Komunalni projekti

Na klanjskom području intenzivno se radi i u ljetnim mjesecima, evo što je sve u tijeku

Sanja GašpertKLANA – Iako je vrijeme godišnjih odmora, u općini Klana je radno. Od početka ljeta do danas realizirano je puno radova koji će zasigurno podići komunalni standard za sve mještane. Završen je tako prvi dio asfaltiranja nerazvrstanih cesta, koje su označene zaustavnim znakovima.


Dom u Škalnici


– Zbog sigurnosti sudionika u prometu ovi zaustavni znakovi bili su definitivno prijeko potrebni. U projekt smo uložili više od 200 tisuća kuna, realizirana je prva faza, a u jesen krećemo s drugom fazom. Asfaltiraju se prometnice u Novom naselju, gdje su na općinskom terenu kupljene parcele, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić. Dodaje kako je nedavno djelomično obnovljen Društveni dom u Škalnici, koji Općina Klana namjerava pretvoriti u prostor gdje će se moći družiti mještani iz Škalnice, a posebno mladi. Tako smo za početak obnovili dotrajalu stolariju na domu, čime je zgrada dobila potpuno novi izgled. U narednom periodu će se postaviti i natkrivena autobusna čekaonica, dodaje Šarčević Grgić. Također, kaže, crkvica u Studeni je zasvijetlila u novom ruhu. Na zamolbu župnika Kristijana Malnara nabavljena je i postavljena nova LED rasvjeta. Nabavljene su i montirane i nove protuvandalske klupice.

Od komunalnih projekata koji su u tijeku, načelnica Šarčević Grgić ističe radove u prostoru klanjskog vrtića, gdje se obnavlja stolarija, pregrade i vrata, što je Općina Klana pomogla s donacijom od šezdeset tisuća kuna. Radovi bi trebali biti završeni do početka nove pedagoške godine.


Radi povećanja sigurnosti sudionika u prometu kroz centar Klane, posebice školaraca, Općina Klana dala je izraditi projekt postavljanja ležećeg policajca. Naime, u centru Klane, preko puta zgrade Općine, na glavnoj prometnici često je blokiran promet, jer se neodgovorni vozači parkiraju na kolnik – na dionici od raskrižja za Studenu do marketa i dalje. Prema dojavama mještana, dogodilo se već nekoliko rizičnih situacija, a posebno je problematično kad naiđu šleperi. Pojedini vozači automobila voze kroz centar nedozvoljenom brzinom. U posljednje vrijeme pojedinci divljaju motorima i to do kasno u noć. Djeca se igraju i stalno su izložena opasnosti.– Svjesni smo da je riječ o kritičnom prijelazu koji najčešće prilikom odlaska u školu koriste naši najmlađi, osnovnoškolci. Tamo postoji pješački prijelaz, ali je dosta opasan. Rješavamo i tu problematiku. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste izrađen je projekt, u sklopu kojega će se do početka nove školske godine kod ljekarne postaviti ležeći policajac i nadamo se da će usporiti promet, ističe načelnica Šarčević Grgić.


Autobusne stanice


Općina Klana nedavno je dobila sredstva Primorsko-goranske županije za postavljanje i uređenje autobusnih stanica u Škalnici i Liscu, u iznosu od šezdeset tisuća kuna, u sklopu programa ravnomjernog razvitka PGŽ-a. Riječ je o projektu nabave i montaže autobusne stanice u Škalnici te uređenja autobusne stanice u naselju Lisac.


– Škalnica uopće nema natkrivenu čekaonicu, odnosno ima samo znak za stajanje autobusa, tako da će tamo biti postavljena nova čekaonica. U Liscu će se postojeća autobusna čekaonica urediti, postaviti novi krov i prozori, kao i pano s turističkim znamenitostima Klane, kaže načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.