Dinamični procesi

Nova studija pruža zanimljiv pogled na susjedno nam nebesko tijelo: „Izgled vara. Mjesec je aktivan“

Portal Novilist.hr

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

NASA je objavila studiju koja izaziva dosadašnju percepciju Mjeseca i ostalih stjenovitih nebeskih tijela u svemiruNovi uvid u našeg najbližeg susjeda u svemiru dolazi u studiji koju su objavili znanstvenici iz NASA-e, Sveučilišta „Johns Hopkins“ i „Maryland-Baltimore“. Vodeći autor studije je Mehdi Benna, znanstvenik u NASA-inom Centru za svemirske letove „Goddard“.


Za CNN kaže da otkriće “rješava veliki dio zagonetke” o tome što se događa kada se meteoriti sudaraju s drugim nebeskim tijelima oko našeg Sunčevog sustava i šire. Mikro-meteoriti se sudaraju s Mjesecom pri velikoj brzini i šalju udarne valove koji odzvanjaju na njegovoj površini.


Oni trebaju prodrijeti samo nekoliko centimetara da bi potaknuli taloženje vode, a visoka energija sudara pretvara molekule u vodenu paru, pri čemu bi se iznad površine raspršili oblaci. Većina molekula raspršuje se u vrlo tanku atmosferu oko Mjeseca, dok se neke vraćaju u zemlju, prenosi MSN.
Zaključak pokazuje da voda nije samo zatvorena u tlu, a pruža implikacije za to kako će budući ljudski ili robotski istraživači na Mjesecu moći koristiti resurse na terenu. Znanstvenik je vodio kolege kroz podatke koje je prikupio Neutralni maseni spektrometar u atmosferi Mjeseca i istraživač okoline prašine (LADEE) u robotskoj misiji koja je kružila oko Mjeseca.


Prethodne lunarne sonde kao što su „Cassini“ i „Deep Impact“ pokazale su “postojanje aktivnog ciklusa vode na Mjesecu”, pišu Benna i koautori. Odlučili su proučiti 33 vodena oblaka na površini, od kojih je 29 bilo poznato, a četiri su nova. Znanstvenici su znali da vodene perjanice odgovaraju vremenima kada su bili prisutni meteoriti.


Istraživački tim je mogao vidjeti nešto što do sad nije bilo potvrđeno. „Ovo je prvi put da se to promatra u praksi”, kaže znanstvenik, „Budući da su znanstvenici to potvrdili na jednom bez-zračnom tijelu, sada mogu zaključiti da se isti proces događa svugdje“ prenosi MSN.


Iako je voda rasprostranjena u mjesečevom tlu, vrlo je slaba. Mjesec je sasvim suh. Jedna metrička tona regolita (sloj rastresitog tla i naslage koji prekrivaju čvrste stijene na lunarnom izvoru) daje manje od pola litre vode.


Pokazujući da je Mjesec jednostavno statična kugla, ovakva istraživanja daju novi portret zemljinog prirodnog satelita kao stjenovitog svijeta koji živi dinamičnim geološkim i kemijskim procesima.


Benna kaže da se sjeća gledanja Mjeseca dok je bio dječak i razmišljao o dalekoj kugli kao “tišini i pustinji”. Ali ova studija njemu i milijunima drugih dječaka i djevojčica, govori sasvim drugu priču.


“Ono što me uzbuđuje je što studija pokazuje da se Mjesec mijenja, reagirajući na svoje nebesko susjedstvo ne na desetljeća ili stoljeća, već na dane, čak i na sate. Izgledi varaju. Mjesec je aktivan.”, zaključuje Benna.