Priča s place

Rana jesen na riječkoj tržnici: ‘Mandarine, nar, muškat, sve je iz Metkovića…’

Slavica KlevaMandarine, nar, muškat, sve je iz Metkovića, fragola je s Paga, no, svejedno mi se čini da su nekako rano stigli pravi jesenji plodovi, kaže nam Danijela koja prodaje uglavnom voće s juga, na štandu nadomak ribarnice.


Nar je 20 kuna, mandarine su se »spustile« na 16 kuna, slatki muškat je 18, fragola između 14 i 16 kuna. Ima obilje bobica, crvenih i crnih, ribizla, kupina, borovnica, šumskih jagoda. Cijenom variraju ovisno o pakiranju, u malim plastičnim posudicama od 10 do 25 dekagrama. Od 15 do 25 kuna, jedino se borovnice mogu kupiti na vagu – 120 kuna za kilogram.


– Polako se »slaže« i zimnica. Crvena paprika na veliko je 12 kuna, paradajz paprika također, krastavci mali, kornišon, iz okolice Koprivnice 20 kuna, manji ne mogu biti za ukiseliti. Kvaliteta prvoklasna.
Ima i velikih glavica svježeg kupusa, a doznajemo od prodavača da će se prodaja na veliko tek pojačati u narednim danima.Šljiva bistrica, koja se na jednom štandu sredinom tjedna prodavala i to samo nekoliko kašeta, nesumnjivo je s cijenom od 22 kune za kilogram dosegnula maksimum.


– Nema što, zakon prirode, mjesečina čini svoje, doznajemo od jedne ribarice za štandom koja nema posla. Nema plave ribe, a i bura je učinila svoje, tako da je samo nekoliko štandova imalo svježu ribu, drugi su zjapili prazni, a ni kupaca, pa ni onih znatiželjnika nije bilo.