Čabar

Književna nagrada Novog lista i Goranskog Novog lista: Jubilarnu Gorančicu lovi četrnaest naslova

Marinko Krmpotić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Sve prispjele radove pročitali su članovi Prosudbenog povjerenstva, a to su prof. Jasminka Lisac, prof. Zlatko Pochobradsky i prof. Marinko KrmpotićČABAR – Sutra će u Čabru, u galerijskom prostoru dvorca Zrinski, biti održana dodjela književne nagrade Gorančica, priznanja koje jubilarnu dvadesetu godinu već dodjeluju Novi list i Goranski Novi list. Podsjetimo, ideja o utemeljenju ove književne nagrade dogodila se 2003. godine za jednog sastanka Uređivačkog odbora Goranskog Novog lista kad je mr. Vladimir Mance predložio da se prati književna produkcija na području Gorskog kotara te dodjeljuje godišnja nagrada. Pravila su bila vrlo jednostavna – ili je autor trebao biti s goranskog područja, ili je knjiga trebala obrađivati tematiku vezanu uz Gorski kotar. Ideja je prihvaćena i tijekom 2004. godine objavljen je natječaj, a odaziv na taj prvi pokušaj bio je više no dobar jer je prijavljeno 15 knjiga. Pobjednica prve Gorančice postala je brodmoravička pjesnikinja Vesna Crnković za knjigu poezije »Pravovremena predodređenost«.


Književna karavan


Prva nagrada dodijeljena je u delničkom hotelu Risnjak početkom 2005. godine, a potom se ta mala književna karavana selila po raznim goranskim sredinama pri čemu je nepisano pravilo bilo da se dodjela održava na području s kojeg dolazi pobjednik. U dvadeset godina održavanja ove književne nagrade prijavljene su i u konkurenciji za glavnu nagradu sudjelovale su 264 knjige pri čemu su rekordne godine po produkciji bile 2006. i 2008. godina kad je prijavljena bila po 21 knjiga. Najmanji broj naslova, svega četiri, zabilježen je 2005. godine, a 2013. godine bilo ih je sedam. Prosjek u ovih dvadeset godina je 13,2 knjige po godini. Ove godine u konkurenciji je četrnaest naslova. Već po tradiciji najviše je naslova vezano uz publicistički pristup povijesti. Mada, ove godine dominacija te vrste literature nije tako uočljiva kao ranijih godina. Točnije, tri su knjige takve vrste – Ivica Knežević knjigom »Hvala vam za Lučice« obradio je povijest velike pilane i radničkog naselja nastalog u Lučicama, Slavko Malnar knjigom »Furmani« progovorio je o povijesti tog svojedobno za Gorski kotar iznimno bitnog zanimanja, a Ivan Janeš uredio je knjigu o Ski klubu Rudni iz Tršća u povodu 70 godina postojanja tog kluba.


Dvije su knjige ovogodišnje konkurencije vezane uz jezik. Marija Malnar Jurišić stvorila je vrlo kvalitetno književno djelo »Frazeologjia govora Tršća«, a čabarski ogranak Matice hrvatske objavio je »Drugu zvučnu čitanku čabarskih govora«. Na granici između književnosti, filozofije i eseja je knjiga »Pojmovno artikuliranje jedne (ne)mogućnosti spoznaje« Andreja Zbašnika, a na poseban su način prozi pristupile dvije autorice – Ankica Brekalo kroz knjigu »Lori« dala je svoje viđenje čovjekovih duhovnih, emocionalnih i umnih sposobnosti, a Mirta Mataija je kroz knjigu »To nije pas, to je Cher« obradila svoju ljubimicu, tornjakinju Cher.


Žanrovi
Poezijom su se ovog puta bavile Zlata Bujan Kovačević koja je objavila izbor svojih ponajboljih stihova u knjizi »Zlatni lijer«, a Matilda Mesić javila se kratkom zbirkom poezije »Žauosna« (Žalosna). Ove godine, kao nikada do sada, imamo i dvije knjige drama« Zlatko Pochobradsky knjigom »Duosta graje a za KAJ« ponudio je čitateljima izvor svojih duhovitih jednočinki vezanih uz čabarski govor, a Josip Poljančić je u knjizi »Šternkuker« obradio dramske igre vezane uz taj za Ravnogorce tradicionalan lik. Napokon, u konkurenciji su i dvije slikovnice – »Pavao Pokućarac« Slavice Grgurić Pajnić te »Gdje stanuje ljubav« Natalija Mitrić. Sve prispjele radove pročitali su članovi Prosudbenog povjerenstva, a to su prof. Jasminka Lisac, prof. Zlatko Pochobradsky i prof. Marinko Krmpotić, a tko je ove jubilarne godine bio najuspješniji, ubrzo će biti poznato.


Pobjednici


Dosadašnji pobjednici Gorančice su: 2005. Vesna Crnković: Pravovremena predodređenost, 2006. Davor Grgurić: Tajna krila šume, 2007. Zlatko Pochobradsky: Vrata, 2008. Slavko Malnar: Povijest čabarskog kraja, 2009. Mirjana Vidas Pokupec: Govor rijeke, 2010. Karmen Delač Petković: Selo Gornji Kuti i Hrvatska čitaonica, 2011. Slavko Malnar: Prezimena u čabarskom kraju kroz stoljeća, 2012. Balen-Laloš: 138. brigada HV – Goranski risovi 1992. – 1995., 2013. Vladimir Mance: Brod na Kupi, 2014. Slavko Malnar: Život u prošlosti i Željko Laloš: Povijest delničkog športa, 2015. Zvonimir Erjavec: Ravnogorski rječnik, 2016. Zlatko Pochobradsky: Tišine krik/Portret, 2017. Mirela Slukan Altić: Gomirje – povijest, identitet i fenomeni prožimanja, 2018. Nada Glad: Goranski MIR-ovi, 2019. Emil Crnković: Tajne Kupe, 2020. Branka Arh i Berislav Valušek: Četrdeset godina s našim potpisom i Nada Glad: Naših pedeset godina, 2021. Zlatko Pochobradsky: Petar Klepac, 2022. Emil Crnković: U sjeni Okrugljaka, te 2023. Različiti autori: Čitanka čabarskoga kraja.


Po broju osvojenih pobjeda do sada su najuspješniji Zlatko Pochobradsky i Slavko Malnar koji su tri puta osvojili Gorančicu. Nada Glad i Emil Crnković imaju po dvije Gorančice, a s isto toliko naslova može se pohvaliti i Željko Laloš koji je jednu od tih pobjeda ostvario u koautorstvu s Miljenkom Balenom.