Veliki znanstvenik

Preminuo nobelovac Peter Higgs, čovjek koji je predvidio “božju česticu”

Hina

Peter Higgs / REUTERS

Peter Higgs / REUTERS“Uistinu daroviti znanstvenik” koji stoji iza ideje subatomske čestice Higgsovog bozona, profesor Peter Higgs, preminuo je u 95. godini života.


Higgs je 1964. predvidio postojanje nove čestice, takozvanog Higgsovog bozona, koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete.


Postojanje čestice nije bilo potvrđeno sljedećih gotovo pola stoljeća, a eksperimenti na Velikom hadronskom sudarivaču u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) konačno su potvrdili njegovu teoriju 2012. godine.
Higgs, profesor emeritus na Sveučilištu Edinburgh, zajedno s Françoisom Englertom dobio je Nobelovu nagradu za fiziku za ovaj rad 2013. godine.


Sveučilište Edinburgh u utorak je objavilo da je “potvrđeno je da je profesor Peter Higgs preminuo u 95. godini života“.


“Umro je mirno u ponedjeljak 8. travnja u svom domu nakon kratke bolesti“, stoji u priopćenju.


“Njegova obitelj zamolila je medije i javnost da poštuju njihovu privatnost u ovom trenutku”, dodaje se.


Rektor sveučilišta, profesor Peter Mathieson, izjavio je da je “Peter Higgs bio izuzetan pojedinac, istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje“.


“Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova će ostavština nastaviti nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze.”