Reportaže s plaže

Črnikovica: Čarobna plaža postala još čarobnija, a naša je ljetna patrola provjerila zašto

Šarlota Brnčić

Nekad sjedište kotara, trgovačka luka i administrativno-upravno središte, a danas čarobno malo mjesto omiljeno na opatijskoj rivijeriPitoreskno primorsko mjesto, uskih uličica koje su izvor umjetničkih inspiracija, ribara i bogate gastronomske ponude, pogleda na morsku pučinu koji oduzima dah dok na rivi ispijate svoju jutarnju kavicu ili se navečer častite omiljenim pićem ili koktelom – sve je to Volosko, ali i puno više.


Nekad sjedište kotara, trgovačka luka i administrativno-upravno središte, a danas čarobno malo mjesto omiljeno na opatijskoj rivijeri, mjesto kojem se brojni strani turisti svake godine iznova rado vraćaju.


Črnikovica

Foto: Sergej Drecshler


S vološćanske rive se prema jugu otvara cijelo Jadransko more, a kupači su redovni gosti ovog kraja jer ih, između ostalog, tamo čeka opuštajuća plaža Črnikovica.
Omiljena plaža brojnih obitelji s obzirom da je idealno mjesto za kupanje kada imate malu djecu. Niti pandemija koronavirusa nije zaustavila radove obnove koji su ovu plažu učinili još ljepšom, posebice što je iznad objekata postavljena krovna konstrukcija sa sigurnosnom ogradom i funkcijom sunčališta na koju stane 90-ak osoba.


Očuvan je i prirodni žal u samoj uvali, a kako je Črnikovica preuređena po uzoru na 1915. godinu, nastojao joj se vratiti i »stari štih«.


Gužva na parkingu


Dio Črnikovice je šljunčan, a s druge strane nalazi se betonirani dio s kojeg se pruža ulaz u more s pješčanim dnom. S obzirom na to da je more u tom dijelu plaže plitko, ova plaža idealna je za ljubitelje picigina ili odbojke u moru.


Plaža raspolaže sa sanitarnim čvorom, za korištenje kojeg morate izdvojiti 2 kune, kao i tušem, koji je također na plaćanje, no na njemu nije istaknuta cijena.


Jedini problem zainteresiranima za kupanje na ovoj plaži može predstavljati parking, koji je inače problematičan u Volosku zbog velikih ljetnih gužvi. Sat parkinga stoji 6 kuna, a dnevnu kartu možete dobiti za 100 kuna.


Ako nemate svoju ležaljku i suncobran, ne očajavajte jer suncobran i dvije ležaljke u kompletu možete iznajmiti za 100 kuna. A kako je ova plaža itekako sunčana i ne obiluje baš hladom, suncobran i bilo kakvo pokrivalo za glavu jednostavno su nužnost. Ili na ovoj plaži izbjegavajte najsunčaniji dio dana.


Foto: Sergej Drecshler


U ugostiteljskom objektu možete se okrijepiti kavom, primjerice macchiato i capuccino stoje 12 kuna, te raznim sokovima, pivom i drugim alkoholnim pićima. U ponudi nemaju hranu već samo sladoled čije se cijene kreću od 7 do 19 kuna. Šteta je, međutim, da plaža ne nudi dodatne zabavno-sportske sadržaje, posebice za one najmlađe.


Primamljivi pijesak


– Iz Kastva smo, ali se ovdje kupamo godinama. Baš na Črnikovici. Najveći dio ljeta provedemo upravo na ovoj plaži, po tri do četiri sata dnevno. Počeli smo dolaziti dok su djeca bila mala jer nam je to bilo najjednostavnije.


Zbog pijeska u moru je ta plaža bila najbolji izbor za djecu. Sve je za 5, jedino ima premalo parking mjesta, ali uvijek dođemo ranije na plažu. Nedavno smo preko Fejsa saznali da se može kupiti jednomjesečna i dvomjesečna parking karta, pa smo to isti dan riješili. Zadovoljni smo i s ugostiteljskom ponudom.


Prije smo ovdje imali vaterpolo igralište, a trebalo bi više dječjih i sportskih sadržaja. Vjerojatno će i toga biti s vremenom. Sunčalište bi ipak trebalo malo natkriti jer je sunce prejako i ne može se boraviti duže, kazali su nam vjerni kupači s ove plaže, bračni par Sanja i Ivica Prskalo.


Foto galerija: Reportaže s plaže: Črnikovica Foto: Sergej Drechsler


Črnikovici su vjerni i Slavonci Marija i Antun Ostojčić čija se kćer Ana u međuvremenu udala u Rijeci, pa tako postala riječka nevjesta. Iako, kada dođu u posjetu kćerki, mogu birati na koju će plažu ići, i dalje dolaze baš u Volosko, na svoju Črnikovicu.


– Iako smo iz Slavonije, već se nekoliko godina po ljeti kupamo u Voloskom, a i kćerka se udala u Rijeci. Dolazimo na Črnikovicu zbog pijeska i jer je more plitko.


Volim imati tlo pod nogama, a ovdje mi je nekako posebno lijepo. Dopada mi se i kako su preuredili plažu. Još nismo uspjeli sve detaljnije osmotriti, ali nemamo primjedbi.


Ovdje se jednostavno osjećam kao doma. Mali problem nam jedino predstavlja parking. Kod nas u Slavoniji je sve ravno, a tu u Voloskom moraš biti Schumacher. I brz i dobar vozač. Za nas starije, a i trudnice bi dobrodošlo malo više hlada. Prošle godine je tu bilo svega. Igrao se i vaterpolo. Možete napisati sve naj, naj o ovoj plaži, istaknula nam je Marija Ostojčić.