Evolucija kitova

Pronađen je fosil četveronožnog kita. Znanstvenici tvrde da se sisavac jednako dobro snalazio i na kopnu i u moru

Portal Novilist.hr

FOTO/Alberto Gennari/Handout via REUTERS

FOTO/Alberto Gennari/Handout via REUTERS

U obalnoj pustinji južnog Perua, znanstvenici su otkrili fosile četveronožnog kita. Životinja je prije 43 milijuna godina jednako napredovala i na kopnu i na moru.Otkriće fosila četveronožnog kita osvjetljava ključnu fazu u ranoj evoluciji kitova. Sisavac dugačak četiri metra, nazvan je  „Peregocetus pacificus“ i prezentira ključni međukorak koji su kitovi ostvarili prije potpune prilagodbe na postojanje mora, doznajemo s Reutersa.


Sisavac je imao četiri uda koja su bila u stanju podnijeti težinu na kopnu što znači da se „Peregocetus„ mogao vratiti na stjenovitu obalu da  bi se odmorio i možda čak i porodio,  dok je veći dio vremena provodio na moru. Noge i ruke su imale mala kopita i vjerojatno su bile isprepletene da pomognu u plivanju. S dugim prstima na rukama i nogama, te relativno vitkim udovima, kretanje po kopnu mu možda nije bilo jednostavno.


Izdužena njuška i robusni zubi – veliki sjekutići i očnjaci zajedno s kutnjacima za rezanje mesa – učinili su „Peregocetusa“ vještim u hvatanju plijena srednje veličine, poput ribe.
“Mislimo da se hranio u vodi i da je njegovo podvodno kretanje bilo lakše od onog na kopnu”, rekao je paleontolog Olivier Lambert s Kraljevskog belgijskog instituta za prirodne znanosti, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Current Biology.


Alberto Gennari/Handout via REUTERS


Alberto Gennari/Handout via REUTERS“Neki kralješci repnog područja dijele velike sličnosti s polu-vodenim sisavcima poput vidre, što ukazuje na to da se rep uglavnom koristio za podvodno kretanje”, dodao je Lambert.


Podrijetlo kitova je bilo slabo shvaćeno sve do 1990-ih kada su pronađeni fosili najranijih kitova. Različiti fosili pokazuju da su se kitovi razvili prije nešto više od 50 milijuna godina u Pakistanu i Indiji. Razvili su se od kopitara, sisavaca koji žive na kopnu i „daljnji su rođaci“ nilskih konja, te veličine psa srednje veličine. Bilo im je potrebno više milijuna godina da se prošire čitavim svijetom.


„Peregocetus“ predstavlja najcjelovitiji kostur četveronožnih kitova izvan Indije i Pakistana i prvi je poznati iz pacifičke regije i južne polutke.


„Njegova prisutnost u Peruu“, kaže Lambert za Reuters, „sugerira da su se četveronožni kitovi proširili iz Južne Azije u Sjevernu Afriku, a zatim prešli Južni Atlantik da bi došli do Novog svijeta. ‘Peregocetus’ pokazuje da su prvi kitovi sve do dolaska blizu Amerike još uvijek zadržali sposobnost kretanja po kopnu.“


Vremenom su se prednji udovi kitova razvili u peraje, dok su oni stražnji postali višak. Tek prije 40 milijuna godina linija kitova je evoluirala  u potpuno morske životinje, a zatim se podijelila u dvije skupine kitova koje žive i danas: kitove usane i kitove zubane poput dupina i orka.