Tržnica

Obišli smo riječku placu i “pokupili” kineski recept za kojeg sve namirnice imate na štandovima

Katarina Bošnjak



Jučerašnje stanje na centralnoj riječkoj tržnici variralo je od paviljona do paviljona. Ribarnica je već malo prije podneva izgledala poprilično prazno i otužno, s nekolicinom ljudi koji se spremaju završiti svoj radni dan.


Prostor ispred Plodina je s druge strane pak bio ispunjen kupcima koji su pomno birali ovogodišnje sadnice cvijeća i odlučivali između raznovrsnog začinskog bilja, a ni cvjetna aleja nikad nije bolje mirisala. Odmah po izlasku iz pothodnika, vidjelo se da je nekoliko štandova već prazno, a posjetitelji su uglavnom tragali za istim proizvodima – mrkvom, kupusom, rajčicom i svježim krastavcima. Dok rajčica i krastavci asociraju na lagane ljetne salate, i zimske namirnice poput kupusa i mrkve mogle bi se iskoristiti za balansirani obrok idealan za vruće dane koji dolaze.


S obzirom na to da je azijska kuhinja u posljednje vrijeme sve zastupljenija u restoranima, vrijeme je da se izdvoji i jedan jednostavan brzi recept za pripremu kod kuće, a sve potrebne namirnice mogu se pronaći na placi. Za jelo je potrebna jedna manja glavica kupusa koji na placi košta 10 kuna po kili, te nekoliko većih mrkvi koje stoje između 8 i 12 kuna po kili, a ukoliko želite, možete dodati i sitno sjeckane mlade kapule koja je na placi još uvijek 5 kuna za mac. U wok tavi ili običnoj dubljoj tavi potrebno je zagrijati malo suncokretovog ili maslinovog ulja te zatim ubaciti mladu kapulu, naribani kupus i na trakice naribanu mrkvu. Zajedno sve prodinstati dvije do tri minute i zatim dodati toliko vode da prekrije povrće. Nakon što sva voda ispari, možete dodati sezamovog ili bučinog ulja i začiniti po želji, najbolje s malo soli, papra te peršina. U ovome dijelu moguće je završiti jelo na više načina, dodajući temeljni sastojak koji vam najviše odgovara, no kako bi jelo ostalo u duhu azijske kuhinje, najbolja opcija su kineski rezanci, ali također možete dodati i kus-kus ili tjesteninu po izboru.




U wok tavi moguće je pripremati različite vrste jela, a najpraktičnija je upravo zbog oblika jer hrana zahvaljujući dubini tave uvijek ostaje unutra. Wok je zapravo sve u jednom – u njemu se može pržiti, peći i kuhati na pari, a nakon dugog radnog dana tijekom kojeg se stigne brzinski kupiti nekoliko stvari na placi, najbrži kasni ručak priprema se u woku.