Sjajan uspjeh

Deni Srdoč osvojio novu Michelinovu zvjezdicu, prestižno priznanje prvi put doveo u Rijeku

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Zaslužio je zvjezdicu nakon samo mjesec dana rada restorana "Nebo" u riječkom Hiltonu i tako postao prvi hrvatski chef koji je dobio dvije zvjezdice u dva restoranaDeni Srdoč, chef novootvorenog restorana Nebo u riječkom Hiltonu i drugu godinu zaredom osvojio je Michelinovu zvjezdicu. Prvu je, podsjetimo, zaslužio kao chef u restoranu Draga di Lovrana.


Sad je ujedno po prvi put Michelinovu zvjezdicu doveo u Rijeku i tako postao prvi hrvatski chef koji je dobio dvije zvjezdice u dva restorana.


Hrvatska gastronomija izuzetno je dobro prošla u novom izdanju Michelinova vodiča za 2021. godinu. Tri nove zvjezdice dodijeljene su hrvatskim restoranima.


Srdoč: Pozicionirat ćemo Rijeku na svjetsku gastro kartu
Uz Denija Srdoča zvjezdicu je zaslužio i Alfred Keller u lošinjskom hotelu Alhambra te Agli Amici Emanuelea Scarella u Rovinju.Informacija da su osvojili Michelinovu zvjezdicu nakon samo mjesec dana rada izazvala je oduševljenje kod mladog 12-članog tima Denija Srdoča.


“Zahvaljujem se čitavoj ekipi, kako mojoj tako i čitavog hotela Hilton. To je izvanredno priznanje i jako veliki podstrek mojoj mladoj ekipi za daljnji rad.


Tek sad idemo u pravo dokazivanje kvalitete, čime ćemo Rijeku pozicionirati kao nezaobilaznu gastro točku unutar svjetske obitelji restorana s Michelinovom zvjezdicom”, poručio je presretni Deni Srdoč.


Tko sve ima zvjezdicu


Inače, zvjezdice su od lani zadržali kako njegova bivša Draga di Lovrana, tako i restorani Noel u Zagrebu, Boškinac u Novalji, 360 u Dubrovniku, LD Terrace u Korčuli, Pelegrini u Šibeniku i Monte u Rovinju.


Hrvatska tako od danas ima 10 restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom.


Međunarodni direktor vodiča Michelin Gwendal Pullennec Hrvatsku je ocijenio posebno zanimljivom destinacijom koja putnicima i gurmanima omogućuje uživanje u autentičnim i raznolikim gastronomskim doživljajima.


“Zemlja lokalnim chefovima nudi domaće proizvode iznimne kvalitete, što ih tjera da iz dana u dan nadmašuju sami sebe. Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je teško za vašu zemlju, ne samo zbog zdravstvene krize, već i zbog potresa.


Unatoč svim izazovima, hrvatska kulinarska scena raste, osobito na obali i u glavnom gradu. Naši su inspektori uspjeli otkriti profesionalce koji su strastveni i predani svojoj zemlji”, izjavio je Poullennec.


A tko je na listi Bib Gourmand


Na listu Bib Gourmand uvršteno je još sedam restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) i Alla Beccaccia (Valbandon).


Tako se Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 13 restorana s ovom Michelinovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.


Novo izdanje Michelinova vodiča za Hrvatsku za 2021. godinu uključuje novu oznaku Michelin Green Star, dodijeljenu zagrebačkom restoranu Zinfandel’s. Ova oznaka dodjeljuje se restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja je održiva i ekološki prihvatljiva.


Michelinov vodič globalno je najznačajniji i najpriznatiji vodič za restorane, čije se zvjezdice dodjeljuju na temelju prosudbe profesionalnih inspektora Michelina, koji tajno obilaze restorane.


Popis za Hrvatsku objavljen je i na službenim stranicama OVDJE.