Rijetka pojava

Korlević otkriva odakle je došao “superbolid” koji je eksplodirao iznad Hrvatske: ‘To se događa svakih 10 godina’

P. N.Lokaciju na koju su jučer pali ostaci meteora koji je eksplodirao iznad Hrvatske bit će prilično teško utvrditi, a u potrazu je uključen i HGSS. Dosadašnje dojave nisu se pokazale točnima.


Astronom Boris Štromar kaže da vjerojatno nema ostataka, iako bi oni bili dragocjeni za nova saznanja o Sunčevom sustavu. No, rekao je za Novu TV, lakše će biti dobiti na lotu nego naći ostatke.


– Superbolidi su u stvari – rijetki. Ovo što je bilo danas u jutarnjim satima u zapadnoj Hrvatskoj je nešto što se svakih desetak godina događa. S tim da je u ovom slučaju bilo neobično rijetko – brzina tog tijela. Uspjeli smo u međuvremenu dobiti snimke koje su ljudi napravili i objekat je puno brži nego što smo očekivali. I eksplozija koja je proizvela onaj zvuk i seizmičke zapise je bila toliko jaka da je, u principu, uništila objekt. Očekivani pad meteorita na granici između Hrvatske i Slovenije, u ovom slučaju, otpada. U narednih nekoliko dana padat će prašina koja je nastala u toj ekploziji. I, naravno, znat ćemo puno više kada se bude analiziralo seizmičke zapise, rekao je za Dnevnik.hr poznati astronom Korado Korlević.
Kaže kako meteor sigurno više ne postoji i kako je to sada 20 ili 30 kilograma prašine koja lagano pada prema zemlji.


– Ono što znamo – to je da je u atmosferu ušao negdje kod Ogulina i da je išao prema Zagrebu. Prema zapisima očevidaca – eksplozija je bila jaka. Očekujemo da će čak i sustav za praćenje nuklearnih eksplozija zabilježiti tu eksploziju, dodao je i rekao da se radi o rijetkosti.


Nada se da u budućnosti neće biti većih meteora. Prema njegovom mišljenju ovaj je, sudeći prema velikoj brzini, stigao sa zvijezde Repatice. Sve će biti analizirano i prvi bi rezultati mogli biti poznati za tjedan dana, a konačni za par mjeseci nakon što se skupe mikrobarografski zapisi.