Europska ideja

Rektorica Sveučilišta u Rijeci u Bruxellesu: ‘Ljudska prava i demokracija su u opasnosti’

Ingrid Šestan Kučić

Raspravu je organiziralo Sveučilište u Maastrichtu

Raspravu je organiziralo Sveučilište u MaastrichtuRIJEKA – Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, kao jedina hrvatska predstavnica sudjelovala je u raspravi »’Mogu li sveučilišta spasiti europsku ideju?« koju je organiziralo Sveučilište u Maastrichtu u svom Kampusu u Bruxellesu.


Sveučilište u Maastrichtu predsjedava europskom sveučilišnom mrežom YUFE, čiji je član i Sveučilište u Rijeci, a jedna od tema bila je kako će ova europska inicijativa utjecati na budućnost visokog obrazovanja.


Dajući svoje viđenje značenja europske ideje, rektorica Sveučilišta u Rijeci kao dva temeljna elementa europske ideje izdvojila je prosvijećenost i vladavinu razuma s jedne strane te, mir, zaštitu ljudskih prava i uključivost kao drugu. Obje sastavnice europske ideje, po njenom mišljenju, dovedene su u pitanje.
– Izvješća o stanju ljudskih prava pokazuju da već trinaestu godinu za redom pada razina sloboda u svijetu, a izvješća o stanju sloboda izvješćuju da su ljudska prava i demokracija u opasnosti.


Oba dokumenta identificiraju uzroke stanja u pojavi i širenju populističkih i autoritarnih režima u Europi, ali i u svijetu.


Prema Indexu demokracije u Europi je posebno vidljiv jaz između sjeverne i zapadne Europe s jedne strane s najvišim ocjenama u svijetu, te južne i istočne Europe gdje je stanje ispod prosjeka za cijeli svijet, kazala je između ostaloga prof. dr. Prijić Samaržija.