, raža po 60 kuna.