posljedice pandemije

COVID-19 posredno odgovoran za bitni porast broja smrti od srčanog udara u SAD-u

T.I.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Usporedne statistike kažu da je broj smrtnih slučajeva zbog ishemijskih bolesti srca, onih povezanih sa sužavanjem arterija i hipertenzivnih bolesti uzrokovanih visokim tlakom povećan za 11 posto, odnosno 17 posto, u odnosu na prethodnu godinuNeobičnu povezanost između većeg broj smrti od srčanog udara i COVID-19 zaraze u američkim državama koje je pandemija najranije pogodila. Izuzetak je jedino Massachusetts.


U novoj studiji Centra za istraživanje ishoda u kardiologiji Medicinskog centra za dijagnozu Beth Israel (BIDMC) iz Bostona, istraživači su analizirali podatke Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku kako bi usporedili stopu kardiovaskularnih smrtnih slučajeva prije i nakon početka pandemije u Sjedinjenim Državama, u odnosu na ista razdoblja u prethodnoj godini. Promatračka studija, objavljena u časopisu American College of Cardiology (JACC), otkrila je da su se kardiovaskularne smrti koje nisu povezane s COVID-19 povećale tijekom pandemije.


Prema podacima i usporedbama s prethodnim godinama u istom vremenskom intervalu, porast je značajan. Usporedne statistike kažu da je broj smrtnih slučajeva zbog ishemijskih bolesti srca, onih povezanih sa sužavanjem arterija i hipertenzivnih bolesti uzrokovanih visokim tlakom povećan za 11 posto, odnosno 17 posto, u odnosu na prethodnu godinu. Porast broja smrtnih slučajeva koncentriran je u područjima koja su ovog proljeća najviše pogođena COVID-19 zarazom, dakle u državi New York, New Jerseyu, Michiganu i Illinoisu došlo je do porasta srčanih smrtnih slučajeva. Prema podacima koje prenosi SciTechDaily, grad New York zabilježio je najveći relativni porast smrtnosti zbog ishemijskih bolesti srca, nevjerojatnih 139 posto. S druge strane, Massachusetts je također bio epicentar zaraze koronavirusom prošlo proljeće, no tamo je iz nekog razloga smrtnost od srčanih bolesti ostala na istoj razini kao i godinu prije. Znanstvenici nisu objasnili zašto je dolazilo do ovako drastičnih razlika u smrtnim ishodima zbog kardiovaskularnih bolesti.
Autori studije smatraju da je ovaj zabrinjavajući trend posredna posljedica pandemije, točnije zabilježen je manji broj odlaska na preglede, operacije i na hitne odjele u bolnice onih koji imaju težih srčanih problema. Ostajali su kod kuće iz straha od zaraze, a zapravo su si ugrozili život jer nisu išli liječiti akutne srčane probleme.


Jedan od autora studije, direktor Centra za istraživanje ishoda u kardiologiji bolnice Beth Israel, Robert Yeh, smatra ova saznanja iznimno važnima u trenucima kad SAD pogađa snažni val širenja virusa i za očekivati je da se scenarij ponavlja, da umiru ljudi od drugih bolesti samo zato jer izbjegavaju doći u bolnicu i tako se dovode u životnu opasnost.


“Osiguranje da pacijenti s kardiovaskularnim bolestima i dalje dobivaju potrebnu njegu tijekom našeg javnozdravstvenog odgovora na pandemiju bit će od iznimne važnosti” – kaže Yeh.


Osim što su i sami pacijenti izbjegavali bolnice, u studiji istraživači sugeriraju da je zbog opterećenosti bolnica brigom oko pacijenata koji imaju COVID-19 s teškim simptomima moglo doći i do kašnjenja u skrbi za hospitalizirane pacijente bez COVID-19. Odgađanje medicinskih tretmana i operacija povezanih s pandemijom, kao i manja brzina reakcije hitnih službi, također su vjerojatno pridonijeli povećanju broja smrtnih slučajeva. Autori također sugeriraju da je dio smrtnih slučajeva možda posljedica kardiovaskularnih komplikacija uzrokovanih zbog nedijagnosticirane COVID-19 zaraze.