PRHG

Rijeka dobiva cjelokupni međunarodni program srednjoškolskog obrazovanja

Portal Novi list

Foto PRHG

Foto PRHG

Prva riječka hrvatska hrvatska omogućava pohađanje cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja na engleskom jeziku i po međunarodno priznatom kurikulumuRijeka dobiva međunarodni program obrazovanja, International Baccalaureate Diploma i Middle Years Programme.


IB program se već provodi u prostorijama Prve riječke hrvatske gimnazije za učenike 3. i 4. razreda, a od jeseni 2024. godine ovaj će međunarodni program moći upisivati i učenici 1. razreda, čime je po prvi put u Rijeci omogućeno pohađanje cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja na engleskom jeziku i po međunarodno priznatom kurikulumu za sve zainteresirane učenike.


Jedinstvena priprema


Ova inicijativa predstavlja značajan korak u obrazovnom razvoju regije te pruža učenicima jedinstvenu pripremu za upis na najboljim svjetskim sveučilištima uz međunarodno iskustvo te sveobuhvatni osobni rast.

International Baccalaureate Organisation (IBO), renomirana organizacija zaslužna za implementaciju međunarodnih obrazovnih smjerova u jedan sveobuhvatni program, licencirala je Prvu riječku hrvatsku gimnaziju još 2021. godine za provođenje International Baccalaureate Diploma Programme (IB DP) u Rijeci, poznatijeg kao program Međunarodne mature.


IB Diploma Programme je predsveučilišni program namijenjen učenicima od 16 do 19 godina, a provodi se na engleskom jeziku i već ga pohađaju dvije generacije učenika trećeg i četvrtog razreda Prve riječke hrvatske gimnazije.


Zbog povećanog interesa, počevši od školske godine 2024./25., gimnazija će početi s provedbom i IB Middle Years Programme (IB MYP) čime će omogućiti svim zainteresiranim učenicima koji su uspješno završili osnovnu školu upis u prvi razred srednje škole prema IB programu.


Tko ima pravo upisa?


Pravo upisa imaju svi učenici s vrlo dobrim ili odličnim uspjehom koji imaju odlično znanje engleskog jezika u govoru, čitanju i pismu, sukladno dokumentima PRHG Language policy i PRHG Admission policy.


Primarni cilj programa je kroz akademski rigorozan pristup i internacionalni fokus povezati različite kulture, religije i tradicije te poštivati različitosti. 


Osnova odgoja i obrazovanja bazira se na suvremenim pedagoškim praksama, utemeljenim na dokumentu “Approaches to Teaching and Learning”, a sadržaji koji program čine jedinstvenim su upravo savladavanje teorije znanja (Theory of Knowledge), proširenog esejskog pisanja (Extended Essay) te kreativnog i aktivnog djelovanja (Creativity, Activity, Service).


Pri završetku programa učenicima se dodjeljuje međunarodna diploma „The Diploma of the International Baccalaureate“, odnosno takozvana IB Diploma.


Korak naprijed


„Izuzetno smo sretni i ponosni što smo svim učenicima Rijeke, Kvarnera, Istre i Gorskog kotara pružili priliku da sudjeluju u međunarodnom programu obrazovanja International Baccalaureate Diploma i Middle Years Programme.


Ovo je korak naprijed u hrvatskom obrazovnom sustavu, ali i poticaj za daljnje unaprjeđenje. Vjerujemo da će ovaj program dodatno osnažiti učenike te im pružiti temelje za uspješnu karijeru i daljnje obrazovanje, kao i produbiti sposobnost kritičkog razmišljanja“, izjavila je koordinatorica IB programa u sklopu Prve riječke hrvatske gimnazije, doc. dr. sc. Bisera Karanović.


Svi rezultati IB Diplome priznati su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te su kao takvi ekvivalentni rezultatima Državne mature.


Stjecanje IB Diplome omogućava učenicima priznavanje obveznih predmeta Državne mature na A razini, bez obzira na razinu u IB programu, dok se ostali predmeti priznaju jednako vrijedni kao izborni predmeti.