Sunce kao glavna tema

Na Festivalu znanosti od 20. do 24. travnja u Rijeci 150 događanja na 18 lokacija

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Na programu su brojna predavanja i radionice namijenjeni svim uzrastima. Devet dječjih vrtića i isto toliko škola sudjelovalo je u projektu u kojem su djeca i mladi izrađivali radove i projekte na temu znanosti, i to posebno Sunca, pa će se njihovi rezultati predstaviti u sklopu festivalaRIJEKA – Na ovogodišnjem Festivalu znanosti od 20. do 24. travnja u Rijeci će biti organizirano 150 događanja na 18 lokacija u koje je uključeno 36 institucija, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.


Tema ovogodišnjeg, 13. festivala je Sunce, a većina aktivnosti održavat će se na Sveučilišnom kampusu, ali i u Astronomskom centru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja te školskom brodu Vila Velebita 2, koji će biti privezan u riječkoj luci.


Na programu su brojna predavanja i radionice namijenjeni svim uzrastima. Devet dječjih vrtića i isto toliko škola sudjelovalo je u projektu u kojem su djeca i mladi izrađivali radove i projekte na temu znanosti, i to posebno Sunca, pa će se njihovi rezultati predstaviti u sklopu festivala.
Svakoga dana navečer će se u “Znanstvenom kafiću”, u lokalu Akvarij na kampusu održavati razgovori na popularne teme vezane uz znanost kao što su cijepljenje djece, istraživanje ugljikovodika u Jadranu ili obnovljivi izvori energije.


Ulaz na sva događanja je besplatan. Organizator je udruga Zlatni rez iz Rijeke, a kako je istaknuto na konferenciji za novinare, na svim događanjima dosadašnjih izdanja festivala bilo je više od 75.000 sudionika.


Osim u Rijeci, Festival znanosti održat će se od 20. do 24. travnja u još 14 hrvatskih gradova.


Organizacijski odbor 13. festivala znanosti na svojoj internetskoj stranici podsjeća da se 2015. godina obilježava i kao Međunarodna godina svjetlosti te da se u Hrvatskoj obilježava i 400. obljetnica od tiskanja MachinaeNovae (Novi strojevi) Fausta Vrančića i njegovog homovolansa (letećeg čovjeka) – crteža padobrana.