Otkriće

Pronađen je rijedak fosil morskog stvorenja u jantaru starom 99 milijuna godina

P. N.

Foto: PNAS

Foto: PNAS

"Vodeni organizmi rijetko se nalaze u jantaru, ali kada se pojave, oni pružaju neprocjenjiv dokaz za bolje razumijevanje prošlih ekosustava"Iznimno rijedak morski organizam otkriven u 99 milijuna godina starom komadu jantara pomaže istraživačima da saznaju kako su nekad izgledali drevni ekosustavi u vrijeme dinosaura.


Amonit veličine nokta pronađen je u komadu jantara zajedno s najmanje 40 drugih pojedinačnih organizama koji su nekada živjeli na kopnu ili u moru tijekom razdoblja srednje krede. Drevni grabežljivac rijedak je primjer morskog života zarobljenog u jantaru kojeg proizvodi samo drveće na kopnu.


“Vodeni organizmi rijetko se nalaze u jantaru, ali kada se pojave, oni pružaju neprocjenjiv dokaz za bolje razumijevanje prošlih ekosustava”, napisali su autori u Zborniku radova Nacionalne akademije znanosti.
Uzorak je nađen u rudniku jantara u sjevernom Mianmaru, području koje je poznato po raznolikom nizu vrsta koje se nalaze u naslagama jantara.“Naše otkriće pokazuje da je burmanska jantarna šuma rasla u blizini dinamičnog i promjenjivog obalnog okoliša”, zaključili su autori.


Istraživači su koristili rendgenski mikroskop kako bi prikazali amonit unutar jantara. Ljuska je djelomično oštećena, što znači da je stvorenje umrlo prije nego je dospjelo u jantar.


“Kad sam to vidio, pomislio sam: Ovo je nestvarno”, rekao je Phil Barden, docent na Institutu za tehnologiju u New Jerseyju, piše Gizmodo.


Znanstvenici općenito smatraju da su fosili iz burmanskih jantara stari 100 milijuna godina, a uključivanje amonita pomaže u brisanju svake sumnje koju su mogli imati, kazao je Barden.