Dugogodišnji misterij

Znanstvenici otkrili zašto neki izmet pluta, a drugi ne

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

U nekim slučajevima to je samo zbog količine sadržanog plina“Eureka!”, rekao je Arhimed dok je izlazio iz kade kada je shvatio da tijela plutaju ili ne na temelju svoje gustoće, a ne težine.


I izmet ne pravi razliku, samo što do sada nije bio poznat mehanizam iza ovih varijacija.


Istraživačka skupina s Klinike Mayo (SAD) sada je pokazala da je crijevna mikrobiota ta koja čini razliku, rješavajući dugogodišnji misterij.
Ponekad je plutajući izmet znak više ili manje ozbiljnih patologija, ali ne uvijek, naprotiv.


Kao i za svako tijelo, uzgon je rezultat razlika u gustoći, tako da u stvarnosti sama prisutnost obilja crijevnih plinova može “održati na površini” naše izlučevine.


Ali do danas je ostalo jedno pitanje: zašto fekalna tvar nekih ljudi ima više plinova, a samim time i veću plovnost od fekalnih tvari drugih?


Istraživači s klinike Mayo proučavali su mikrobiom u laboratoriju (iz drugih razloga) i tijekom pokusa pretpostavili su da je plutajuća fekalna tvar povezana sa sastavom mikrobioma crijeva.


Daljnjim su testovima potvrdili da bakterije koje prirodno obitavaju u crijevima mogu proizvoditi više ili manje plinova, što utječe na plutanje izmeta.


Dakle, ovisno o sastavu mikrobiote u tom trenutku u kojem izlučujemo svoj izmet, on može ili ne mora plutati.


Istraživači još nisu izolirali bakterije koje proizvode najviše plinova, ali su primijetili da je Bacteroides ovatus prethodno bio odgovoran za više nadutosti kod pacijenata.


Dakle, logika sugerira da je ovo vjerojatno jedan od krivaca za plutajući izmet kod ljudi, ali tim ističe da će biti potrebno još raditi na tome kako bi se potvrdile sumnje i pronašle druge bakterije uključene u proizvodnju više plinova, a time i zloglasnog “lebdećeg” izmeta.