Fakultetska vijeća biraju

Na četiri riječka fakulteta traje izbor novih dekana

Ingrid Šestan Kučić

Medicinski fakultet / Snimio D. ŠKOMRLJ

Medicinski fakultet / Snimio D. ŠKOMRLJ

Novi dekan se bira na Medicinskom fakultetu, a tko će naslijediti aktualnog dekana prof. dr. Tomislava Rukavinu, koji je tu funkciju također obnašao u dva uzastopna trogodišnja mandata, znat će se 29. lipnjaRIJEKA  Zbog isteka drugog mandatnog razdoblja četiri fakulteta Sveučilišta u Rijeci trenutačno su u postupku izbora novog dekana, a prvi izbor, već u utorak, provest će se na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Aktualna dekanica, prof.dr. Dora Smolčić Jurdana, nakon dva trogodišnja mandata više nema mogućnost obnašanja te funkcije.


 


– Fakultetsko vijeće u utorak će održati sjednicu na kojoj će se birati između dvije kandidatkinje. Riječ je o prof. dr. Sandri Janković i prof. dr. Helgi Maškarin Ribarić, kaže prof. dr. Smolčić Jurdana.
 


Natječaj za novog dekana otvoren je i na Fakultetu zdravstvenih studija gdje tu funkciju od osnivanja ustanove obnaša prof. dr. Alen Šustić, a tko će ga nakon šest godina zamijeniti znat će se 9. srpnja.


 


– Natječaj je još uvijek otvoren i traje do 18. lipnja tako da još uvijek ne možemo točno znati koliko će biti kandidata. Za sada je stigla jedna prijava i to prof. dr. Daniele Malnar, kaže prof. dr. Šustić.


 


Novi dekan se bira i na Medicinskom fakultetu, a tko će naslijediti aktualnog dekana prof. dr. Tomislava Rukavinu, koji je tu funkciju također obnašao u dva uzastopna trogodišnja mandata, znat će se 29. lipnja.


To je ujedno i ustanova s najviše istaknutih kandidatura za dekansku funkciju, čak njih pet. Tako su se u utrci za novo trogodišnje mandatno razdoblje našli prof. dr. Gordan Gulan s Klinike za ortopediju Lovran, izv. prof. dr. Goran Hauser s Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta, prof. dr. Pero Lučin sa Zavoda za fiziologiju i imunologiju, prof. dr. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju te prof. dr. Zlatko Trobonjača sa Zavoda za fiziologiju i imunologiju.


S postupkom izbora dekana krenuo je i Pravni fakultet, no za razliku od ostalih visokoškolskih ustanova gdje aktualni dekani više zbog odrađena dva mandata ne mogu konkurirati za to mjesto aktualna dekanica Pravnog fakulteta, prof. dr. Vesna Crnić Grotić, nalazi se na isteku tek prvog trogodišnjeg mandata. Hoće li se kandidirati za još jedan mandat, nije željela otkriti, jer kako je pojasnila, natječaj za prijavu kandidata još traje.


– Natječaj je otvoren do 27. lipnja. Očekujemo da će cijeli postupak biti gotov u srpnju, kazala je dekanica.
Bez obzira tko će na kojem fakultetu biti izabran za dekansku funkciju, svi će novi dekani dobiti trogodišnji mandat koji će započeti s prvim danom listopada, odnosno s početkom nove akademske godine i trajat će do 2023. godine.