Zdrave navike

Bakarski učitelji u okviru Erasmus+ projekta boravili u Litvi i Belgiji

Sanja GašpertBAKAR – Erasmus+ projekt Osnovne škole Bakar »Spretni i sretni« bliži se kraju, a cilj projekta je upoznavanje djece i roditelja sa zdravom prehranom i životnim navikama te poticanje na bavljenje svakodnevnim tjelesnim aktivnostima. Sekundarni ciljevi su poticanje kreativnosti učenika i nastavnika, suradnja s partnerima iz drugih zemalja i regija te na taj način otvaranje vrata škole i djelovanja u europskom okruženju.


U projektu sudjeluju i tri škole partnera: Ceip El Rodeo iz Španjolske, Newark school iz Malte i Siauliu Jovaro progimnazija iz Litve. Tako su učiteljice OŠ Bakar, Maja Babin i koordinatorica Aldena Tartić, boravile u Litvi u povodu susreta partnerskih škola. Bio je to treći susret partnera u gradu Šiauliai, nakon susreta u Hrvatskoj i Malti, gdje su partneri podijelili svoj dosadašnji rad u projektu, dogovorili naredne zadatke vezane za projekt te bolje upoznali rad i organizaciju škole, Siauliu Jovaro progimnazije.


Uz bakarske učiteljice koje su boravile u Litvi, učiteljice Nadija Vidas, Bosiljka Vrban Arh, Helena Borčić i ravnatelj Tomislav Uzelac-Šćiran sudjelovali su na Erasmus tečaju koji je održan u nekoliko belgijskih gradova. Cilj strukturiranog tečaja bio je upoznavanje sudionika s belgijskim odgojno- obrazovnim sustavom i bogatom flamanskom povijesno-kulturnom baštinom. Tečaj je okupio 38 sudionika iz Hrvatske, Finske, Španjolske, Portugala, Italije, Njemačke, Turske i Češke koji su imali priliku posjetiti Gent, Brugge i Brussel. Riječ je o devetoj Erasmus mobilnosti OŠ Bakar u tekućoj školskoj godini kojom učenici i učitelji nastavljaju s internacionalizacijom škole i jačanjem europskog obrazovnog identiteta.