Neželjeni gosti

Vinograde Pavlomira opsjedaju stotine divljih svinja, u susretu s jednom od njih stradao i direktor vinarije

Franjo Deranja

Foto Ivica TOmić

Foto Ivica TOmić

Miroslav Palinkaš, direktor vinarije Pavlomir je preksinoć, obilazeći svoje vinograde koje već noćima opsjeda ta nezasitna divljač, naišao kombijem na nekoliko divljih svinja te je, naglo skrenuvši, udario vozilom u stup i doživio potres mozga!NOVI VINODOLSKI – Neočekivane i nesvakidašnje teškoće na području Pavlomira, dijela Vinodolskog polja pod vinogradima. Divlje svinje već neko vrijeme noću tumaraju tim područjem na kojem je zasađeno i ovih dana na 40-ak hektara dozrijeva 150 tisuća trsova s više sortnih vrsta grožđa. Štete su velike i zasad još neprocijenjene. Prema navodima očevidaca, riječ je i do stotinu divljih svinja što redovito dolaze na područje pavlomirskih vinograda. Grožđe, što više dozrijeva, to ga je sve manje!


Miroslav Palinkaš, direktor vinarije Pavlomir, u noći od srijede na četvrtak, obilazeći područje svojih vinograda naišao je službenim kombijem na nekoliko divljih svinja i naglo morao skrenuti. Udarivši vozilom u stup pokraj ceste, doživio je potres mozga!


Grožđa sve manje


Zaposlenici postavljaju prepreke ovim štetočinama postavljajući traktore kako bi zapriječili putove i presjekli smjerove njihova kretanja. Prema procjenama, riječ je o noćnom kretanju i do stotinjak primjeraka divljih svinja područjem vinograda u Pavlomiru, dijelu Vinodola između Novog Vinodolskog i Bribira.
– Grožđe je sve zrelije, a berba sve bliže, ali je istodobno tog grožđa u našim vinogradima sve manje! – govori agronom inž. Miroslav Palinkaš. Ugrožen nam je ovogodišnji urod, a time ujedno i egzistencija 15-ak naših stalnih zaposlenika. U proteklih mjesec dana uništeno nam je oko 15 tona grožđa, što od divljih svinja, što od ptica.


Brat Miroslava Palinkaša, Mario, također zaposlenik u vinariji Pavlomir, govori kako se uređaji za ometanja ptica i divljači, repelenti, nisu pokazali dovoljno učinkovitima.


Uključuju se i lovci


U Pavlomiru je jučer održan sastanak na kojem su bili novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, voditelj službe Šumarske lovne inspekcije Damir Musulin te lovci s područja Vinodola.


– Lovci će dežurati noću i psima tjerati divlje svinje – rekao je predsjednik Lovačkog društva Vinodol Miroslav Brakuza iz Novog Vinodolskog. – Ima nas 160 i nadam se da ćemo uspjeti očuvati vinograde od najezde divljih svinja.


Predlaže se i postavljanje tzv. električnih pastira što bi također trebalo zaštititi vinograde. Lovci predlažu da te električne pastire u duljini od jednog kilometra postave o svojem trošku. Sve zajedno, u cijelosti, trebalo bi zaštititi područje opsega oko pet kilometara.


Novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić prihvatio je i prijedlog da bi se u idućih nekoliko godina trebalo vinograde zaštititi čvrstom ogradom.


Inače, pavlomirski vinogradi revitalizirani su na ovom području Vinodola nakon dolaska vukovarskih prognanika početkom Domovinskog rata u Novi Vinodolski, Bribir i Crikvenicu.