Izložba fotografija

U Creskom muzeju otvara se izložba Genius Loci Bojane Vuksanović

Portal Novi list

Foto Bojana Vuksanović

Foto Bojana Vuksanović

Otvorenje će se održati na trgu ispred Muzeja, a izložbu možete razgledati uz poštivanje epidemioloških mjera.U utorak, 15. lipnja u 20 sati u Creskom muzeju otvara se izložba fotografija Cres – Genius Loci arhitektice Bojane Vuksanović.


Otvorenje će se održati na trgu ispred Muzeja, a izložbu možete razgledati uz poštivanje epidemioloških mjera.


Izložbu će biti moguće razgledati do 1. kolovoza, a pokrovitelj je Cresanka d.d.

Pojam „genius loci“ potječe iz rimske mitologije i odnosi se na zaštitnički duh mjesta. U suvremenom kontekstu i arhitekturi, može se odnositi na prepoznatljivu atmosferu mjesta.


Svako mjesto ima svoje jedinstvene kvalitete, ne samo u pogledu svoje fizičke naravi, već i načina na koji je doživljeno.


“Cres – Genius loci” izložba je fotografija nastalih između 2017. i 2021. godine. To je osobni prikaz autoričinih opažanja, koji preslikavaju moment u vremenu i doživljenu emociju, bez namjere da budu naučno ili objektivno proučavanje vrijednosti i obilježja Cresa.


Prizori su često himera*, idealizirana očima djetinjstva, dijelom provedenog ovdje. Oni naglašavaju zašto je Cres posebno mjesto, jedinstveno u svijetu.


Autorica želi posjetiteljima da napuste muzej osjećajući se inspirirano i uzdignuto.


* himera – stvar kojoj se nadamo, ali je iluzorna ili ju je nemoguće postićiBojana Vuksanović članica je Kraljevskog Instituta Britanskih Arhitekata [RIBA], Društva arhitekata Rijeka [DAR] i ULUPUH-a [Hrvatska udruga likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti].


Diplomirala je arhitekturu u Edinburghu 2003. godine [Edinburgh College of Art], postdiplomski studij arhitekture završila u Barceloni 2005. [ETSAB-u], a prije toga studirala je u Londonu arhitektonski inženjering.


Nakon niza godina provedenih u inozemstvu, posljednjih godina živi na otoku Cresu, gdje se bavi arhitekturom i dizajnom. Prije toga radila je za Studio Libeskind [Berlin], JM-Architects, [Edinburgh], Reiach and Hall Architects, [Edinburgh], Velika Britanija, te kao vanjski suradnik za Cloud-9, Media-Tic Project, [Barcelona], Icosis Architects, [Edinburgh], Zeroarchitecture, [Italy], Underground City XXI Labin.


2021. sudjelovala je u 3. Bijenalu industrijske umjetnosti, RPK 2021 sa samostalnom izložbom “Dock Culture”, Palača Moise, Cres. / 2020. sudjelovala je u Bijenalnoj izložbi “Art – Eko / Šuma”, Galerija ULUPUH, Zagreb. / 2017. samostalna izložba, HDD galerija Hrvatskog dizajnerskog društva, Zagreb / 2016. samostalna izložba, HUIU galerija Pula / 2016. sudjelovanje na izložbi Dani Arhitekture u Istri.