Susret

Edukacijski sat za gimnazijalce u senjskoj knjižnici, gledali dokumentarac o Anne Frank

Dorotea Prpić

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u organizaciji Gradske knjižnice i Srednje škole Pavla Rittera VitezovićaU povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta, a u organizaciji Gradske knjižnice Senj i Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u senjskoj knjižnici održan je edukacijski sat za gimnazijalce koji knjižnica i srednja škola prigodno organiziraju već godinama.


– Na ovaj dan odajemo počast žrtvama rata i naglašavamo da su holokaust kao i svaka vrsta genocida posljedica mržnje, netolerancije i ekstremizma.


Zato nove generacije moramo odgajati kao građane koji žive u demokraciji i toleranciji i prihvaćaju sve ljude bez obzira na dob, spol, vjeru, boju kože i uvjerenje.
Na taj način sprečavamo novi holokaust i stvaramo bolji, ljepši svijet – rekla je ravnateljica knjižnice prof. Ana Prpić Rogić, a u nastavku je učenica Ana Rončević, članica Povijesne grupe koju vodi prof. Silvije Šojat, dala povijesni pregled činjenica i događanja u Drugom svjetskom ratu kao uvod u dokumentarni film pod naslovom »Kratki život Anne Frank«.


Ovaj dokumentarac na emotivan i potresan način progovara o najpoznatijem dnevniku na svijetu, njegovom nastanku i značenju, a dodatna vrijednost filma je i u tome da je dnevnik i njegovo pisanje uklopljeno u kontekst svih nemilih događanja koji su se odvijali oko Anne i njezine obitelji, koja je u skrovištu čekala spas. Iako Anna nije živa dočekala kraj rata, njezina riječ živi.


– »Dnevnik Anne Frank« jedan je od najpotresnijih svjedočanstava o progonima Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Mali dnevnik, crveno-bijeli, karirani s kopčom, postao je jedna od najpoznatijih knjiga na svijetu i jedna od pet najvažnijih knjiga u povijesti čovječanstva.


Anino je djevojaštvo nevino, njezina je sudbina mračna, ali nada koju je imala, ljubav i razmišljanja djevojčice koja se s obitelji sakrivala, nadajući se životu i preživljavanju, ostavila je svima nama obvezu da, u životima koje živimo neopterećeni stravom u kojoj je ona živjela, napravimo što bolje i što više dobra.


Volite život, volite ljude i ne radite razlike, ne sudite nekome po imenu, rasi, vjeri ili jer je različit od vas. Pamtimo što je bilo u prošlosti da se takva zla kao holokaust više nikada ne ponove.


Ako prihvatimo ljude u njihovoj različitosti, svijet će postati ljepše i sigurnije mjesto. To bi nam sigurno rekla i Anna Frank – da je preživjela – zaključna je riječ i poruka ovoga susreta koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.