Belica 2020.

Ocijenjena vina Kastavštine: Darko Mandić šampion, Jardasu prijelazni pehar

Edi Prodan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mandić je postao šampion zahvaljujući svojoj malvaziji, smještenoj u kategoriju »bijelo vino - domaće grožđe«, koja je dosegnula čak 83 boda, a Arsen Jardas je s Belicom stigao do 82 boda. Čak 15 vina zaslužilo je ulazak u kategoriju zlatnihKASTAV – Ono što se pred stotinama i stotinama poklonika dobrih vina trebalo dogoditi na kastavskoj Fortici, ili u Loži u slučaju lošeg vremena, u travnju, zbog epidemije koronaviruisa je, i to isključivo u formi namijenjenoj medijima, dogodilo u kolovozu: proglašenje najbojih vinara koji djeluju u okviru poznate i sve priznatije udruge Belica, točnije 15. ocjenjivački susret vinara Kastavštine Belica 2020.


Odgoda manifestacije, makar i u ovakvoj, simboličkoj formi, nije nikako imala smisla jer vinari kastavskog kraja su se prošle godine potrudili kao nikad do sad: u šest definiranih kategorija napravili vina od kojih je čak njih 15 dosegnulo ocjenu koja osigurava zlatnu medalju. K tome, Darko Mandić je postao šampion Belice 2020 zahvaljujući svojoj malvaziji, smještenoj u kategoriju »bijelo vino – domaće grožđe«, koja je dosegnula čak 83 boda.


– Na natjecanje je stiglo 70 uzoraka koja su dostavila 32 vinara, člana Belice. Svrstali smo ih u šest kategorija, jer osim samih Belica, u konkurenciji su bila i vina što se proizvode od poznatih sorti, najviše malvazije, u vlastitoj produkciji ili od onih koja nastaju od kupljenog grožđa, dakao uzgojenog na nekim drugim destinacijama, najčešće u Istri, pojasnio je predsjednik ocjenjivačke komisije Bojan Frlan. Odmah nakon šampionske malvazije, istaknuo se priznati vinar Arsen Jardas čija je Belica stigla do 82 boda. Osim zlata, dobio je i prijelazni pehar koji vinariju krasi godinu dana. Ukupno je bilo ponuđeno deset uzoraka belice, tako da veseli što je čak njih četiri dosegnulo zlato.
– Da nam je netko prije petnestak godina rekao kako će se belica ne razviti u dobro vino, traženu kupažu, nego da će uopće opstati, jer neke od njezinih sorti su bile pred nestankom, većina bi ga gledala u čudu. A danas, na ponos Gradu Kastvu i svim vinarima u Belici ona ne samo da je opstala, ona redom osvaja zlatna priznanja i otvara si jako lijepu perspektivu, naglasio je na prigodnom druženju u Kući Belice smještenoj u starogradskoj jezgri zamjenik gradonačelnika Kastva Dean Jurčić. Uz istaknute laureate, najbolji su po kategorijama bili »bijelo vino – domaće grožđe« Dejan Rubeša, »Crno vino – kupovno grožđe« Boris Acinger, »crno vino – domaće grožđe« Gino Krota, te »posebna vina« Ivica Rubeša.


Ono što je i dalje prepreka značajnijem razvoju, ekonomskoj probojnosti kupaže belica, je minijaturna površina na kojoj rastu tradicijska sorte od kojih nastaje autohtna belica. No da tako ne bi trebalo biti i u buduće, može se zahvaliti upravo onom što je uništilo travanjski vinski spektakl – koroni.


Foto Marko Gracin


– Iza prostora Kuće Belice i muzeja vinarstva iskrčili smo manju površinu na kojoj je posađen matičnjak, manji vinograd iz kojeg će se razvijati proizvodnja sadnica loza naših autohtonih sorti, pojasnio je predsjednik udruge Belica Miljenko Host.


Uistinu, iako su se mnogi kleli unutar korona krize kako se moramo posvetiti autohtonoj poljoprivredi, rijetki su istinski to učinili. Jesu na sreću članovi Belice tako da nakon 15 godina iznimno kvalitetnog razvoja vinarstva, Belica dolazi i do nove prijelomne razvojne točke – razvoja vinogradarstva. Ili da parafraziramo Jurčića – uistinu tko bi mislio ne samo da će kupaža belica doći do zlatne kvalitete, nego i to da će dosegnuti količine koje će joj osigurati respektabilnu poziciju unutar iznimno jake kvarnerske ugostiteljske scene.


Suci istinski autoriteti


S obzirom na to da je kupaža belica i dalje predmet čuđenja »nevjernih Toma«, ističemo kako su u ocjenjivačkom sudu bili istinski autoriteti, ljudi kojima je vino profesija, strogi suci koji ocjenjuju isključivo prema znanstvenoj metodologiji. Članovi ocjenjivačkog suda 15. Belice bili su redom enolozi Patricia Rumac, Silvija Mohorović, Nina Jurinjak Brajko, Tomislav Pavlešić i Toni Babić uz jednog od najiskusnijih hrvatskih sommeliera Nenada Kukurina.